Hogyan előzzük meg a húgy- és vesekövességet?

Kedvenceinknél gyakran előfordulhatnak húgyúti megbetegedések. A gazdik sokszor csak azt veszik észre, hogy kutyájuknak, cicájuknak feltűnően gyakran kell pisilnie, és átmenetileg gondok adódhatnak szobatisztasággal is, de a legnagyobb rémület akkor következik be, mikor véres színű lesz a vizelet. Ilyenkor haladéktalanul állatorvoshoz kel fordulnunk. A véres vizeletet okozhatja felfázásból eredő bakteriális fertőzés, mely antibiotikummal –tablettával vagy injekcióval – hamar leküzdhető. A másik ok, hogy vesehomokkal , húgy- vagy vesekővel állunk szemben. Az antibiotikum ebben az esetben sem maradhat el, hiszen a baktériumoknak itt is szerepe van, kiegészítésképpen viszont egyéb óvintézkedéseket is meg kell tennünk. Szerencsére vesekő nem alakul ki egyik napról a másikra, és ha már a kezdeti jelekre odafigyelünk, akkor az apró kövektől és egyéb szemcséktől megszabadíthatjuk négylábúnkat. Ha már egyszer előfordult húgyúti probléma, akkor az intő jel, hogy kedvencünk hajlamos a kőképződésre, de ha eddig tünetmentesen élt, akkor is tudnunk kell, hogy az ivartalanított állatok, a cicáknál főként a kandúrok – a vékony húgycső miatt – veszélyeztetettebbek ebből a szempontból. További hajlamosító tényezők a nem megfelelő ásványianyag-tartalmú étrend, vitaminhiány vagy túladagolás, túlzott fehérjebevitel, a stressz, kevés vízfogyasztás, vagy örökletes tényezők.

A szárazeledel szintén hajlamosító tényező, főleg, ha kedvencünk nem iszik mellette elegendő vizet

A leggyakoribb problémát a magnéziumtartalmú ún. struvit kövek okozzák, melyek ellen hatásos fellépés, ha a vizeletet savanyítjuk. Ezt többféleképpen megtehetjük: áttérhetünk speciális tápokra, vagy a megszokott étkezés mellett vizeletsavanyító étrendkiegészítőt adhatunk az állatnak. Ezek több formában is rendelkezésünkre állnak, tabletták, porok, paszták vagy folyékony kiegészítőkként. Adhatjuk kúraszerűen vagy bizonyos termékeket akár folyamatosan is. A vizeletsavanyító készítmények megakadályozzák, hogy a vizelet lúgos irányba tolódjon el, ami kedvez a kőképződésnek és a baktériumoknak is. Segítségükkel megelőzhető a kőképződés illetve a már kialakult szemcsék is feloldhatók vele.

A vizeletsavanyító készítményekkel azonban sokszor probléma, hogy a gazdi pontos adagolásától függ, hogy az állat megkapja-e a szükséges adagot, és sajnos, nem tartják állandó pH-szinten a vizeletet, ezért sokszor még ezek szedése mellett is kialakulhatnak a kristályok. Sok állatorvos ezért csak és kizárólag speciális, állatorvosi  (csak állatorvosnál vagy állatpatikában kapható) gyógytápokat javasol, melyek a savanyító készítményeknél sokkal hatásosabban oldják fel a kristályokat, és biztosítják a húgyutak egészségét.

Nagyon fontos, hogy bár a struvit kövek a leggyakoribbak, a veseköveknek több típusa is létezik, melyet csak az állatorvos állapíthat meg vizeletvizsgálattal vagy a már kialakult vesekő vizsgálatával.

Oxalát-, cisztin- vagy urátkövesség esetén a vizeletet nem savanyítani, hanem éppen ellenkezőleg lúgosítani kell, tehát a savanyító készítmények ilyen esetben nem alkalmazhatók!

Bármilyen készítményt kívánunk adni kedvencünknek, minden esetben kérjük ki az állatorvos tanácsát!

Ha húgyúti problémát veszünk észre kedvencünkön – nehezen ürít vizeletet, vagy nem tud, kedvetlen, bűzös a vizelete – haladéktalanul állatorvoshoz kell vinnünk, mert amennyiben a vizelet nem tud távozni, a vizelettel teli feszült hólyag felrepedhet, ami életveszélyes állapotot idézhet elő.

Mindenféle kőtípusnál fontos megelőzés az is, hogy kedvencünk rendszeresen és kellő mennyiségben igyon vizet!

Random Posts

 • Eduardo Yáñez, az állatok jóbarátja

  A népszerű színészt legújabb szerepében egy komikus telenovellában láthatja a közönség. Az Amores con Trampa című sorozatban Facundo Carmona bőrébe […]

 • Az ezerarcú Sean Bean

  Nem láthatjuk minden nap a magazinok címlapján, nem az a tipikus sztárolt híresség, mégis mindannyian ismerjük, és szeretjük a játékát. […]

 • A gyerekeknek az egészséges reggeli nem csak a tápanyagokról szól

  Az egészséges reggeli nem csupán összetételénél fogva gyakorol hatást a gyermek szellemi teljesítményére.  Azon túl, hogy természetesen fontos, hogy egészséges […]

 • 5 jó tanács újdonsült kismamáknak

  A legtöbb kismama a várandósság hónapjaiban nagyon odafigyel a helyes étkezésre, ám nem szabad elfelejteni, hogy ezt a kisbaba világra […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.