Szociális szorongás: hogyan győzzük le?

Mialatt világunk technológiai értelemben ijesztő gyorsasággal fejlődik, addig az emberi kapcsolatok terén sokat veszítünk, leginkább a kommunikációs készségünk gyakorlásának hiánya miatt.

Egyre többen szenvednek szociális szorongástól, ami azt jelenti, hogy tartósan és irracionálisan rettegnek, extrém félénkséget éreznek, és idegesek, ha idegen emberekkel kell kapcsolatba lépni a mindennapok során. Jellemző tünetek lehetnek még a túlzott izzadás, elpirulás, hányinger. Bizonyos esetekben az embernek még a szava is elakad.

Kialakulásának hátterében gyakran valamilyen traumatikus élmény áll, és emiatt alakul ki a bizonytalanság érzése más emberek társaságában. Leggyakrabban húsz éves kor előtt alakul ki, de még ennél korábban átélt élményekben is gyökerezhet. Előfordul, hogy valaki az óvodában nem tudott beilleszkedni, a többi gyerek nem engedte játszani, és azóta is nehézséget okoz számára a kapcsolatlétesítés más emberekkel. Aztán az illető felnő, elmúlik harminc is, de még mindig ezzel a problémával küszködik. Kérdés, hogy meddig akar magányos és elkeseredett lenni?

A szociális szorongásban nagy szerepe van annak is, hogy az egyén túlságosan önmagára koncentrál, és én-központúvá válik. A gyógyulás fontos lépése, hogy megpróbáljunk másokra is odafigyelni, ne csak önmagunkra.

Lássunk négy tippet, hogyan lehetünk magabiztosabbak és felszabadultabbak a társas interakciókban:

1. Érdeklődjünk más emberek iránt!

A hangsúly valóban azon van, hogy legyünk érdeklődőbbek. Szerencsére, mindannyian különbözőek vagyunk, máskülönben nagyon tudnánk unatkozni. És nem csak különbözünk egymástól, hanem egyediek is vagyunk. Számtalan felfedeznivaló dolog van, amit megtanulhatunk egymástól és egymásról, ha ettől elzárkózunk, megannyi lehetőségtől fosztjuk meg magunkat. Ha azt szeretnénk, hogy mások szeressenek és elfogadjanak bennünket, először nekünk kell szeretni és elfogadni őket. Minden emberben ott van az alapvető kíváncsiság mások iránt, hagyjuk, hogy ez a felszínre törjön, legyünk érdeklődőbbek, bátrabbak, merjünk megszólalni, és kérdéseket feltenni egy társaságban.

2. Figyeljünk másokra!

Az emberek nagyon szeretnek magukról beszélni. De ez nem azt jelenti, hogy ennek folyton így kell lennie. Nem kell magunkról túl sokat beszélni, figyeljünk másokra is, egyszerűen halgassunk, és hallgassuk meg őket. És ne úgy, hogy közben azon gondolkodunk, mi legyen holnap az ebéd, hanem tényleg figyeljünk arra, amit a másik mond. A beszélgetés során ismerjük fel, hogy mi a közös pont beszélgetőpartnerünkkel, és tegyünk fel kérdéseket, tudjunk meg még többet róla. Ez a módja annak, hogy másokat jobban megismerjünk.

3. Fókuszáljunk másokra!

Ne arra koncentráljunk, hogy a körülöttünk élőkből olyan embereket faragjunk, amilyenek mi vagyunk, hanem arra, hogy jól érezzék magukat a társaságunkban. Aki jól érzi magát velünk, az meg is szeret, és nagyobb valószínűséggel keresi a továbbiakban is az alkalmat, hogy találkozzon velünk. Biztos találkoztunk már olyan emberrel, akinek a társaságában jól éreztük magunkat, és a jó hangulata ránk is átragadt. Mikor ránk mosolyognak, és az jó érzéssel tölt el. Ha azt akarjuk, hogy mások jól érezzék magukat a társaságunkban, ahhoz saját magunkkal is jóban kell lennünk.

4. Legyen humorérzékünk!

A zavar, a bizonytalanság és az elutasítás miatti félelem legyőzése elsősorban gyakorlás kérdése. Minél gyakrabban megtapasztaljuk ezeket, annál ellenállóbbá válunk velük szemben. Tanuljuk meg, hogy ne vegyük magunkat túlságosan komolyan. Ha tudunk nevetni, akár önmagunkon is, sokkal jobban fogjuk magunkat érezni. És ha jobban érezzük magunkat, jobban és gyorsabban tanulunk. A nevetés az egyik legjobb orvosság!

Végül, ne felejtsünk el lélegezni! Ha gyorsan kapkodunk kis mennyiségű levegőt, könnyen pánikba eshetünk. Testünk és agyunk ugyanis nem kap elég oxigént. Ezért alkalmanként töltsük fel szervezetünket lassú és mély lélgzetvételekkel. Lélegezzünk be négy ütemre lassan, majd fújjuk ki a levegőt nyolc ütemre még lassabban. Ha kifújtuk az összes levegőt a tüdőnkből, csak akkor vegyünk újra mély lélegzetet.

Figyeljük meg, hogy mennyivel nyugodtabbá válunk, és gondolataink is kitisztulnak!

Forrás: PRLog.Org 

Random Posts

 • A terhesség véglegesen megváltoztatja a láb alakját és méretét

  Az Iowai Egyetem új tanulmánya megerősíti azt, amit sok kismama már régóta gyanított, mégpedig, hogy a terhesség véglegesen megváltoztatja a […]

 • Az egészségesnek tűnő dohányosoknál is kimutatható a korai sejtkárosodás

  Ha valaki dohányzik, de a tüdőszűrés nem mutatja semmilyen károsodás jeleit, akkor sem nyugodhat meg, és gondolhatja, hogy az egészségével […]

 • Jane Seymour számos jó ügyért harcol

  A színésznő annak idején egy spanyolországi forgatás során csaknem életét vesztette egy antibiotikum által kiváltott allergiás reakció miatt. Úgy emlékszik […]

 • Mit esznek a világ legjobb labdarúgói?

  Paradicsomot csak mértékkel, szárított marhahúst, áfonyát, gránátalmát és görög joghurtot viszont bátran ehetnek a világ legjobb labdarúgói, akiknek táplálkozására manapság […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.