Komoly kihívás elé néznek az európai erdők

Túléltek már tüzeket, rovarinvázókat, fakitermelést, de csak ezután kell szembenézniük az eddigi legnagyobb kihívással: az éghajlatváltozással.

A globális felmelegedés a világon mindenütt megzavarja majd az időjárást, és a jövőben egyre szélsőségesebb hatásokkal kell emiatt szembenéznie a Föld élővilágának: aszályokkal, áradásokkal, viharokkal, tüzekkel, a kártevők elszaporodásával, megannyi faj elvesztésével. A természeti csapások súlyos kárt okozhatnak az erdőkben, sőt, akár végzetesek is lehetnek számukra.

Ahelyett, hogy megvárná, míg ez bekövetkezik, az Európai Unió lépéseket tesz annak érdekében, hogy megakadályozza ezt a katasztrófát. Az EU egy olyan kutatást támogat, mely segít az erdőgazdálkodóknak eldönteni, milyen fafajokat érdemes jelenleg ültetni, illetve milyen kártevőkkel és betegségekkel kell felvenni a harcot, hogy egy megváltozott klímájú jövőben is életképesek legyenek az európai erdők.

Hervé Jactel, a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet vezetője, az EU által támogatott BACCARA nevű kutatási projekt vezetője elmondta, hogy az erdők hihetetlenül bonyolult ökoszisztémák, és emiatt az éghajlatváltozás hasonlóan összetett módon hat rájuk.

A BACCARA négyéves programja 2009-ben indult, és legfőbb feladata, hogy kiértékelje, miként hat ez európai erdők biodiverzitására és termelékenységére a klímaváltozás.

Annak érdekében, hogy sikerüljön eloszlatni néhány találgatást az erdők jövőjével kapcsolatban, a kutatók megpróbálják megjósolni, hogy az egyes fafajok hogyan fognak boldogulni az elkövetkező évtizedekben és évszázadokban a megváltozott körülmények között.

Arra a következtetésre jutottak, hogy minél fajgazdagabb egy erdő, valószínűleg annál életképesebb is lesz. Jactel szerint különböző fajok telepítésével jobban lehetne biztosítani az erdők fennmaradását, hiszen hatékonyabban ellen tudnának állni egy-egy rovartámadásnak, mint ha csak egyetlen fafaj egyedeit ültetnék. Így ha az éghajlatváltozás következtében kórosan elszaporodna egy kártevő rovarfaj, a fajokban gazdag erdő egy lehetséges jó stratégia lenne ellenük.

A tervezés szempontjából a legfőbb probléma, hogy egyes fafajok akár több száz évig is élhetnek, így egy ma ültetett fának hosszú időn keresztül kell elviselnie az éghajlatváltozás hatásait. Ezért a legnagyobb kihívás az erdőgazdálkodók számára, hogy egy olyan több fafajból álló „vegyes” erdőt tervezzenek meg, melyről a leginkább feltételezhető, hogy ellenálló lesz.

Gazdasági szempontból is nagy a tét, hiszen az európai erdészeti ágazat évente 25 milliárd eurót jelent, és 4 millió ember számára biztosít munkahelyet.

Európában összesen körülbelül egymilliárd hektárnyi az erdőterület, a mediterrán térség paratölgy és cipruserdeitől kezdve, a lomblevelű tölgy, bükk, szil, hárs, kőris erdőkön át, Skandinávia tűlevelű fákból álló tajgájáig. –forrás: PRLog.Org 

Random Posts

 • Önálló fajként azonosították a csíkos vízisiklót

  Bár eddig a közönséges vízisikló egyik alfajának tartották, most önálló fajként azonosították a Nagy-Britanniában honos csíkos vízisiklót – számolt be […]

 • Természetes megoldások a stressz okozta álmatlanság ellen

  Az alvási problémákat a világon számos ember megtapasztalja, csak az Egyesült Államokban az amerikaiak több mint fele, 60 százaléka szenved […]

 • Lizin: nem csak a herpesz ellen hatásos

  A herpesz egy igen gyakori előfordulású vírusos fertőzés, ami a bőrön vagy a nyálkahártyán jelentkezik. A fertőzés által okozott elváltozás […]

 • A menopauza előtti depresszió súlyosbítja a csontritkulást

  A nőket jobban fenyegeti a csontritkulás veszélye, mint a férfiakat. Csonttömegük eleve kisebb, mint a férfiaké, a menopauza után pedig […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.