A depresszió tünetei és kezelési módjai

A depresszió egy olyan kóros állapot, mely befolyásolja gondolatainkat, hangulatunkat, viselkedésünket és még a fizikai egészségünket is. Csak az Egyesült Államokban több mint 20 millió embert érint. Leggyakoribb tünetei a következők:

– tartós szomorúság, szorongás, üresség érzése

– pesszimizmus és reménytelenség érzése

– bűntudat, önbecsülés hiánya, önmagunk leértékelése, tehetetlenség

– nyugtalanság, ingerlékenység

– az embert nem érdekli és nem leli örömét olyan tevékenységekben, melyeket korábban szeretett

– fáradtság, enerváltság

– nehézség a koncentrálásban, emlékezésben és a döntéshozatalban

– álmatlanság, túlzott ébrenlét vagy éppen ellenkezőleg túlzott aluszékonyság

– fokozott étvágy vagy étvágytalanság

– öngyilkos gondolatok

– állandó, tartós fájdalmak, fejfájás, görcsök, emésztési problémák, melyek nem enyhülnek kezelés hatására

A depresszió többféle formában jelentkezhet, és ezek súlyossága valamint tünetei egyénenként eltérőek lehetnek.

Súlyos depresszió esetén a tünetek már komolyan zavarják a mindennapi tevékenységeket, zavart okoznak a munkavégzésben, a tanulásban, az alvásban, az evésben. A tünetek legalább két hétig tartanak, de előfordul, hogy hónapokig vagy még annál is tovább.

A disztimiás zavar egy kevésbé súlyos állapot, ám krónikus formája a depressziónak, melynek tünetei legalább két évig tartanak. A tünetek nem annyira zavarják meg a hétköznapokat, de megakadályozzák, hogy az ember jól érezze magát. A disztimiás zavar során súlyosabb depressziós hullámvölgyek is előfordulhatnak.

A bipoláris zavar (más néven mámiás-depresszió) esetén az ember életében depressziós és mániás időszakok váltják vagy éppen egészítik ki egymást. A mániás szimptómák közé tartoznak a felfokozott izgalom érzése, nagyfokú energikusság, gyors gondolatmenet (száguldó gondolatok), nem megfelelő, impulzív viselkedés.

Ezeken túlmenően sok ember megtapasztal kisebb depressziót, melynek tünetei hasonlóak a súlyos depresszióhoz, de enyhébbek és kevésbé zavaróak. Ennek ellenére ezek is eltarthatnak hat hónaptól egészen két évig is.

A depressziót sosem szabad figyelmen kívül hagyni, mert kezeletlenül a tünetek súlyosbodhatnak. Orvos által felírt antidepresszáns gyógyszerekkel, hagyományos gyógynövényekkel és aternatív orvoslással is eredményesen kezelhető.

Súlyos esetben mindenképpen orvosi és gyógyszeres segítségre lehet szükség, enyhébb esetben számos gyógynövénnyel próbálkozhatunk, melynek szedését szintén beszéljük meg szakemberrel.

Az orbáncfű elsősorban az enyhébb depresszióban szenvedők számára jelenthet megoldást, és nagy előnye, hogy a gyógyszerekhez képest sokkal kevesebb mellékhatása van. Több formában, akár filmtablettaként is hozzájuthatunk.

Többféle étrendkiegészítő kapható a kedélyállapot javítására, melyek nyugtatólag is hatnak, ilyenek a komló, a kudzu, citromfű, a kendermag kivonatú termékek. A nyugtalanság, idegesség, feszültség, szorongás csökkentésére jó hatású a hársfa és a kamillatea, valamint a nyugtató teakeverékek, melyek az orbáncfű és citromfű mellett macskagyökeret, levendula –és komlóvirágzatot is tartalmaznak. A galagonya és a valeriana is nyugtatólag a stressz ellen hat.

Hangulatjavító illóolajokkal is próbálkozhatunk.

Továbbá nagyon fontos, a rendszeres, általunk kedvelt testmozgás végzése, akár csak napi félóra séta a friss levegőn, a helyes táplákozás, a változatos étrend. Ügyelni kell a szervezet megfelelő magnézium- és vitaminellátottságára, pozitívan hat az omega-3-zsírsav, melynek fő forrásai a halak. Az alacsony D vitamin szint is hajlamosít a depresszióra.

A stressz nagyban hozzájárul a depresszió kialakulásához, ezért nagyon fontos a relaxáció. A testmozgás, jóga, relaxációs gakorlatok , relaxációs zene, ellazulást segítő illóolajok sokat segíthetnek.

Számos alternatív gyógymóddal próbálkozhatunk, de ha úgy érezzük, hogy a probléma túlnő rajtunk, és nem javul az állapotunk, ne szenvedjünk, hanem kérjük szakember tanácsát, aki akár néhány hét alatt is megszabadíthat a problémánktól.-forrás: NCCAM

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.