A nélkülözhetetlen magnézium

A felnőtt szervezetben ebből az alapvető fontosságú ásványi anyagból 20-25 grammnyi található, aminek 50-60 százaléka a csontokban van. A legtöbb élelmiszer, amit fogyasztunk, nem tartalmaz belőle kellő mennyiséget, ezért szervezetünk egészséges működéséhez folyamatosan pótolni kell. Bizonyos betegségekben szenvedők számára pedig valóban nélkülözhetetlen.Cukorbetegség esetén a fokozott vizeletürítés miatt sok magnézium távozik a szervezetből, ezért fontos  a magnézium bevitele.

Szív-és érrendszerre gyakorolt hatása is kiemelkedő, hatására ritmusossá válik a szívizom összehúzódása és elernyedése, így szapora szívverés esetén is jótékony.

Mivel a magnézium hozzájárul a normális koleszterinszint kialakulásához, szedésével csökkenthető a szívinfarktus kockázata.

Kísérletileg igazolt tény, hogy magnézium hiányában kialakulhat cukorbetegség és magas vérnyomás.

Az oxalát tartalmú vesekövek kialakulását is megelőzhetjük vele, mivel hozzákapcsolódva az oxaláthoz kisebb valószínűséggel fejlődik ki a kő.

Pajzsmirigy-túlműködés esetén is nagymértékű a szervezet magnéziumvesztése.

Akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, számukra is fokozott magnéziumbevitel tanácsos, hogy elkerüljék a magnézium-hiányos állapotot.

Az egészséges szervezet sem nélkülözheti a magnéziumot, hiszen ez az elem az izmok és idegek megfelelő működésének alappillérét jelentik. Fokozott fizikai és szellemi igénybevétel, valamint stressz esetén indokolt a plusz bevitele, mert a szervezet ezekben az esetekben nagyon hamar „elfogyasztja” magnéziumkészletét.

Védi a sejtjeinket, alapvető elem a biokémiai folyamatokban résztvevő enzimjeink működéséhez. Részt vesz a fehérjeszintézisben és az energiatermelésben is.

A magnézium hiánya koraszülést is okozhat. Terhesség és szoptatás idején is nagyobb mennyiségre van szükségünk. Hasmenéses állapottal járó megbetegedés esetén is gondoskodnunk kell a pótlásról.

Bizonyos gyógyszerek, vízhajtók és vérnyomáscsökkentők szintén a szervezetben található magnézium mennyiségének csökkenését okozzák.

Hölgyeknél jótékony hatású alhasi görcsök esetén a nagyobb kalcium és magnézium bevitel.

Nem kell feltétlenül tablettákkal hozzájutnunk a magnéziumhoz. Természetes forrásai a bab, szójabab, dió, mogyoró, korpa, spenót. Ha megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt ennénk minden nap, azzal biztosíthatnánk az elegendő napi magnéziummennyiséget. A tapasztalat azonban az, hogy nem fogyasztunk eleget ezekből az élelmiszerekből, ezért indokolt a kiegészítőkhöz fordulni.

Egészséges veseműködés esetén nem tudjuk túladagolni, mert a felesleges mennyiség kiürül a szervezetből.

Random Posts

 • Akupunktúra: alternatív gyógymód betegségekre és fogyásra

  Az akupunktúra az egyik legősibb kínai gyógymód, melyet már több mint 2000 éve alkalmaznak hazájában a betegségek gyógyítására. A módszer […]

 • Az elfoglalt ember diétája

  A legtöbb fogyókúrás étrend megszabja, hogy a fogyni vágyó milyen fogásokat egyen reggel, délben és vacsoraidőben. Ám sokan ezeket az […]

 • Ed O’Neill, a feketeöves harcművész

  Ed O’Neill, akit a világ leginkább Al Bundyként ismer, nem az a tunya, életúnt ember a valóságban, mint akit a […]

 • Rizsleves

  Egy közepes vöröshagymát olajon megdinsztelünk egy kisebb fazékban. Ráteszünk egy kávéskanál apróra vágott kaprot, kevés töröttpaprikát, ételízesítőt, és felengedjük vízzel. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.