A króm szerepe az anyagcserében

A króm csak nagyon kis mennyiségben szükséges szervezetünk optimális működéséhez, bár pontos hatásmechanizmusa nem teljesen tisztázott. Alapvetően két formája ismert, a három vegyértékű króm, mely biológiailag aktív ásványi anyag és az élelmiszerekben is megtalálható, illetve a hat vegyértékű, mely mérgező és fő forrása az ipari szennyezés. Itt természetesen a három vegyértékű krómról lesz szó.

A krómról ismeretes, hogy fokozza az inzulin tevékenységet, melynek fontos szerepe van a szénhidrát-, zsír- és fehérje anyagcserében.

Fő forrásai:

A brokkoli igen gazdag krómforrás

Számos élelmiszerben megtalálható, de általában csak nagyon kis mennyiségben (adagonként átlagosan mindössze 2 microgramm)

– hús (sovány marhahús, pulyka) és teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek

– brokkoli (fél pohárnyiban 11 mcg), szőlőlé (8 mcg/ 2dl), narancs, narancslé (2 mcg/2dl), burgonya, tojás, alma (1 mcg/db), banán (1 mcg/db), zöldbab

Kiegészítőként szedett formái a króm-klorid, a króm-nikotinát, a króm-pikolinát, a króm-citrát. A klorid-forma különösen rossz hatékonyságúnak tűnik, de arra vonatkozóan nincsenek adatok, hogy melyik forma szívódik fel legjobban a szervezetben.

A króm napi ajánlott mennyisége:

Életszakasz         Napi ajánlott mennyiség (microgrammban)
Születéstől 6 hónapos korig 0,2 mcg
7-12 hónapos korig 5,5 mcg
1-3 éves korig 11 mcg
4-8 éves korig 15 mcg
9-13 éves korig (lányok) 21 mcg
9-13 éves korig (fiúk) 25 mcg
14-18 éves korig (lányok) 24 mcg
14-18 éves korig (fiúk) 35 mcg
19-50 éves korig (nők) 25 mcg
19-50 éves korig (férfiak) 35 mcg
50 éves kor felett (nők) 20 mcg
50 éves kor felett (férfiak) 30 mcg
Terhesség illetve szoptatás idején 30 mcg illetve 45 mcg

A bevitt krómmennyiségnek mindössze 0,4-2,5 százaléka szívódik fel a bélrendszerben, a maradék kiürül a szervezetből. Felszívódását fokozza a C-vitamin és a B3 vitamin (niacin). Kiválasztódását fokozza a cukorban gazdag étrend, a fertőzések, a kimerítő, intenzív testmozgás, a stressz. Terhesség és szoptatás idején is jobban ürül.

A felszívódott króm a májban, a lépben, a lágy szövetekben és a csontban raktározódik.

Az 1960-as években úgy találták, hogy hiányában a szervezet nem képes megfelelően ellenőrizni és kontroll alatt tartani a vércukorszintet (glükóz-intolerancia illetve inzulin-rezisztencia), ami 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet.

Kiknek lehet szüksége extra krómbevitelre?

– a króm mennyisége a testben a korral jelentősen csökken, ezért idősebbeknél nagyobb a krómhiány kialakulásának veszélye

– a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a króm-kiegészítés javíthat a csökkent glükóz-tolerancián

– egyes tanulmányokban 150-1000 mcg króm/nap csökkentette a rossz (LDL) koleszterin szintjét

– bizonyos króm-kiegészítőkről azt állítják, hogy segít csökkenteni a testzsír mennyiségét, miközben növeli az izomtömeget. Egyes tanulmányok napi 200-1000 mcg króm kiegészítésnél ilyen hatást nem találtak. Más vizsgálatok kimutattak testsúlycsökkenést króm-pikolinát tartalmú étrendkiegészítők használatakor, de a placebót (hatóanyag-nélküli kiegészítőt) szedőkhöz képest a fogyás csak kismértékű volt. Számos tanulmány eredménye azonban megkérdőjelezhető, ugyanis a kutatók a króm-kiegészítés mellett nem ellenőrizték megfelelően a résztvevők napi étrendjét.

A túlzott krómbevitelnek csak néhány esetben voltak súlyos következményei, így nincsenek megállapítva a maximális fogyasztási értékek.

A gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, így tájékoztani kell az orvost, ha a krómmal egyidejűleg gyógyszert szedünk, különösen, ha az alábbiak közül: antacidok, kortikoszteroidok, H2-blokkolók, protonpumpa-gátlók, béta-blokkolók, inzulin, nikotinsav, nem szteroid gyulladáscsökkkentők, prosztaglandin-inhibitorok.- forrás: National Institutes of Health

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.