Angiogenezist gátló gyógynövények

Az angiogenezis, magyarul véredényképződés egy életfontosságú folyamat, mely alapvetően fontos a test növekedésében, fejlődésében, és a sebek gyógyulásában. Ugyanakkor a rákbetegségeknél is nagy szerepe van, ahol a daganatok beereződése révén a rákos sejtek képesek más szervekre is átterjedni. A daganatok angiogenezisét gátló gyógyszerek illetve hatóanyagok kutatása ezért óriási jelentőségű.

Az angiogenezis során véredények hatolnak be a rákos daganatokba, melyek ellátják a rákos sejteket tápanyagokkal, oxigénnel, és segítik a salakanyagok eltávozását. Az angiogenezis folyamata során a daganatos sejtek olyan molekulákat bocsátanak ki, melyek jeleket küldenek a környező, egészséges szövetekhez. A fogadó szövetben ezek a jelek bizonyos géneket aktiválnak, melynek következtében olyan fehérjék termelődnek, melyek az új vérerek növekedését mozdítják elő.

Bizonyos gyógynövények rákellenes hatásairól már több száz éve készülnek feljegyzések, és ezek között számos olyan gyógynövény van, mely nem csak daganatellenes, hanem angigenezeist gátló hatással is rendelkezik. Ilyenek az Artemisia annua (kínai üröm), Viscum album (európai fagyöngy), Curcuma longa (kurkuma), Scutellaria baicalensis (bajkáli csucsóka), szőlőmag kivonat (rezveratrol és proanthocyanidin tartalommal), Magnolia officinalis (kínai magnólia), Camellia sinensis (zöld tea), Ginkgo biloba (egyik flavonoidja a kvercetin), Poria kókusz, Zingiber officinalis (gyömbér), Panax ginseng (ginzeng), Rabdosia rubescens (v.Isodon rubescens, kínai gyógynövény).

A kínai vagy egynyári üröm hatékonyan pusztítja a rákos sejteket, miközben az egészséges sejteket csak elenyésző mértékben károsítja. Az immunerősítő fagyöngy kivonataiból készült szerek a leggyakrabban felírt rákellenes gyógyszerek közé tartoznak Európa számos országában. A kurkuma nevű fűszerben található kurkumin szintén rákellenes hatású, elősegíti a rákos sejtek természetes halálát (apoptózisát). A legújabb kutatások bizonyos rákbetegségekkel – prosztatarák, vastagbélrák, mellrák – kapcsolatban vizsgálták pozitív eredménnyel a szőlőmag-kivonat megelőző hatását. A zöld tea polifenoljait pedig a leghatásosabb rákellenes szerek közé sorolják.

A gyógynövények rák elleni hatásos adagolásának megállapításához további kutatások szükségesek, de annyi bizonyos, hogy daganatellenes kezelésekkel kombinálva elősegítik a gyógyulást, és csökkentik a hagyományos terápiák negatív hatásait. A hatékonyság valószínűleg növelhető, ha több szert alkalmaznak optimális kombinációban, ami azonban kellő óvatosságot kíván, mert könnyen nem kívánatos következményeket okozhatnak. Erre példa az édesgyökér és a ginzeng, melyek külön-külön csökkentik a máj rákos sejtjeinek túlélését, ellenben együttesen alkalmazva éppen növelik a rákos sejtek életképességét.

Mivel a növények a biokémiai vegyületek széles tárházát tartalmazzák, ez a hatásukat is megsokszorozza, és egyszerre több célhelyen tudják azt kifejteni. A fitokemikáliák előnye is éppen ebben rejlik, mert széles hatásspektrumuk révén sokkal kisebb a kockázata annak, hogy a rákos sejtek ellenállóvá válnak velük szemben.

A véredényképzést gátló gyógynövények pontos alkalmazása elengedhetetlen, mert bár gátolják a tumor-angiogenezist, a normál véredényképzéssel is nagy valószínűséggel ugyanezt teszik, utóbbi viszont elengedhetetlen a sebgyógyuláshoz. Így a hosszú távú alkalmazás során fekélyek és vérzések léphetnek fel. Ezért fontos a helyes felhasználás, hogy a lehető legtöbb terápiás nyereséget lehessen elérni a gyógynövények segítségével.

A jelenlegi laboratóriumi bizonyítékok mind a gyógynövények fontos szerepét hangsúlyozzák a rák gyógyításában, de nagyon fontos, hogy ne egyedül válasszunk a gyógynövényeket illetve kivonataikat tartalmazó étrenkiegészítők közül, hanem a kezelőorvossal megbeszélve.

Forrás: NCBI, Curr Oncol. 2006 Június, 13 (3) : 99-107.

Kép: National Cancer Institute

 

Random Posts

 • Futás és jóga: remekül kiegészítik egymást

  Számos egészségügyi előnye van, ha rendszeres testedzésünkben a jógát a futással ötvözzük. Több szempontból is remekül kiegészítik egymást! A jógagyakorlatok segítenek enyhíteni […]

 • Az intelligencia nem az agy méretétől függ

  A természetben az emberi agy egyedülálló képességekkel rendelkezik, általa olyan tudásra tettünk szert, mellyel egyetlen más földi élőlény sem rendelkezik. […]

 • UV-fényvédelem növényekkel

  A nap ultraibolya sugarainak való túlzott kitettség súlyos károkat okozhat a bőr egészségében, nem csak a bőrrák kockázatát növeli, hanem […]

 • A jó tejtermék fogyasztása segíti a fogyást és védi a szívet

  Sok szigorú fogyókúra tiltja a tej vagy a tejből készült ételek evését, mert véleményük szerint hizlalnak, ám egy tudományos vizsgálat […]

One thought on “Angiogenezist gátló gyógynövények

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.