A pajzsmirigy-betegség jelei

Sokan, ha fáradtak vagy ingerlékenyek, az időjárást hibáztatják, vagy a korral való változásnak tulajdonítják. Pedig a fáradtság, ingerlékenyság, illetve a normálisnál szárazabb bőr tünetei a pajzsmirigy megbetegedésére utalhatnak.

A pajzsmirigy egy belső elválasztású mirigy, a nyakon elől a gége alatt a légcső két oldalán helyezkedik el. Működését az agyfüggelék TSH homonja (thyroidea stimuláló hormon) szabályozza. A pajzsmirigy megfelelő működéséhez jódra van szüksége, a jódot a vérből veszi fel, és tiroxin nevű hormonjának az előállítására használja fel. Jód hiányában nem képes hormont termelni.

A pajzsmirigy hormonok, a tiroxin és a trijódtironin, a szövetek vízmegkötő képességét is szabályozzák. Emellett fontos szerepük van a szervezet növekedési folyamataiban, az anyagcsere szabályozásában, hatással vannak a hőközpont működésére. A tiroxin a béta-karotin A vitaminná történő átalakításában is részt vesz. Ezért utal tiroxinhiányra például a bőr sárgás elszíneződése, ugyanis hiányában a béta-karotin nem alakul át, hanem felszaporodik a vérben.

A pajzsmirigy működésének kétféle zavara lehetséges: túlműködés és alulműködés. Túlműködés esetén túl sok pajzsmirigy hormon termelődik, ami nyugtalanságban, ingerlékenységben, szapora szívverésben, fokozott izzadásban és testsúlycsökkenésben nyilvánul meg. Ha jó étvágy mellett fogyunk, remeg a kezünk, hullámzik a hangulatunk, könnyen sírunk vagy nevetünk, akkor a pajzsmirigy túlműködésére kell gondolnunk. Ellenben ha csökkent mennyiségben termelődnek a hormonok, akkor mind a szellemi, mind a testi működések lelassulnak, az anyagcsere lassulása miatt testsúlygyarapodás következik be. Amennyiben testileg-lelkileg kimerültnek érezzük magunkat, bőrünk száraz és korpádzik, hullik a hajunk, nyelvünk duzzadt, és normál étkezés mellett is hízunk, akkor a pajzsmirgy alulműködése lehet a kiváltó ok. Utóbbi gyakran fordul elő a menopauza idején.

Mind az alulműködés, mind a túlműködés jele lehet a pajzsmirigy megnagyobbodása, azaz a golyva, mely az ún. Basedow-kór esetén szemkidülledéssel is társulhat. A pajzsmirigy működésbeli zavarait általában gyógyszeresen kezelik, amelynek az adagolását igen pontosan, nagy körültekintéssel állapítja meg az orvos, hogy a szükségesnél se több, se kevesebb hormon ne legyen a szervezetben.

Ha a golyvát jódhiány okozza, az jódozott konyhasó fogyasztásával könnyen orvosolható. Indokolatlanul azonban nem szabad plusz jódot bevinnünk a szervezetbe, mert könnyen előfordulhat, hogy a normális működésű pajzsmirigynél túlműködés alakul ki. Pajzsmirigy-betegség jele esetén keressük fel orvosunkat. Vérvétellel, illetve jódizotópos vizsgálattal hamar fény derülhet a betegség okára.

Random Posts

 • Kisebb az Alzheimer kockázata, ha rendszeresen eszünk halat

  Nem lehet azt mondani ránk, hogy „halevő” nemzet vagyunk, az évi átlagos halfogyasztás legnagyobb mennyiségét ilyenkor, a karácsonyi ünnepek táján […]

 • Ennyi ideig kell napon tartózkodni a kellő D-vitaminszinthez

  Spanyol kutatók kiszámolták, hogy mennyi ideig kell napon tartózkodni, hogy a szervezet hozzájusson a szükséges D-vitamin mennyiséghez: míg tavasszal és […]

 • Legalizálnák a tülökkereskedelmet

  Egy dél-afrikai tanulmány javaslata alapján legalizálni kellene az orrszarvú-tülök kereskedelmet, melyet jelenleg egy nemzetközi szerződés tilt meg. A legalizálást számos […]

 • A kanadai aranygyökér hatásos fertőzésekre és sebekre

  A kanadai aranygyökér (Hydrastis canadensis) Észak-Amerikából származó gyógynövény. Nagy keresettsége miatt ma már veszélyeztetettnek minősül, ezért termesztik, hogy megvédjék a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.