A fiatalok körében már nem népszerű a cápauszony-leves

A kínai-maláj fiatalok körében „kiment a divatból” a cápauszonyból készült leves, és ez egy nagyon reményteli és pozitív hír a jövő cápapopulációi számára.

A cápauszony nem csak ízetlen, hanem ráadásul mérgező metil-higanyt tartalmaz, fotó: Cedric Seow

A cápauszony sok évszázadon keresztül a császárok és nemesemberek csemegéje volt. Még ma is borsos ára van, nem mindenki engedheti meg magának, a legtöbben éppen azért rendelnek esküvőjükre, üzleti találkozóikra, hogy ezzel is kimutassák jólétüket és gazdagságukat.

Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban egyre kevesebb étterem menüjében bukkan fel a cápauszony-leves. Bár sokan ragaszkodnak ehhez a luxushoz, a gazdag kínai fiatalok körében ez az ínyencség már nem olyan népszerű, köszönhetően annak, hogy a cápák kihalásának veszélyére egyre fokozottabban hívják fel az emberek figyelmét.

A környezettudatos fiatalok nem csak szívükön viselik az állatok sorsát, hanem azokra a kortársaikra is hatnak, akik kevésbé állatbarátok. Ennek hatására több étterem levette a menüjéről a cápauszony-levest, mert a lelkiismeretes, fiatal vendégeiknek így akarják elnyerni a tetszését.

A Shangri-La kínai és maláj hotellánc a közelmúltban jelentette be, hogy 72 hoteljükben ezen túl nem szolgálnak fel sem cápauszonyból, sem más veszélyeztetett tengeri halból készült fogást. A szállodalánc nem hiszi, hogy emiatt elveszítené vendégeit, hiszen számos egyéb finomságot fel tudnak kínálni, ráadásul a legtöbben támogatják a kezdeményezést, és pozitív visszajelzéseket kapnak.

Bár a cápauszony-leves a tradicionális kínai konyha része, melyet főként ünnepségeken, esküvőkön szolgálnak fel, a fiatalok pontosan látják, hogy a cápák gyilkolása milyen világméretű kárt tehet az ökoszisztémában. Az egyre szélesebb körben elterjedt tudatosságnak már érezhető következményei vannak. Egy tengeri természetvédelmi csoport felmérése szerint a Hong-Kong-i emberek nyolcvan százaléka meg tudna barátkozni a gondolattal, hogy a vendéglátásban nem szolgálnak fel többé cápauszony-levest.

A Shangri-La szállodalánc bejelentését követően két szingapúri szupermarket-lánc is csatlakozott a kezdeményezéshez, és úgy döntöttek, polcaikról leveszik a cápauszony konzerveket.

Van, ahol nem várják meg míg a fogyasztók maguktól lesznek környezettudatosabbak. Kaliforniában például tavaly októberben betiltották a cápauszonnyal való kereskedést. A kaliforniai kormányzó döntését a természetvédők örömmel fogadták, egyes kínai emberek szerint azonban a tilalom méltánytalan és diszkriminatív.

A cápák védelmére irányuló törekvések ellenére, sajnos, Délkelet-Ázsiában még mindig hatalmas a cápauszony piaca, Szingapúr és Indonézia a legnagyobb cápauszony-exportőrök között van nemcsak a régióban, hanem a világon is.

Sok étterem van még, melyek továbbra is kínálják, mert mint mondják, amíg van rá igény, addig nem veszik le az étlapról.

A cápák jövője tehát csak és kizárólag az emberek tudatosságán múlik, hogy képesek-e lemondani valamiről egy fontosabb cél érdekében, hiszen ha nem lesz kereslet, akkor kínálat sem, és többé nem lesz értelme a cápák pusztításának. – forrás: VOA-Voice of America

Random Posts

 • Milyen terápiákkal szépülnek a sztárok?

  Egyes hírességek meglepően fiatalosan és üdén tartják magukat. Jennifer Lopez, Jessica Alba, Jennifer Aniston csak néhány sztár azok közül, akik […]

 • Az izomerősítés csökkenti a nőknél a cukorbetegség kialakulásának esélyét

  Csökken a cukorbetegség kialakulásának veszélye azoknál a nőknél, akik rendszeresen végeznek izomerősítő gyakorlatokat – állapította meg egy amerikai kutatás.     A […]

 • Fertőtlenít, nyugtat és frissít: a citromolaj

  A citrusfélék közé tartozó növények széles körű biológiai aktivitással rendelkeznek, egyes citrusfajok legismertebb tulajdonságaiként baktérium-, vírus- és gombaellenes, antioxidáns, fájdalomcsillapító, […]

 • Megnégyszereződött a világ legritkább macskaféléjének populációja

  Megnégyszereződött a világ legritkább macskaféléjének populációja az elmúlt tíz évben: a vadon élő ibériai hiúzok (Lynx pardinus) száma meghaladta a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.