Hogyan előzzük meg a húgy- és vesekövességet?

Kedvenceinknél gyakran előfordulhatnak húgyúti megbetegedések. A gazdik sokszor csak azt veszik észre, hogy kutyájuknak, cicájuknak feltűnően gyakran kell pisilnie, és átmenetileg gondok adódhatnak szobatisztasággal is, de a legnagyobb rémület akkor következik be, mikor véres színű lesz a vizelet. Ilyenkor haladéktalanul állatorvoshoz kel fordulnunk. A véres vizeletet okozhatja felfázásból eredő bakteriális fertőzés, mely antibiotikummal –tablettával vagy injekcióval – hamar leküzdhető. A másik ok, hogy vesehomokkal , húgy- vagy vesekővel állunk szemben. Az antibiotikum ebben az esetben sem maradhat el, hiszen a baktériumoknak itt is szerepe van, kiegészítésképpen viszont egyéb óvintézkedéseket is meg kell tennünk. Szerencsére vesekő nem alakul ki egyik napról a másikra, és ha már a kezdeti jelekre odafigyelünk, akkor az apró kövektől és egyéb szemcséktől megszabadíthatjuk négylábúnkat. Ha már egyszer előfordult húgyúti probléma, akkor az intő jel, hogy kedvencünk hajlamos a kőképződésre, de ha eddig tünetmentesen élt, akkor is tudnunk kell, hogy az ivartalanított állatok, a cicáknál főként a kandúrok – a vékony húgycső miatt – veszélyeztetettebbek ebből a szempontból. További hajlamosító tényezők a nem megfelelő ásványianyag-tartalmú étrend, vitaminhiány vagy túladagolás, túlzott fehérjebevitel, a stressz, kevés vízfogyasztás, vagy örökletes tényezők.

A szárazeledel szintén hajlamosító tényező, főleg, ha kedvencünk nem iszik mellette elegendő vizet

A leggyakoribb problémát a magnéziumtartalmú ún. struvit kövek okozzák, melyek ellen hatásos fellépés, ha a vizeletet savanyítjuk. Ezt többféleképpen megtehetjük: áttérhetünk speciális tápokra, vagy a megszokott étkezés mellett vizeletsavanyító étrendkiegészítőt adhatunk az állatnak. Ezek több formában is rendelkezésünkre állnak, tabletták, porok, paszták vagy folyékony kiegészítőkként. Adhatjuk kúraszerűen vagy bizonyos termékeket akár folyamatosan is. A vizeletsavanyító készítmények megakadályozzák, hogy a vizelet lúgos irányba tolódjon el, ami kedvez a kőképződésnek és a baktériumoknak is. Segítségükkel megelőzhető a kőképződés illetve a már kialakult szemcsék is feloldhatók vele.

A vizeletsavanyító készítményekkel azonban sokszor probléma, hogy a gazdi pontos adagolásától függ, hogy az állat megkapja-e a szükséges adagot, és sajnos, nem tartják állandó pH-szinten a vizeletet, ezért sokszor még ezek szedése mellett is kialakulhatnak a kristályok. Sok állatorvos ezért csak és kizárólag speciális, állatorvosi  (csak állatorvosnál vagy állatpatikában kapható) gyógytápokat javasol, melyek a savanyító készítményeknél sokkal hatásosabban oldják fel a kristályokat, és biztosítják a húgyutak egészségét.

Nagyon fontos, hogy bár a struvit kövek a leggyakoribbak, a veseköveknek több típusa is létezik, melyet csak az állatorvos állapíthat meg vizeletvizsgálattal vagy a már kialakult vesekő vizsgálatával.

Oxalát-, cisztin- vagy urátkövesség esetén a vizeletet nem savanyítani, hanem éppen ellenkezőleg lúgosítani kell, tehát a savanyító készítmények ilyen esetben nem alkalmazhatók!

Bármilyen készítményt kívánunk adni kedvencünknek, minden esetben kérjük ki az állatorvos tanácsát!

Ha húgyúti problémát veszünk észre kedvencünkön – nehezen ürít vizeletet, vagy nem tud, kedvetlen, bűzös a vizelete – haladéktalanul állatorvoshoz kell vinnünk, mert amennyiben a vizelet nem tud távozni, a vizelettel teli feszült hólyag felrepedhet, ami életveszélyes állapotot idézhet elő.

Mindenféle kőtípusnál fontos megelőzés az is, hogy kedvencünk rendszeresen és kellő mennyiségben igyon vizet!

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.