A pajzsmirigy-betegség jelei

Sokan, ha fáradtak vagy ingerlékenyek, az időjárást hibáztatják, vagy a korral való változásnak tulajdonítják. Pedig a fáradtság, ingerlékenyság, illetve a normálisnál szárazabb bőr tünetei a pajzsmirigy megbetegedésére utalhatnak.

A pajzsmirigy egy belső elválasztású mirigy, a nyakon elől a gége alatt a légcső két oldalán helyezkedik el. Működését az agyfüggelék TSH homonja (thyroidea stimuláló hormon) szabályozza. A pajzsmirigy megfelelő működéséhez jódra van szüksége, a jódot a vérből veszi fel, és tiroxin nevű hormonjának az előállítására használja fel. Jód hiányában nem képes hormont termelni.

A pajzsmirigy hormonok, a tiroxin és a trijódtironin, a szövetek vízmegkötő képességét is szabályozzák. Emellett fontos szerepük van a szervezet növekedési folyamataiban, az anyagcsere szabályozásában, hatással vannak a hőközpont működésére. A tiroxin a béta-karotin A vitaminná történő átalakításában is részt vesz. Ezért utal tiroxinhiányra például a bőr sárgás elszíneződése, ugyanis hiányában a béta-karotin nem alakul át, hanem felszaporodik a vérben.

A pajzsmirigy működésének kétféle zavara lehetséges: túlműködés és alulműködés. Túlműködés esetén túl sok pajzsmirigy hormon termelődik, ami nyugtalanságban, ingerlékenységben, szapora szívverésben, fokozott izzadásban és testsúlycsökkenésben nyilvánul meg. Ha jó étvágy mellett fogyunk, remeg a kezünk, hullámzik a hangulatunk, könnyen sírunk vagy nevetünk, akkor a pajzsmirigy túlműködésére kell gondolnunk. Ellenben ha csökkent mennyiségben termelődnek a hormonok, akkor mind a szellemi, mind a testi működések lelassulnak, az anyagcsere lassulása miatt testsúlygyarapodás következik be. Amennyiben testileg-lelkileg kimerültnek érezzük magunkat, bőrünk száraz és korpádzik, hullik a hajunk, nyelvünk duzzadt, és normál étkezés mellett is hízunk, akkor a pajzsmirgy alulműködése lehet a kiváltó ok. Utóbbi gyakran fordul elő a menopauza idején.

Mind az alulműködés, mind a túlműködés jele lehet a pajzsmirigy megnagyobbodása, azaz a golyva, mely az ún. Basedow-kór esetén szemkidülledéssel is társulhat. A pajzsmirigy működésbeli zavarait általában gyógyszeresen kezelik, amelynek az adagolását igen pontosan, nagy körültekintéssel állapítja meg az orvos, hogy a szükségesnél se több, se kevesebb hormon ne legyen a szervezetben.

Ha a golyvát jódhiány okozza, az jódozott konyhasó fogyasztásával könnyen orvosolható. Indokolatlanul azonban nem szabad plusz jódot bevinnünk a szervezetbe, mert könnyen előfordulhat, hogy a normális működésű pajzsmirigynél túlműködés alakul ki. Pajzsmirigy-betegség jele esetén keressük fel orvosunkat. Vérvétellel, illetve jódizotópos vizsgálattal hamar fény derülhet a betegség okára.

Random Posts

 • A légszennyezés még az idegrendszert is támadja

  A levegő szennyezettségének hatásait eddig is kutatták, főként azt vizsgálták, milyen légzőszervi és keringési megbetegedések kialakulásáért lehet felelős. A magas […]

 • A stresszes terhesség árt a babának!

  A stressz elkerülhetetlen tényező az életünkben, ez alól a kismamák sem kivételek. De ha már elhatalmasodik a nagyfokú idegesség és […]

 • Királyrák-invázió fenyegeti az Antarktiszt

  A hatalmas királyrákok az Antarktisz környéki vizekben eddig csupán nagy mélységekben fordultak elő, a hőmérséklet ugyanis a sekélyebb, jeges vizekben […]

 • A klímaváltozás felgyorsíthatja a fák életciklusát

  A klímaváltozás hatásairól készült tanulmányok szerint a fafajok a melegedésre, akárcsak az állatvilág, vándorlással fognak válaszolni, magvaik révén a hűvösebb […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.