Komoly kihívás elé néznek az európai erdők

Túléltek már tüzeket, rovarinvázókat, fakitermelést, de csak ezután kell szembenézniük az eddigi legnagyobb kihívással: az éghajlatváltozással.

A globális felmelegedés a világon mindenütt megzavarja majd az időjárást, és a jövőben egyre szélsőségesebb hatásokkal kell emiatt szembenéznie a Föld élővilágának: aszályokkal, áradásokkal, viharokkal, tüzekkel, a kártevők elszaporodásával, megannyi faj elvesztésével. A természeti csapások súlyos kárt okozhatnak az erdőkben, sőt, akár végzetesek is lehetnek számukra.

Ahelyett, hogy megvárná, míg ez bekövetkezik, az Európai Unió lépéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza ezt a katasztrófát. Az EU egy olyan kutatást támogat, mely segít az erdőgazdálkodóknak eldönteni, milyen fafajokat érdemes jelenleg ültetni, illetve milyen kártevőkkel és betegségekkel kell felvenni a harcot, hogy egy megváltozott klímájú jövőben is életképesek legyenek az európai erdők.

Hervé Jactel, a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet vezetője, az EU által támogatott BACCARA nevű kutatási projekt vezetője elmondta, hogy az erdők hihetetlenül bonyolult ökoszisztémák, és emiatt az éghajlatváltozás hasonlóan összetett módon hat rájuk.

A BACCARA négyéves programja 2009-ben indult, és legfőbb feladata, hogy kiértékelje, miként hat ez európai erdők biodiverzitására és termelékenységére a klímaváltozás.

Annak érdekében, hogy sikerüljön eloszlatni néhány találgatást az erdők jövőjével kapcsolatban, a kutatók megpróbálják megjósolni, hogy az egyes fafajok hogyan fognak boldogulni az elkövetkező évtizedekben és évszázadokban a megváltozott körülmények között.

Arra a következtetésre jutottak, hogy minél fajgazdagabb egy erdő, valószínűleg annál életképesebb is lesz. Jactel szerint különböző fajok telepítésével jobban lehetne biztosítani az erdők fennmaradását, hiszen hatékonyabban ellen tudnának állni egy-egy rovartámadásnak, mint ha csak egyetlen fafaj egyedeit ültetnék. Így ha az éghajlatváltozás következtében kórosan elszaporodna egy kártevő rovarfaj, a fajokban gazdag erdő egy lehetséges jó stratégia lenne ellenük.

A tervezés szempontjából a legfőbb probléma, hogy egyes fafajok akár több száz évig is élhetnek, így egy ma ültetett fának hosszú időn keresztül kell elviselnie az éghajlatváltozás hatásait. Ezért a legnagyobb kihívás az erdőgazdálkodók számára, hogy egy olyan több fafajból álló „vegyes” erdőt tervezzenek meg, melyről a leginkább feltételezhető, hogy ellenálló lesz.

Gazdasági szempontból is nagy a tét, hiszen az európai erdészeti ágazat évente 25 milliárd eurót jelent, és 4 millió ember számára biztosít munkahelyet.

Európában összesen körülbelül egymilliárd hektárnyi az erdőterület, a mediterrán térség paratölgy és cipruserdeitől kezdve, a lomblevelű tölgy, bükk, szil, hárs, kőris erdőkön át, Skandinávia tűlevelű fákból álló tajgájáig. –forrás: PRLog.Org 

Random Posts

 • Zsugorodnak a madarak a klímaváltozás miatt

  Az éghajlat melegedése miatt csökken a madarak testmérete, miközben nő a szárnyfesztávolságuk – derült ki a témában készített eddigi legnagyobb […]

 • Az indiai citromfű gyógyhatásai

  Az indiai citromfű (Cymbopogon citratus) széles körben használt gyógynövény a trópusi országokban, különösen Délkelet-Ázsiában. A növény illóolaját az aromaterápiában alkalmazzák. […]

 • A pajzsmirigy-betegség jelei

  Sokan, ha fáradtak vagy ingerlékenyek, az időjárást hibáztatják, vagy a korral való változásnak tulajdonítják. Pedig a fáradtság, ingerlékenyság, illetve a […]

 • Az erős hajszálakért: AHA-gyümölcssav!

  Az AHA-gyümölcssavat széles körben alkalmazzák a kozmetikában, ahol az egyik legismertebb beavatkozás a gyümölcssavas hámlasztás, amely csodálatosan képes megújítani az […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.