Szép szobanövények és egy kíváncsi cica: veszélyes kombináció!

A cicák természetüknél fogva kíváncsi lények. Imádnak játszani, ugrálni, szaladgálni, ám érdeklődő személyiségük a legerősebb jellemvonásuk. A szobanövények minden cica figyelmét felkeltik, és ha számukra elérhető helyen vannak, akkor kezdődhet is a játék: először egy kis pofozgatás, aztán észre se vesszük, és kedvencünk már le is nyelt egy jókora darab levelet.

A leggyakrabban tartott növények közül szinte mindegyik mérgező lehet számukra – nem egyforma mértékben persze. A liliomfélék esetében az egész növény mérgező, a levél, a virág, de még a pollen is. A mérgezés tünetei levertség (csökkent aktivitás), hányás, és étvágytalanság. Mérgezés gyanújával azonnal állatorvoshoz kell fordulni, ellenkező esetben a tünetek rosszabbodnak, súlyos vesekárosodás alakulhat ki, ami halálhoz is vezethet.

Ha a cica megrág egy mérgező vegyületet tartalmazó növényt, annak első jele a fokozott nyálzás, mivel ezek az anyagok irritálják a nyálkahártyát. Vigyázzunk kedvencünkre, és ha szeretnénk megtartani növényeinket, ügyeljünk rá, hogy a falra vagy a polcra magasra helyezzük el őket, ahol biztosan nem éri el, főként a következő növényeket:

– liliomfélék (liliomok, tulipán, kikerics)

– jácintfélék

– amarilliszfélék

– kutyatejfélék

– borostyánfélék

– orchideák

– filodendron

– fikuszok

– kroton (csodacserje)

– buzogányvirág (Dieffenbachia)

– mikulásvirág

– szobai futóka

– sárkányfa

– palackfa

– muskátli

– díszpaprika

– rózsásmeténg

– alokázia

– csucsor

– aszparágusz (bogyótermése)

– sugárarália (schefflera)

– fokföldi ibolya

– kaktuszok (bár nem valószínű, hogy belekóstól)

– páfrányfélék

– szegfűfélék

Ha egy ritka növényt tartunk otthon, nézzünk utána, hogy mérgező-e. Ha egy szobanövény leírásánál halálfejet látunk, illetve a leírásában megjegyzik, hogy nyálkahártya irritáló anyagokat tartalmaz, akkor az azt jelzi, hogy nem jó, ha a cica megkóstolja.

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.