Olcsó és egészséges táplálkozás

Egy 2010-es uniós felmérés szerint öt európaiból legalább egynek legalább egy alkalommal nehézséget okozott az élelmiszer vagy más napi szükséglet megvásárlása a felmérést megelőző tizenkét hónapban.

 Az emberek étkezési szokásaik alapján általában két csoportba sorolhatók: azokra, akik készételeket fogyasztanak, és előnyben részesítik az éttermi étkezést, a másik csoportba pedig olyan emberek tartoznak, akik maguk készítik otthon az ételeiket.

Egy 2011-es amerikai tanulmányban összehasonlították, hogy az éttermi készételek, vagy a szupermarketben vásárolt élelmiszerek fogyasztása kerül-e többe. Az eredmény azt mutatta, hogy az éttermi ún. kényelmi táplálkozás energiaegységenként 24 %-kal magasabb költséget jelent, mint az otthon elkészített ételek fogyasztása. Megjegyzendő, hogy utóbbinál a készítés során felhasznált energia költsége nem lett beszámítva, így a különbség némileg kisebb lehet.

 Az Európai Unió táplálkozási tanácsaiban szerepel a rostban, halakban, olajos magvakban gazdag táplálkozás. Ezek azonban mind a drága élelmiszerek közé tartoznak. Viszont nem is kell nagy mennyiségben fogyasztani őket, sem a halat, sem a szintén drága vörös húsokat. A túlzott hús- és sajtfogyasztás egyébként is savasítja a szervezetet. Az olajos magvak gazdag forrásai az E vitaminnak és a telítetlen zsírsavaknak, de ezekhez növényi olajok fogyasztásán keresztül is hozzájuthatunk.

Nagyon egészségesek és táplálóak a hüvelyes zöldségek, bab, lencse, ezekből fogyasszunk minél többet, mert fontos fehérje-, vitamin- és ásványianyag-forrásokat jelentenek, a rizs és a tésztafélék könnyen emészthetőek és gyorsan ellátják energiával a szervezetünket. Bár a tésztafélék elsősorban az energiát adó táplálékok csoportjába sorolhatóak, a bennük lévő tojás javítja biológiai értéküket.

 A zöldségek és gyümölcsök bármilyen formában fogyaszthatók, a legolcsóbb, ha mindig idényzöldségeket és gyümölcsöket vásárolunk, de ne ódzkodjunk a mirelit vagy konzervkészítményektől sem. Ezek kielégítik szervezetünk rostigényét, ráadásul a gyorsfagyasztott termékek tápértékben alig szegényednek az eredeti nyersanyaghoz képest. Illesszük be őket a mindennapi étkezésünkbe, és együnk minél több főzeléket. A zöldségek-gyümölcsök a vitaminok és ásványi anyagok legjobb és legtermészetesebb forrásai. Ha étrendünket vegyesen állítjuk össze, és rendszeresen fogyasztjuk őket, nincs szükségünk külön vitaminkészítmények vásárlására.

 Sokat spórolhatunk, ha pár napra előre állítjuk össze az otthoni menüt, és kiszámoljuk a szükséges mennyiséget. Ha mégis többet főzünk, tegyük el másnapra, ami megmaradt.

A közértben a lejárathoz közeli dátumú élelmiszereket akár fél áron is megvásárolhatjuk, nézzünk körül alaposan.

Kevesebbet költünk akkor is, ha nem üres, korgó gyomorral indulunk vásárolni, ezt nyilván már sokan megtapasztalták.

Ne feledjük, hogy a drága élelmiszer nem mindig jelenti azt, hogy egészségesebb is. A fejes káposzta, ami kedvező áron kapható, az egyik legjelentősebb C-vitamin forrás, és akárcsak a többi káposztaféle – kelkáposzta, fejes saláta, karalábé, brokkoli – rákellenes hatóanyagokat tartalmaz.

A cikkben szereplő kutatási eredmény adatok forrása:“The European Food Information Council (EUFIC): “www.eufic.org”

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.