Stressz: a néma gyilkos

Alvászavarokkal küzd, és úgy érzi, képtelen lazítani, és nem tudja magát kipihenni? Túlterheltek a mindennapjai, nincsen energiája, fáradt és már motivációja sincsen, hogy változtasson az életén? Sokszor frusztrált, ideges és mérges? Ezek mind a stressz tünetei. De nem csak pszichikai, hanem testi tünetekben is megnyilvánulhat a jelenléte. A fejfájás, az asztma, az ekcéma, az allergiák, a nyak- és hátfájás, a mellkasi fájdalom, az izomfájdalmak, a súlygyarapodás, a székrekedés, a hasmenés, a depresszió, a hajhullás, súlyosabb esetben a pánikbetegségek, szívbetegségek, a cukorbetegség, a meddőség és a rákos megbetegedések is összefüggésbe hozhatók a stresszel.

Mai világunk ijesztően gyors ütemben halad, ami miatt mi magunk is úgy érezzük, hogy fel kell pörögnünk, többet kell dolgoznunk, gyorsabban és hatékonyabban. És persze sok mindenre vágyunk: jó munkahelyre, több fizetésre, tökéletes párkapcsolatra, jól nevelt gyerekekre, szép lakásra, autóra, fantasztikus üdülésekre a szabadság alatt, és így tovább.

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a stressz legalább olyan káros egészségünkre, mint a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás vagy a mozgásszegény életmód.

Az emberiségnek mindig is szembe kellett néznie streszhelyzetekkel, és az evolúció során úgy alakultunk, hogy érzékeink egyre élesebbek legyenek, és minél jobban reagálni tudjunk a különféle élethelyzetekre. Volt idő, mikor az embernek azt kellett mérlegelnie, hogy ha egy mammut szalad felé, akkor harcoljon vagy inkább kitérjen az útjából. Egy stresszhelyzetet ezzel a kétféle módszerrel lehetett kezelni. Manapság ugyan nem kell vadállatokkal szembenéznünk, de a napi problémák mégis úgy tornyosulnak fölöttünk, mint egy hatalmas mammut, és a stresszhelyzetek nem időről-időre bukkanak fel, hanem folyamatosan a vállunkon ücsörögnek. Emiatt idegrendszerünk streszkezelő része állandóan be van kapcsolva, és próbál teljes üzemmódban dolgozni azon, hogy milyen választ adjon a felmerülő problémákra.

Így azonban immunrendszerünk is veszélybe kerül, mert a test energiaforrásai nagy mértékben nem a testi, hanem a szellemi funkciók működésére használódnak el. Erre jó példa, mikor egy stresszes hét után ágynak dönt minket egy komoly megfázás vagy influenza.

De hogyan harcolhatunk a stressz ellen, annak érdekében, hogy nyugodtabb életet élhessünk?

1. Fontos, hogy megtanuljuk jobban beosztani az időnket.

Nem játszhatjuk el, hogy szuperhősök vagyunk, nem tudunk mindent egyedül és tökéletesen megcsinálni. Rangsoroljuk a dolgokat, halasszuk el azt, ami nem sürgős. Ha így teszünk, nyerünk mindig annyi szabadidőt, hogy egy kicsit fellélegezhessünk, és az elménket is kikapcsolhassuk.

2. Éljünk aktív életet!

Nem kell edzőterembe járnunk, vagy izzasztó gyakorlatokat végeznünk, ha nem akarunk, az is elég, ha a friss levegőn sétálunk egyet minden nap. Már tíz perces ütemes séta is elég ahhoz, hogy izmaink és az agyunk ellazuljon. Persze, ha naponta erre fél órát tudnánk szánni, az még jobb lenne. A testmozgás hozzásegít a jobb alváshoz is. Ha pedig van időnk otthon is tornázni, szerezzünk be egy jógakazettát, mert a jógázás remekül ellazít.

3. Ne idegeskedjünk apró dolgok miatt!

Miért kell hergelni magunkat, ha nagy a forgalom, ha másoknak bosszantó szokásai vannak, vagy ha esik az eső? Ennél sokkal fontosabb dolgok is vannak, amivel mindannyian tisztában vagyunk. Fel kell ismernünk, hogy mik idegesítenek bennünket, és ezeket egyszerűen elengedni, és lerázni magunkról. Mindig arra törekedjünk, hogy mi jó emberek legyünk, és ne foglalkozzunk azzal, hogy másokat megítéljünk vagy megpróbáljunk megváltoztatni.

4. Kerüljük az olyan streszorokat, mint az alkohol, a cigaretta, és a cukros ételek.

Ezek csak még jobban kimerítik a szervezet energiatartalékait. Ha már sok a stressz az életünkben, legalább a táplálkozásunkkal tegyünk meg mindent egészségünk érdekében. Együnk friss, szezonális élelmiszereket, zöldséget, gyümölcsöt, vegyes salátákat, gabonákat, fűszerezzünk változatos zöldfűszerekkel, együnk sovány húsokat és halat, tojást, és növényi olajjal főzzünk. Kerüljük a félkész, a konyhakész és a túlfőzött ételeket, az adalékanyagoktól hemzsegő élelmiszereket. És ügyeljünk testünk kellő hidratálására, melyre a legjobb a tiszta víz.

5. Lélegezzünk!

Mikor idegesek vagyunk, hajlamosak vagyunk visszatartani a levegőt, vagy aprókat lélegezni, ami miatt nem jut elég oxigén testünk szöveteibe. Lélegezzünk be lassan és mélyen, miközben négyig számolunk. Közben gondoljuk azt, hogy testünk egy nagy lufi, amit meg kell tölteni levegővel. Érezzük, ahogyan lassan kitágul a mellkasunk. Ismét számoljunk négyig, és közben tartsuk benn a levegőt, majd lassú ütemben fújjuk ki nyolc ütemen keresztül. Ezt legalább nyolcszor-tízszer ismételjük egymás után, és máris érezni fogjuk lazító hatását.

A stressz ellen az is hasznos, ha lefekvés előtt relaxációs zenét hallgatunk, vagy egyszerűen olyan dallamot, melyet szeretünk. Szerezzünk be egy stresszlabdát, amit napközben is bármikor elővehetünk stresszoldás céljából. Szerencsére a stressz okozta károk visszafordíthatók, és a stresszt is minimalizálni lehet az életünkben. Gondoljunk pozitív dolgokra, becsüljük meg és legyünk hálásak a jó dolgokért az életünkben, ez sokat fog segíteni, hogy jobban érezzük magunkat.

 Forrás: PRLog.Org

 

Random Posts

 • Több mozgás: jobb alvás!

  A rossz alvás növeli a szívbetegségek, a depresszió és a szellemi hanyatlás kockázatát. A mindennapi stressz is nagymértékben hozzájárul ahhoz, […]

 • Miért kell a férfiaknak fokozottan ügyelniük szájüregük egészségére?

  A férfiak általában kevésbé törődnek a szájüreg egészségével, mint a nők, pedig a tanulmányok szerint az általános szájhigiénében döntő szerepe […]

 • Paprikás krumpli szójavirslivel

  Két fej vöröshagymát üvegesre dinsztelünk. Nyolc közepes nagyságú burgonyát meghámozunk, apró kockára vágunk, rátesszük a hagymára, hozzáadunk egy egész zöldpaprikát […]

 • WWF: nincs ok az ünneplésre az elefántok nemzetközi napján

  Évek óta nincs ok az ünneplésre augusztus 12-én, az elefántok nemzetközi napján, ugyanis csak Afrikában évente mintegy 30 ezer elefántot […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.