Az ő nyelvükön

Akinek van kutyája, az tudja, hogy ő a legjobb barátja, aki mellette van jóban-rosszban, meghallgatja a nevetését, sírását, panaszát, és fel is vidítja, ha éppen arra van szükség.

A kutya mindenhová hűségesen követi a gazdit, és ha tehetné, még a munkába is vele menne, bárhová, csak ne kelljen elmozdulni kétlábú barátja mellől. De minthogy nem vihetjük mindenhová, ezért otthon várakozik arra, hogy a gazdi hazaérjen, és elhalmozza a szeretetével. A gazdi feladata, hogy megtanuljon hűséges társa nyelvén. Ez persze nem azt jelenti, hogy meg kell tanulnunk ugatni vagy morogni. Egyszerűen csak oda kell figyelnünk rá, és megtanulni felismerni az igényeit és az érzéseit.

Az emberek szavak segítségével kommunikálnak, a kutyáknál az ugatás, a morgás, a vonyítás, a nyüszögés az érzelmek és gondolatok kifejezője. Egyes kutyusok még sóhajtanak is, ha éppen unatkoznak vagy fáj valamijük. Álmukban is „beszélhetnek”, bár sosem fogjuk megtudni, hogy azért adnak ki hangokat, mert szépet, vagy éppen azért, mert rosszat álmodnak.

És nem csak hangjelzéssel, hanem mimikával, a pofa felhúzásával, fülének hegyezésével, test- és faroktartásával is kifejezi érzelmeit. Egymás között pontosan tudják ezeknek a jelentését, a másik kutya ugatásából pedig tökéletesen felismerik, hogy az kedves ismerősük-e, hogy milyen hangulatban van, ahogyan annak is tudatában vannak, ha egy idegen kutya csahol a környéken.

Egyes kutyusok nagyon érzékenyek az emberi környezetből eredő hangokra, van olyan, amelyik vonyítani kezd, ha meghallja egy hangszer hangját, de olyan is, aki a mentőautó szirénázására kezd el hangosan vinnyogni. A kutatók szerint ennek több oka is lehet, vagy nem szeretik a zenét, vagy éppen nagyon is élvezik, és szeretnek együtt énekelni vele.

Fontos része egymás közötti kommunikációjuknak a vizeletnyomok elhelyezése séta közben a gyepen és a fák tövében. Ha a kertben a rózsabokrot is ilyen „baleset” éri, ne szidjuk le az állatot, számára ez teljesen ösztönös viselkedés, és fontos területkijelölési hadművelet. Ha nem akarjuk, hogy bizonyos növényeket lepisiljen odahaza, akkor azok védelméről nekünk kell gondoskodnunk elkerítéssel.

A kutya az általa használt kommunikációs jelzéseket nem csak fajtársaival való kapcsolattartáskor, hanem természetesen velünk, emberekkel is éppúgy használja. Egyik legbarátságosabb viselkedése élénk farkcsóválása, amivel egyaránt üdvözöl bennünket, ha hazatérünk, de így reagál a simogatásra, a becézgetésre, a hozzá való beszédre, a játékra is. Az együtt töltött évek során egyre jobban szocializálódik, és szókincse is bővül. Bizony, az esetükben is beszélhetünk egyfajta szókincsről, mert ugyan nem tanulja meg a leggyakrabban használt szavakat, de a jelentésüket pontosan érti, és tudja, mit jelent az enni, inni, a megyünk sétálni, az okos vagy, ügyes vagy, gyere ide, nem szabad, és még hosszan sorolhatnánk. A kutyára úgy tekintünk, mint gyerekekre, de egyes kutatók szerint éppen ők azok, akik gyereknek hisznek bennünket, és sokszor úgy érzik, nekik kell a tettek mezejére lépni, és felhívni a gazdi figyelmét valami fontosra, amit elfelejtett. Például, mikor megfogják a pulóver ujját, és játszani húzzák az embert, vagy ha leülnek a fiók elé, ami a jutalomfalatot rejti, mert úgy érzik, itt az ideje, hogy részesüljenek egy kis finomságban, vagy mikor leakasztják  pórázukat, és a gazdihoz viszik, mert már sétálni akarnak menni.

A gazdival a legfőbb közös nyelv a játék, mert ők valóban olyanok, akár a gyerekek, és igénylik a közös időtöltést azzal, akit szeretnek. A mindennapi közös játék, a sétálás nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is fontos a kutya számára, mert kiegyensúlyozottabb és boldogabb lesz tőle, és egy boldog kutyánál kevesebb a viselkedési probléma előfordulása is. A kutyák „rosszalkodásának” hátterében legtöbbször éppen a közös játék és az edzés hiánya illetve az unatkozás áll.

Ha van rá időnk nap mint nap, kedvencünk sokkal boldogabb és elégedettebb lesz, ami a gazdit is örömmel tölti el. Ennek ellenére, ha nem játszunk vele eleget, a kutya akkor is hű társ marad, mert végső soron a legfontosabb dolog, amit mindenekelőtt igényel, az a gazdi szeretete. –forrás: PRLog.Org 

Random Posts

 • Hogyan javíthatod jógával a testtartásodat?

  A jóga jótékony hatásai 5000 éves tapasztalaton alapulnak. Fejleszti a testet, karbantartja az izmokat, jó hatással van a lelki problémákra. […]

 • Vízen úszó szemetessel tisztítanák meg a világ óceánjait

  Vízen úszó, önműködő szemetessel oldaná meg az óceánok szennyezettségének egyre súlyosbodó problémáját két ausztrál szörfös. A kikötők vizének megtisztítására szánt […]

 • A fehér húsú gyümölcsök védhetnek a szélütéstől

  A sok fehérhúsú gyümölcs és zöldség fogyasztása védhet a szélütés ellen – állapították meg holland kutatók. A tanulmányban 20 ezernél több […]

 • Tegyük állatbaráttá a kertünket!

  Sok állatbarát szeretné, ha kutyája, cicája mellett vadon élő állatok is körülvennék őket. Ennek remek módja, ha kertünket úgy alakítjuk […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.