A túlzott szénhidrátfogyasztás érszűkületet okoz

Nem csupán akkor kell koleszterinszint-emelkedéssel és érszűkülettel számolnunk, ha zsíros ételeket fogyasztunk nap mint nap. A szénhidrátoknak, édességeknek való nagymértékű hódolás is kockázati tényezőt jelent ezeknek a betegségeknek a szempontjából.A fogyókúrázók már megfigyelhették magukon, hogy hiába hagyják el étrendjükből a zsíros ételeket, ha sok szénhidrátot fogyasztanak, attól is rakódnak a zsírpárnácskák.

Ez azért van így, mert a szervezet a szénhidrátokból is zsírt állít elő. Persze csak azt a mennyiséget használja fel a zsírsav-szintézishez, melyet nem égetünk el az energiafelhasználás során.

A szénhidrátfogyasztás során testünkben nagyobb mennyiségben termelődik az energia raktározásáért felelős ATP, azaz adenozin-trifoszfát. Ha a sejtek ezzel kellőképpen telítődnek, és többre már nincsen szükségük, akkor veszi kezdetét a felesleges mennyiségben jelen lévő szénhidrátok átalakítása zsírsavvá. A zsír tartalék-tápanyagként  felhalmozódik a kötőszövetben, és ott zsírsejtekké alakul.

A hízáson kívül a zsírsavaknak más negatív hatása is van. A telített zsírsavak elégetése során megnő a káros koleszterin mennyisége a vérben, és lerakódik a vérerek belső falára, melynek a normális vérkeringés érdekében simának kell lennie. Az lerakódott koleszterin miatt az érfal nem egyenletes, ezért az érfal endothel rétege speciális sejteket ún. habsejteket hoz létre, hogy megpróbálja kiegyenlíteni a felületet. Azonban minél több a koleszterin mennyisége, annál több habsejt képződik, ami először érszűkületet, végső soron viszont a teljes ér elzáródását okozhatja. Ennek következtében vérellátási zavarokkal, megnövekedett trombózis kockázattal, érelmeszesedéssel, szélütéssel és szívinfarktus kialakulásával számolhatunk.

Az érszűkület miatti csökkent vérellátás jelei lehetnek a fájdalmas izomgörcsök kezdetben csak terhelésnél, később már nyugalmi helyzetben is, valamint a mellkasi szorító érzés és szívtáji fájdalom.

Mindezek elkerülésére étrendünkben mértékkel fogyasszunk szénhidrátot, mert azt teljes mértékben felhasználjuk energiaként, vagy mozogjunk, hogy elégessük a felesleges energiát. Változtassunk eddigi étrendünkön, fogyasszunk telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszereket, hogy ezáltal is csökkentsük koleszterinszintünket.

 

Random Posts

 • Mely zöldségek védik ereink egészségét?

  Egy új ausztrál tanulmány szerint a több zöldségbevitel – különösen a káposztafélék: brokkoli, káposzta, kelbimbó és karfiol fogyasztása – segíthet […]

 • A szellemi hanyatlás ellen és a vérkeringés élénkítésére: Ginkgo biloba

  A Ginkgo biloba, más néven páfrányfenyő leveleit a kínai orvoslásban már régóta használják az agyi vérkeringés javítására, és a modern […]

 • 2300 leopárd vére áztatja az indiai erdőket

  Hetente legalább 4 leopárdot ejtenek el orvvadászok India különböző részein azért, hogy kielégítsék az állatok bundája és testrészei iránti növekvő […]

 • 15 ok, amiért érdemes végleg letenni a cigarettát

  A WHO adatai szerint a dohányzás a 20. században 100 millió ember halálát okozta, és akár 1 milliárd embert ölhet […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.