Tudta, mi mindent kap kutyájától?

Bár az a kifejezés, hogy a kutya az ember legjobb barátja, csak a 19. századtól ismert, ezek a hűséges négylábúak ennél sokkal régebb óta kötődnek az emberhez. Úgy tartják, hogy a szürke farkasból háziasított kutya már 15 ezer éve társállatunk, de mivel a domesztikáció a Földön nem egy időben ment végbe, egyes területeken az ember és kutya kapcsolata már több tízezer éves is lehet.

A legtöbb kutya szerves része egy család életének, és ezt egyedülálló módon latin nevük is tükrözi: Canis lupus familiaris. A kutyán kívül nincsen egyetlen más állatfaj sem, melynek a nevében ott szerepel a „családhoz tartozó” jelző.

Az évezredek során a kutya az ember legjobb barátjává vált, népszerűsége pedig folyamatosan nőtt, köszönhetően annak, hogy a kétlábúak élvezik a kutya társaságát. Amellett, hogy társ a mindennapok során, fizikai és mentális egészségünkre is kifejezetten pozitívan hatnak. Néhányról talán még a legnagyobb kutyaimádók sem tudtak:

1. A kutyák fejlesztik társas kapcsolatainkat

Négylábú kedvenceink remek beszélgetésindítók, különösen két gazdi találkozásánál az első interakció a kedvencről való sztorik ecsetelése. Még a szerelemben is segítenek, a párok egymásra találásban, különösen azoknál, akik félénk természetűek.

2. Gyógyítják a lelkünket

Bizonyított tény, hogy a súlyosan beteg embereknél, ha kutya van mellettük, sokkal kisebb valószínűséggel alakul ki depresszió. Ez a pozitív hatás annál jobb, minél erősebb a kötelék a kutya és a gazdája között.

3. Jótékonyan hatnak a vérnyomásra

Kisebb a vérnyomása azoknak, akik négylábú kedvencükkel osztják meg az életüket. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak a tőzsdeügynököknek, akik magukhoz vettek egy kutyát, alacsonyabb volt a vérnyomásuk stresszes helyzetekben.

4. Fokozzák a szerotonin és a dopamin termelődését

Az is bizonyított tény, hogy a kutyával való közös játék során több boldogsághormon, szerotonin és dopamin termelődik, melyek természetes módon járulnak hozzá, hogy vidámnak, elégedettnek és nyugodtnak érezzük magunkat.

5. Gyerekeknél segítenek megelőzni az asztmát és az allergiát

Tanulmányok szerint, azoknál a gyerekeknél, akik már kiskoruktól rendszeres kapcsolatban vannak kutyákkal, sokkal kisebb eséllyel fejlődnek ki légúti megbetegedések, például asztma. Arra szintén van bizonyíték, hogy a kutyával való együttélés a gyermekallergiák kialakulását is segít megelőzni.

6. Erősítik immunrendszerünket

Nem csak erősítik immunrendszerünket, hanem fokozzák annak teljesítményét is. Ha egy kutya fekszik a betegágy mellett, az nem csak jó érzéssel tölt el, hanem a gyógyulás is előbb fog bekövetkezni.

7. Javítják hangulatunkat és közérzetünket

Még egy rövid találkozás is egy kutyával javítja kedélyállapotunkat és általános közérzetünket. Ha pedig nem csak egy röpke találkozásról van szó, hanem gazdijai vagyunk egy remek kis négylábúnak, akkor biztosan kisebb az esélyünk arra, hogy depressziósak legyünk, mert kutyánk segít elterelni figyelmünket a mindennapi gondokról, legalábbis, míg játszunk vele, tudunk másra összpontosítani.

8. Csökkentik a magány érzését

Magányos embereknél sokszor a kutya jelenti az egyetlen társaságot, biztosítja a kapcsolatot az ember számára egy másik élőlénnyel, és mérsékli a magány érzését. Egy kutya kedves és hű társa az egyedül élő embereknek.

9. Jót tesznek a szívünknek

Nem csak lelki értelemben. Ugyanis több erre vonatkozó vizsgálat kimutatta, hogy azoknak a férfiaknak, akiknek van kutyája, alacsonyabb a koleszterinszintjük, és sokkal kevesebb jel utal szívbetegségre. Ráadásul, aki már átesett szívinfarktuson, annak egy kutyatárs javítja a túlélési esélyét.

10. Segítenek megőrizni a fittséget

A kutyával való közös játék és mozgás biztosítja a mindennapi testedzést nem csak a fiatalabbak, hanem az idősebbek számára is. Alzheimer-betegségben szenvedő időseknél egy kutya a lakásban csökkenti az ideges kitörések gyakoriságát. Egyes biztosítótársaságok 75 év feletti ügyfeleiknél megkérdezik, van-e kutyájuk, ugyanis ha van, az orvosi szempontból egy jó jel.

Láthatjuk, hogy egy kutya nem csak remek társaságot és barátot jelent, hanem még egészségi állapotunkat is számottevően javítja. Ha még nincsen kutyánk, érdemes elgondolkodnunk, hogy magunkhoz vegyünk egyet, kicsit vagy nagyot, és itt a remek alkalom, hogy felkeressünk egy közeli állatmenhelyet, ahol megannyi boldogtalan négylábú semmi másra nem vár, mint egy szerető gazdira, akivel kölcsönösen bearanyozzák egymás életét.- forrás: PRLog.Org

 

 

Random Posts

 • A véltnél kevesebb farkas él vadon Finnországban

  Csupán 150-180 farkas él vadon Finnországban a legújabb állatszámlálás szerint, ez jóval kevesebb, mint az egy évvel korábbi több mint […]

 • Erre cseréld a finomított gabonát, ha fogyni szeretnél

  Ha a finomított gabonát teljes kiőrlésűre cseréljük az étrendünkben, az segítheti a súlycsökkenést, mivel fokozza a kalóriavesztést, és felgyorsítja az […]

 • Azonnal be kellene zárni a tigrisfarmokat!

  2012 májusában gyűltek össze Delhiben az ún. Tiger Range Countries (TRC), azok az országok, melyek a tigrisek természetes elterjedési területét […]

 • Sorra tűnnek el a Salamon-szigetek a tengerszint-emelkedés miatt

  A Csendes-óceán déli részén elterülő Salamon-szigetek öt tagja tűnt el eddig a globális tengerszint-emelkedés következtében, és a térség további hat […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.