Sabah harcol a cápák védelméért

Sabah fővárosa, Kota-Kinabulu (fotó: Flanegan)

Sabah egyike Malajzia tizenhárom szövetségi államának, azok között a második legnagyobb területtel rendelkezik. Borneó szigetének északi részén terül el. Szokás a „Szelek alatti föld”-nek is nevezni, mert délre fekszik a Fülöp-szigetek környéki tájfunok által sújtott régiótól.

Területén számos vadvédelmi park és természetvédelmi terület található, ahol többek között olyan állatok fennmaradásáért küzdenek, mint az orángután, a borneói elefánt, a szumátrai orrszarvú, a borneói banteng (az őstulok rokona), a borneói ködfoltos párduc, vagy éppen a tengeri teknős. Nem csak faunája gazdag, Sabah ugyanis egy valódi botanikai paradicsom. Megtalálható itt a világ legnagyobb virága, a Rafflesia, számos orchideafaj, húsevő növények és rododendronok, melyek közül több olyan is akad, mely sehol másutt nem fordul elő.

Sabah bevételeinek jelentős része az öko-turizmusból származik, évente átlagosan kétmillió turista látogat el ide, és ez a szám várhatóan növekedni fog a térség stabilitásával és biztonságával egyidejűleg.

Sabah turisztikai, kulturális és környezetvédelmi minisztere, Datuk Masidi Manjun, jelenleg azt próbálja elérni, hogy a cápavadászat minden formája betiltásra kerüljön az állam területén. Masidi szerint a turisták azért látogatnak Sabahba, hogy megcsodálják az itteni páratlan szárazföldi és tengeri élővilágot, melynek fontos részei a cápák. Tavaly 42 ezer búvár érkezett ide, kétharmaduk idegen országból, és ez gazdaságilag is jelentős bevételt hozott. A cápákra irányuló védelmi intézkedések annál is inkább szükségesek, mert mára az itt élő cápapopulácó mérete az eredeti 20 százalékára csökkent. Sabahban a cápák csak négy területen fordulnak elő, és ha nem kapják meg a kellő védelmet, örökre eltűnnek az itteni vizekből.

Az egyik fő cél, hogy a cápákat megmentsék a levesbe kerüléstől, ahogy ezt a hasonló nevű alapítvány is fontosnak tartja, hiszen a cápauszonyért való halászat ma már óriási méreteket öltött, és komolyan veszélyezteti  a cápák állományát.

A kék cápa a legnagyobb mértékben vadászott cápafaj

Ezek a lenyűgöző ragadozók nagyon fontos szerepet töltenek be a tengeri ökoszisztémában, hiszen csúcsragadozóként kontroll alatt tartják a tengeri táplálékláncokat. Biztosítani kell, hogy a jövő generációi is élvezhessék az egészséges óceánokat, gyönyörködhessenek a tengeri élővilágban, és meg kell akadályozni egy olyan kor eljövetelét, mikor már csak  múzeumban láthatnak  az emberek ilyen élőlényeket. A cápák fogyasztása ugyanakkor nem is egészséges, mert szervezetük nagy mennyiségben tartalmaz higanyt, ami különösen a várandós anyukák és magzatuk számára lehet veszélyes.

A cápák védelmére irányuló terveknek számos támogatója akad Sabahhban. Mindannyian egyetértenek abban, hogy ezeket a ragadozókat sokan nem értik meg, és a tenger ördögeinek állítják be őket, amire nem szolgáltak rá. Míg az ember évente több tízmillió cápát öl meg, addig az ember és ragadozó találkozásából adódó halálos balesetek száma átlagosan mindössze öt.

A cápák csodálatos részei bolygónk sokszínűségének. Megölni őket az uszonyukért nem csak kegyetlenség, hanem egyenesen bűntett a természet szépsége ellen.

Az öldöklés fő okai (fotó: Cloneofsnake)

Évente 73 millió! cápát ölnek meg, a legtöbbjüket csak azért, hogy leves készüljön az uszonyaikból. Mivel ehhez az ételhez nincsen szükség a cápa többi részére, a cápavadászok többsége a kifogott élő állatról levágja az uszonyait, majd a megcsonkított, állatot visszahajítja a tengerbe, ahol az hosszú szenvedés után pusztul el. A számtalan felhívás és a vadászatokról készült sokkoló felvételek ellenére a cápauszony iránti kereslet évről-évre nő, igazi luxus hóborttá vált, amivel egyesek felvághatnak mások előtt.

A cápauszony maga ízetlen, a levest a többi hozzávaló ízesíti, az uszonyt csak a különlegessége miatt rakják bele, ráadásul mérgező metil-higanyt tartalmaz, ami férfiaknál sterilitást okozhat.

Az óceánok a földi élet legfontosabb élő rendszerei, elnyelik a légköri szén-dioxid nagy részét, és 70 százalékban átalakítják oxigénné, amit belélegzünk. Ha az óceáni élővilág legfontosabb szereplőit elpusztítjuk, azzal az óceánokat is halálra ítéljük, végső soron pedig saját életünket.

A cápavadászat betiltását nemzetközi hírességek is támogatják, mint például a kínai származású malajziai színésznő Michelle Yeoh, aki szintén azok között van, akik nemet mondanak a cápauszony-levesre.

Forrás: PRLog.Org

Random Posts

 • Húgyúti fertőzésre: antibiotikum vagy tőzegáfonya?

  Manapság egyre gyakrabban keresünk alternatív, természetes gyógymódokat betegségeinkre. Sokan esküsznek az áfonyakivonat gyógyító hatására a hólyaghurut kezelésében. Egy új holland […]

 • Fontos legyőzni a horkolást!

  Statisztikák szerint a felnőttek mintegy kétharmada horkol alvás közben, bár tíz emberből ezt csak hat ismeri el. A horkolás egy […]

 • Megmenthetők a jegesmedvék, ha a Déli-sarkra költöztetjük őket?

  A jegesmedve a klímaváltozás szimbólumállatává vált, szerencsére egyelőre nem azért, mert kihalt a melegedés miatt, de fennmaradását komolyan veszélyezteti a […]

 • Az elhízás és a túlzott evés menopauza idején fokozza a mellrák kockázatát

  Az elhízottság fokozza a rákbetegségek kockázatát, de a túlsúllyal küzdő nők csökkenthetik a menopauza utáni mellrák kialakulására való fokozott kockázatukat, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.