A leggyakoribb újévi fogadalmak – Hogyan tartsuk be őket?

Sokunk életében az év vége az az időszak, amikor átgondoljuk és összegezzük magunkban, mit értünk el az elmúlt tizenkét hónapban, ugyanakkor már előretekintünk az újévre, és máris új célokat tűzünk ki magunk elé. Ennek szerves részét képezik az újévi fogadalmak, melyet már i.e.153 óta tesznek elődeink is, és már nekik is meggyűlt velük a bajuk. Legújabb kutatások szerint a fogadalmat tévők 52 százaléka nagyon magabiztos abban, hogy azt be is tudja tartani, mégis mindössze 12 százalékuk szándékát koronázza siker.

A leggyakoribb újévi fogadalmak:

– le fogok fogyni

– fittebb leszek

– egészségesen fogok táplálkozni

– leszokom a dohányzásról

– csökkentem a stresszt az életemben

– jobban megszervezem az életemet

– kimászom az adósságaimból

A világon emberek milliói tesznek ígéretet egy vagy több dologra az új év beköszöntének alkalmából. Mégis csak a bűvös 12 százalék tudja teljesíteni azokat. Mit tehetünk annak érdekében, hogy mi is azok közé tartozzunk, akik be tudják tartani fogadalmukat?

1. Nem kell megvárni a január elsejét!

Ha valamit tényleg annyira fontosnak tartunk, miért kéne megvárni vele az új évet? Ha annyira biztosak vagyunk magunkban és fogadalmunkban, már holnap kezdjünk bele a megvalósításába!

2. Akkor kezdjük el, ha tényleg jól érezzük magunkat!

Nem jó akkor belekezdeni a fogadalom megvalósításába, ha éppen szomorúak, rosszkedvűek és fáradtak vagyunk. Minél jobban érezzük magunkat, annál könnyebben tudjuk megtenni a dolgokat. Képeseknek kell lennünk, hogy változtatni tudjunk lelkiállapotunkon a pozitív irányba, mert a jó hangulat alapvetően fontos célunk megvalósításához.

3. Határozza el, hogy azt is megteszi, amihez nincsen kedve!

A legtöbb időnket nap mint nap olyan dolgok végzésével töltjük, amihez sokszor nincsen kedvünk. Sőt, ezeket nem is magunkért, hanem másokért tesszük meg, hiszen számos kötelezettségünk és felelősségünk van mások felé. Ideje, hogy ezúttal önmagunkért tegyünk valamit!

4. Pontos célokat határozzunk meg!

Agyunk úgy működik, akár egy számítógép, pontosan és bizonyos szabályok betartásával. Ha csak elhatározzuk, hogy fogyni szeretnénk, vagy többet spórolni, az nem fog az agyunkban célt érni, hiszen naponta akár több tízezer gondolat is átvillanhat a fejünkben, és ezekkel együtt fognak elhomályosulni fontos céljaink is. Nem az agy feladata, hogy rangsorolja a gondolatainkat, nekünk kell ezt megtenni. Agyunk számára egy pontos parancsot kell adni, határozottan megfogalmazott célokat, ne csak azt, hogy fogyni akarunk, hanem hogy mennyit, mennyi idő alatt, milyen módszer betartásával.

5. Írja le papírra a céljait!

A szó elszáll, az írás megmarad. Ha csak gondolat szintjén tervezünk el valamit, az sokszor az is marad. Vessük papírra fogadalmunkat!

6. Írjunk pontos ütemtervet!

Célunk eléréshez egy pontos ütemtervet kell felállítanunk, amelybe – hogy ne valljunk kudarcot – bele kell kalkulálni életmódunkat, személyiségünket, családunkat, munkánkat, napi szabadidőnket. Az ütemterv nagyon fontos a cél elérése érdekében, ráadásul extra motivációt ad, hogy látjuk magunk előtt a végeredményt, és hogy pontosan mit kell érte tennünk.

7. Szükség van egy jó startégiára!

Egy jó tervhez kell egy jó stratégia is! Ennek magában kell foglalnia mindazokat az extra dolgokat, melyek szükségesek a terv betartásához. Meg kell győzödnünk arról, hogy minden rendelkezésünkre áll a tervünk kivitelezéséhez, hogy a célunk elérésehez vezető út a lehető legegyszereűbb és legélvezetesebb legyen számunkra.

8. Mondja el másoknak is a fogadalmát!

Sokan senkivel nem osztják meg fogadalmukat, mondván, hátha nem sikerül, és kudarcot vallanak, vagy majd elmondják, ha sikerült. Pedig számos tanulmány kimutatta már, hogy a támogató családtagok és barátok nagyon sokat segíthetnek, mert akiket támogatók vesznek körül, sokkal gyorsabban érik el céljaikat, és boldogabbak is az életben.

9. Ne keressünk kifogásokat!

„Nincsen elég időm, úgysem tudom megcsinálni, múltkor sem sikerült, nem vagyok rá képes” – ezeket a mondatokat gyorsan el kell felejteni! Írja le egy papírra az összes kifogást, amit fel szokott hozni önmagának, és nézze meg őket alaposan. Bizony, mindig lesznek olyan akadályok, melyek az utunkban állnak tervünk elérésben, a mi feladatunk, hogy megtanuljuk ezeket kikerülni.

10. Ne higgyje, hogy képes egyedül is végigcsinálni!

Nem tanultunk meg egyedül mosolyogni, nem tanultunk meg egyedül enni, nem tanultunk meg egyedül járni – szüleink mindig ott voltak, hogy segítsenek, támogassanak, vezessenek, biztassanak. Ne higgyük, hogy egyedül sikerrel járhatunk. Még a legsikeresebb emberek mellett is ott áll egy csapat, vagy egy szerető család, vagy barátok, akik segítenek fenntartani a motivációt, és mikor már csüggednénk és feladnánk, ők azt mondják: „Igenis, sikerülni fog!”.

Csak rajtunk múlik, hogy mit és mennyit vagyunk hajlandóak megtenni a siker érdekében!

 Forrás: PRLog.Org

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.