Honnan tudhatom, hogy boldog a cicám?

A macskák nagyon intelligens állatok, számtalan különféle érzelem kifejezésére képesek, úgy mint félelem, szomorúság, féltékenység, harag, szeretet. Akik egy ilyen „kispárduccal” osztják meg az életüket, bizonyára tudni szeretnék, hogy társuk boldogságban él-e.

Előfordulhat, hogy nehezen deríthető ki, hogy cicánk boldog-e, mert nem csak az érzelmek kifejezésében, hanem abban is elég jók, hogy elrejtsék valódi érzéseiket.

Íme, néhány egyszerű jel, ami megmutatja, hogy cicatársunk boldog-e velünk:

Játékos viselkedés

A cicák szívesen játszanak azzal, akit szeretnek és akiben megbíznak. A játékos viselkedés, a szaladgálás ide-oda a lakásban, a kergetőzés, a bújócskázás, a gazdi lábának elkapása, mind a cica boldogságát jelzik. A cicák imádják imitálni a vadászatot, hogy elkapnak valamit, és mikor alkalmuk van ezt gyakorolni a játékaikkal, az nagyon elégedetté teszi őket.

Testbeszéd

Ha egy cica enyhén előretartja a pofaszakállát, a bundáján a szőr nem áll fel, hanem szépen lesimul, és a farkát nyugodtan pihenteti, az az általános elégedettség jele. Függőlegesen feltartott farokkal üdvözli azokat, akiket barátainak tart. Egy nyugodt és boldog cica a mellső mancsaira hajtja a fejét, fülei előre néznek, szemei félig nyitva vannak. Amikor pedig hirtelen nagyobb öröm vagy izgalom éri, akkor a szemei egy pillanat alatt nagyra nyílnak.

Étkezési szokások

Egy boldog cicának jó étvágya van. Minden etetésnél megpróbálja rávenni a gazdit, hogy adjon neki még több ennivalót, de ez nem feltétlenül jelzi azt, hogy tényleg többet akar, csak egyszerűen játszik a gazdájával, és ebben örömét leli.

Fényes szőrzet

A sima, fényes bunda az egészség egyik fontos jele. Azt mutatja, hogy a cica minden szükséges tápanyagot megkap, és szívesen hódol kedvenc időtöltésének, a szőrzet tisztításának, ami a boldog és elégedett cica egyik fő ismertetőjele.

Magabiztos viselkedés

A magabiztosság a boldogság egyik legjobb mutatója. Egy boldog cica élénken érdeklődik a környezete iránt, szeret mindent feltérképezni, és minden apróságra nagyon fogékonyan reagál. Ha egy új tárgyat észrevesznek, azt vagy azonnal szemügyre veszik közelebbről, vagy tisztes távolságból tanulmányozzák. Ha pedig idegen érkezik vendégségbe, egy boldog cica sokkal inkább óvatosan, sem mint félelemmel méregeti.

Kommunikáció

A cicák szeretik hallatni a hangjukat, és mindig a másik tudomására hozzák, mit éreznek, ha valami nem tetszik nekik, vagy szükségük van valamire. Vannak „beszédesebb”, és vannak csendesebb cicák. Előbbiek hosszan tudnak társalogni arról, ha éppen boldognak érzik magukat. De mindegyikük egy egyéniség, így a kommunikációban sem egyformák. Előfordul, hogy éppen azért csendes a cica, mert boldog és elégedett, és a depressziós cica ad hangot a bánatának. Általánosságban elmondható, hogy a magasabb hangok az örömöt, a mélyebbek viszont a szomorúságot jelzik.

Szépségápolás

Egy cica tökéletesen rendben és tisztán tudja tartani a bundáját, és erre mindig szívesen áldoz az idejéből. Előfordul, hogy a gazdi kezét is megtisztogatja, ami a szeretet, és a bizalom jele. Amikor több cica él a családban, és szeretik egymást, azt is egymás szőrének ápolásával fejezik ki, és így jelzik, hogy élvezik a másik társaságát.

Az illemhely használata               

Egy boldog és elégedett cica mindig a saját illemhelyére, azaz az alomtálcába megy elvégezni a dolgát, ez is mutatja, hogy elégedett a lakókörnyezetével. Azonban, ha mégis máshol „menne ki”, az sem feltétlenül azt jelzi, hogy elégedetlen, sokkal inkább húgyúti problémára utalhat.

Alvási szokások

Bár néhány cica többet alszik akkor is, ha például depressziós, az alvási szokásai sokat elárulnak abból, mennyire érzi magát boldognak. Ahol több cica van, és összebújva alszanak, azt mutatja, hogy szeretik egymást, és jól érzik magukat a másik társaságában. Az egyke cicák legtöbbször a gazdi mellett szeretnek aludni, így fejezik ki bizalmukat, és igyekeznek minél több időt eltölteni a gazdi mellett.

Amikor pedig egy cica a hátán alszik el, az a legnagyobb fokú bizalom és boldogság jele, és azt mutatja, hogy biztonságban érzi magát a környezetében.

 Forrás: PRLog.Org

 

 

 

 

 

 

 

 

Random Posts

 • Nem öröklik, hanem tanulják a madarak a fészeképítést

  Szövőpintyek tanulmányozása alapján skót kutatók kiderítették, hogy a madarak fészeképítése nem ösztönös, hanem tanult képesség. Az Edinburgh-i, a Glasgowi és a […]

 • Melyek a palástfű bizonyított gyógyhatásai?

  A palástfű (Alchemilla vulgaris) a rózsafélék családjába tartozó évelő növény, melyet a hölgyek gyógynövényének is tartanak, ám gyógyhatásai nem minden […]

 • A C-vitamin és a kalcium enyhíti a hőhullámokat

  A C-vitamin és a kalcium segíthetnek a menopauza idején a hőhullámok és az éjszakai izzadás csökkentésében. Számos kutatás vizsgálja a […]

 • A hideg időben elő az edzőgépekkel!

  A hideg, sötét reggeleken vagy éppen estéken, még a legelszántabb fitnesz rajongóknak is nehezére esik, hogy elmenjenek kerékpározni vagy futni […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.