Győzzük le a hátfájást!

A hátfájás sokunknak keseríti meg az életét. Felléphet hirtelen, ha megrándítjuk, de okozhatja a stressz és a helytelen testtartás is. Hogyan mozogjunk, üljünk, feküdjünk a mindennapokban, hogy végleg megszabaduljunk a fájdalomtól?

Belenyilallhat a derekunkba, hátunkba a fájdalom, ha hirtelen nehéz tárgyat emelünk, mert az izmokat megrándítjuk, meghúzzuk, túlerőltetjük. Ez a fájdalom könnyen kipihenhető. Az idült, krónikus hátfájás okai lehetnek a stressz vagy a helytelen testtartás.

Testünk központi tartóoszlopa a gerincünk, ami egyfelől az izmok szilárd támaszát jelenti, ugyanakkor az izomzat is tartja a gerincet, hátulról a hátizmok, elölről a hasizmok. Ezért is fontos, hogy a fájdalom ellen, az izmok erősítésénél ne csak a hátizmokra, hanem a hasizomzatra is gondoljunk.

A legtöbb embernek nehezére esik egyenes háttal ülni az íróasztalnál, ezért előregörnyednek, ami viszont koptatja a csigolyák közötti porckorongokat, megterheli az izomzatot és az ínszalagokat is. A helytelen tartás következtében kialakulhat a gerinc oldalirányú görbülete, skoliózis, púpos merev hát, kifózis, vagy túlzott ágyéki homorulat, lordózis.

Természetesen ortopéd szakorvoshoz kell fordulnunk a már kialakult kóros görbületek miatt, de megelőzésként illetve terápiás kiegészítőként nagyon fontos, hogy végezzünk megfelelő erősítő és nyújtógyakorlatokat.

Ágyéki homorulatnál a földön ülő pozícióban való előrehajlás a térdekre, vagy háton fekve a térdek felhúzása a mellkashoz nagyon hasznos. Ellenben tilos a törzshajlítás hátra, hiszen ez fokozza a már amúgy is kialakult görbületet.

A jógában számos testtartásjavító gyakorlatot találunk, amelyek jelentős mértékben tudják javítani a görbületeket, megelőzésre pedig az egyik legkiválóbb megoldást jelentik.

Ha valaki egész nap ülő munkát végez, a legjobb, ha a székét egy óriás gumilabdára cseréli, mert ennek segítségével mozgásban tarthatja a hátizmokat, tehát észrevétlenül edzhet ülés közben. Ráadásul a labda megakadályozza, hogy előregörnyedjen.

Nyújtógyakorlatokat ne felejtsünk el végezni, nemcsak minden nap, hanem napközben többször is! Ülő munkánál a legegyszerűbb, ha félóránként felállunk, és a levegőbe nyújtózunk két kezünkkel, próbáljunk minél magasabbra, mintha csak a plafont akarnánk elérni, és közben érezzük a nyújtást a hát- és oldalizmokban. A földre ereszkedve négykézláb a hát domborítása és homorítása, más néven a cicanyújtózás kitűnő gyakorlat.

Felkelés előtt is nyújtózzunk ki az ágyban.

Lehetséges, hogy az autóülés is fájdalmat okoz, érdemes egy deréktámaszt beszerezni.

Ha nagyon fáj a hátunk, éjszaka ’S’ alakban aludjunk, azaz oldalunkra feküdjünk derékszögben felhúzott lábakkal, miközben fejünk és két térdünk közé kispárnát teszünk.

Ha hosszasan állunk, például mosogatás közben, a gerinc tehermentesítése érdekében egyik lábunkat támasszuk meg egy alacsony sámlin. Állás közben szorítsuk le ’erővel’ két vállunkat, ez azonnal kiegyenesíti hátunkat. Ülés közben ne tegyük keresztbe lábainkat, hanem párhuzamosan, egymás mellett tartsuk, talpunk legyen a padlón Az asztalnál üve alkarunkkal megtámaszkodva tehermentesíthetjük a gerincet.

stressz is feszült izmokat eredményezhet, esténként forró lazító fürdőkkel ellazíthatjuk a fájó izmokat. Fokozhatjuk a hatást stresszoldó illóolajok használatával. Ilyenek a levendula, a lavandin, a kamilla, a citromos teafa olaja vagy éppen az ilang-ilang. A fürdővízbe úgy tegyük, hogy 5-10 csepp olajat elkeverünk egy evőkanál tejben, tejszínben, mézben, vagy akár a habfürdőben, ezután tegyük a vízbe.

 A rendszeres izomnyújtás, jóga, taj-csi, és az úszás is mind kiváló hát- és törzsizom erősítők, márpedig a hátfájdalom legjobb ellenszere az erős hátizom.

Random Posts

 • Milyen gyümölcs adható a csecsemőnek?

  A csecsemők számára 4-6 hónapos koráig a legkitűnőbb táplálékot az anyatej jelenti. A gyümölcsöket fokozatosan vezethetjük be az étrendjükbe, amelyek […]

 • Nehezen kel fel a gyermek reggel?

  Vannak olyan gyerekek, akik amint meghallják az ébresztőóra csörgését, máris kipattannak az ágyból, ám legtöbbjüknek a vekker nem veri ki […]

 • Milyen tornával erősíthetjük csontjainkat?

  A csonttömeget és csontsűrűséget több tényező is befolyásolja: a genetika, a táplálkozás, a hormonok és az életmód. Ezek közül az öröklött […]

 • A rendszeres testmozgás csökkenti a mell-és vastagbélrák kockázatát

  Heti két és fél óra mozgás, azaz napi húsz perc fizikai aktivitás már jelentősen csökkenti a mell-és vastagbélrák kialakulásának kockázatát. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.