Hogyan védhetjük ízületeinket a mindennapok során?

Az ízületi megbetegedés tünetei leggyakrabban idősebb korban jelentkeznek, de nem szabad azt hinni, hogy csak az idős emberek betegsége. Ízületi elváltozás már 40 éves korban is előfordulhat.

Mi is az ízület?

Az ember vázrendszerében a csontok kétféleképpen kapcsolódnak egymáshoz: folytonosan és megszakítva. Előbbire példa a koponya csontjai, melyek az ún. varratok mentén kapcsolódnak össze, de szintén folytonos az összekapcsolódás a csigolyák között a porcos összeköttetés, a porckorongok által. Vannak olyan csontjaink, melyek nem érintkeznek közvetlenül, közöttük rés található. Például a combcsont és a sípcsont között (térdízület), a kar és a kéz csontjai között (váll-, könyök-, csuklóízület, ujjízületek, a combcsont feje és a medencecsont ízületi árka között (csípőízület).

Az ízület szerkezete: A ízülettel összekapcsolódó csontvégeket porc borítja. Az ízfelszínek közül az egyik általában mindig domború, a másik homorú, így illeszkednek egymáshoz, és alakjuk befolyásolja, hogy milyen irányú mozgást tudnak elvégezni. Az ízületet kívülről védő ízületi tok belső rétege termeli az ízületi folyadékot, mely egy nyúlós folyadék, és gyakorlatilag kenőolaj szerepét tölti be, feladata, hogy csökkentse a súrlódást a csontvégek között.

Az ízületi megbetegedés, orvosi nyelven artrózis, a csontvégeket borító porc pusztulásával jár. A folyamatban szerepet játszhatnak örökletes tényezők, az életkor, cukorbetegség, hormonális zavarok (pajzsmirigy, mellékvese), az ízület túlterhelése túlsúly vagy nehéz fizikai munka által.

Jellegzetes kezdeti tünete a mozgás vagy egy mozdulat során fellépő fájdalom, ami a betegség kezdeti stádiumában a mozgás folytatásakor vagy pihenés hatására enyhül vagy megszűnik.

Mit tehetünk ízületeink védelme illetve a betegség késleltetése érdekében?

– mozogjunk rendszeresen: torna, gyógytorna, jóga, kerékpározás, úszás, sétálás. Válasszuk ki, amelyik a legszimpatikusabb számunkra.

– mondjunk le az alkoholról és a cigarettáról

– tartsuk ideális szinten a testsúlyunkat

– alacsony sarkú, kényelmes cipőben járjunk

– kerüljük a stresszt

– fogyasszunk rendszeresen zöld teát, antioxidáns polifenoljai jótékonyan hatnak ízületi betegségek ellen, akárcsak a gyömbér, a kurkuma, a halolaj (omega-3-zsírsav), az oregánó, a rozmaring, A, E és C-vitamin (a három vitamin együttesen, és nem önmagában szedve)

– fogyaszthatunk táplálékkiegészítőket (glükózamin-szulfát, kondoritin-szulfát), elsősorban a már kialakult probléma esetén a betegség lassítására és a fájdalom csökkentésére

Az ízületi megbetegedés sok esetben nem előzhető meg, de hatékonyan késleltethető, és megfelelő életmóddal és kezeléssel fájdalommentes életet élhetünk.

Random Posts

 • 5 tudományos tény, amit nem tudtál az emberi testről

  Az emberi test egy nagy csoda, és még mindig több titkot rejt, mint amennyit jelenleg tudunk róla. Az elmúlt években […]

 • Fogyjunk alacsony szénhidrát-tartalmú étrend segítségével

  Az alacsony szénhidráttartalmú diéta bármikor elkezdhető, de legideálisabb ideje a nyár, amikor számtalan szezonális, friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, […]

 • Az éghajlatváltozás pecsételhette meg a neandervölgyi ember sorsát

  Az éghajlatváltozás pecsételhette meg a neandervölgyi ember sorsát – állítják amerikai antropológusok, akik vizsgálataikról a Human Ecology című folyóiratban számoltak […]

 • Házi praktikák fejtetű ellen

  A fejtetvek, ezek a parányi barna élősködők, melyek az emberi vért szívják, alaposan megkeseríthetik az életünket. Könnyen terjednek egyik fejről […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.