A túlzott szénhidrátfogyasztás érszűkületet okoz

Nem csupán akkor kell koleszterinszint-emelkedéssel és érszűkülettel számolnunk, ha zsíros ételeket fogyasztunk nap mint nap. A szénhidrátoknak, édességeknek való nagymértékű hódolás is kockázati tényezőt jelent ezeknek a betegségeknek a szempontjából.A fogyókúrázók már megfigyelhették magukon, hogy hiába hagyják el étrendjükből a zsíros ételeket, ha sok szénhidrátot fogyasztanak, attól is rakódnak a zsírpárnácskák.

Ez azért van így, mert a szervezet a szénhidrátokból is zsírt állít elő. Persze csak azt a mennyiséget használja fel a zsírsav-szintézishez, melyet nem égetünk el az energiafelhasználás során.

A szénhidrátfogyasztás során testünkben nagyobb mennyiségben termelődik az energia raktározásáért felelős ATP, azaz adenozin-trifoszfát. Ha a sejtek ezzel kellőképpen telítődnek, és többre már nincsen szükségük, akkor veszi kezdetét a felesleges mennyiségben jelen lévő szénhidrátok átalakítása zsírsavvá. A zsír tartalék-tápanyagként  felhalmozódik a kötőszövetben, és ott zsírsejtekké alakul.

A hízáson kívül a zsírsavaknak más negatív hatása is van. A telített zsírsavak elégetése során megnő a káros koleszterin mennyisége a vérben, és lerakódik a vérerek belső falára, melynek a normális vérkeringés érdekében simának kell lennie. Az lerakódott koleszterin miatt az érfal nem egyenletes, ezért az érfal endothel rétege speciális sejteket ún. habsejteket hoz létre, hogy megpróbálja kiegyenlíteni a felületet. Azonban minél több a koleszterin mennyisége, annál több habsejt képződik, ami először érszűkületet, végső soron viszont a teljes ér elzáródását okozhatja. Ennek következtében vérellátási zavarokkal, megnövekedett trombózis kockázattal, érelmeszesedéssel, szélütéssel és szívinfarktus kialakulásával számolhatunk.

Az érszűkület miatti csökkent vérellátás jelei lehetnek a fájdalmas izomgörcsök kezdetben csak terhelésnél, később már nyugalmi helyzetben is, valamint a mellkasi szorító érzés és szívtáji fájdalom.

Mindezek elkerülésére étrendünkben mértékkel fogyasszunk szénhidrátot, mert azt teljes mértékben felhasználjuk energiaként, vagy mozogjunk, hogy elégessük a felesleges energiát. Változtassunk eddigi étrendünkön, fogyasszunk telítetlen zsírsavakban gazdag élelmiszereket, hogy ezáltal is csökkentsük koleszterinszintünket.

 

Random Posts

 • Ön környezetbarát módon gyűjti a kutyaürüléket?

  Akinek van otthon kis kedvence, az nyilván nem csak az állatokat, hanem a természetet is szereti, melynek mind részei vagyunk. […]

 • Tisztítsa meg otthona levegőjét fenyőolajjal!

  Aki szereti a fenyőfa illatát, feltétlenül szerezzen be fenyőolajat, s otthonát máris megtöltheti a tűlevelű erdő friss illatával. Többféle fenyőolaj […]

 • Állatvédelmi járőrszolgálat indul Újpesten

  Állatvédelmi járőrszolgálat indul a főváros IV. kerületében, a rendőrök és állatmentők a továbbiakban közösen ellenőrzik egyebek mellett a kutyafuttatókat és […]

 • A leggyakoribb újévi fogadalmak – Hogyan tartsuk be őket?

  Sokunk életében az év vége az az időszak, amikor átgondoljuk és összegezzük magunkban, mit értünk el az elmúlt tizenkét hónapban, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.