Óriáscsiga tanítja környezettudatosságra a gyerekeket

Becsületes nevén Colinnak hívják azt az afrikai óriáscsigát, melyet 2011 szeptemberében mentett meg Angliában egy hulladék újrahasznosító cég, a Hulladék Király. Colint valószínűleg egykori gazdája tette a szemét közé, de a cég munkatársai szerencsére időben észrevették.

Az óriáscsiga 20 cm-nél is nagyobbra nőhet, fotó: Grzegorz Polak

Colin története bekerült a helyi újságokba is, és miután az egyik általános iskola értesült róla, megkérték a Hulladék Királyt, adják nekik „kölcsön” Colint, hogy megismerhessék őt a gyerekek. Colin azonnal a nebulók kedvencévé vált. Az óriáscsigát banánnal, almával, salátával és uborkával etetik szépiacsonttal kiegészítve, ami a szükséges kalciumot biztosítja számára.

A nyálkás vendég segítségével a hétéves gyerekek tanulmányozni tudják a csiga mindennapjait és táplálkozását. Azt is megtanulják, hogyan kell megfelelően gondoskodni egy élőlényről, etetni, itatni, kitisztítani az üvegtartályt, ahol él, biztosítani számára a nedves talajt és a sötétséget a nyugodt alváshoz.

A Hulladék Király ügyvezető igazgatója, Glenn Currie elmondta, hogy bár mindannyian nagyon szeretik Colint, nem tagadhatták meg tőle az esélyt, hogy többet lásson a világból, és új barátokra tegyen szert. Nagyszerűnek tartja, hogy a gyerekek Colin segítségével látják, hogy úgy is védhetik a környezetet, hogy gondoskodnak olyan állatokról, melyeknek fontos szerepe van a bolygó egészségének fenntartásában.

Mit érdemes tudni az afrikai óriáscsigáról?

Az afrikai óriáscsiga szárazföldi faj, a puhatestűek csoportjába tartozik. Több évig is élhetnek, és akár a 20 centimétert is meghaladhatja testhosszuk. Leginkább éjjel aktívak. Sokan tartják otthon kis kedvencként, hazánkban is, mert aranyosak, érdekesek, nem igényelnek sok foglalkozást és sétáltatni sem kell őket.

Egy üveg vagy műanyag tárolóedényben is ideális életteret tudunk számukra biztosítani. „Lakásukat” töltsük fel néhány centiméter vastagon tőzegmentes földdel vagy kéregdarabokkal. Ha utóbbiakat magunk gyűjtjük, áztassuk be egész éjszakára, hogy minden szennyezőanyag vagy vegyszermaradvány leázzon róla.

Az aljzatot mindig tartsuk nedvesen, de ne lucskosan. Ha moharéteggel borítjuk be, az kellően tartani fogja a vizet. Az ideális hőmérséklet számukra 20-25 °C, ha télen ennél hidegebb van otthon, akkor biztosítani kell számukra egy kis meleget.

Ha nem tartjuk őket ideális körülmények között, akkor visszahúzódnak a házukba, amit vékony mészhártyával zárnak be. Miután már megoldottuk lakhatási problémáikat, locsoljuk meg őket egy kis vízzel, és akkor újra előbújnak.

Nem csak életmódjukat tanulmányozhatjuk az együttélés során. Abban is segítenek, hogy néhány ebédről megmaradt élelmiszert eltüntessenek, ugyanis sok mindent megesznek. Mindenféle növénnyel táplálhatjuk őket, de a legjobb, ha salátát, uborkát, káposztát kapnak. Megeszik az almát és a banánt is, de ezek gyorsan megromlanak, és ügyelnünk kell, hogy a már megbarnult gyümölcsöket eltávolítsuk, különben megbetegíthetik a csigákat.

A kalcium is fontos számukra a növekedéshez, hogy házuk erős és egészséges maradjon, ezért szépiacsontot is adjunk nekik.

Ha több csigát tartunk együtt, ne lepődjünk meg, ha váratlan szaporulat ér bennünket. A csigák hermafroditák, nem tarthatunk otthon csak fiú vagy csak lány csigákat, mert minden egyedben megtalálhatóak a hím és a női ivarszervek is, tehát gond nélkül tudnak szaporodni. Ha a csigák jól érzik magukat a környezetükben, ezt is meg is fogják tenni. A fehér petéket óvatosan távolítsuk el, tegyük őket egy másik edénybe nedves, tőzegmentes talajra. A kicsik 20-25 fokos hőmérsékleten körülbelül 14 nap alatt kelnek ki. Születésük után etessük meg az apróságokat, és adjunk nekik szépiacsontot is. – forrás: PRLog.Org

 

Random Posts

 • Lorena Rojas legyőzte a rákot

  2008 -ban, karrierje és sikerei addigi csúcspontján, a mexikói színésznőnél mellrákot diagnosztizáltak. A vizsgálatok nem sok jóval biztatták, de ő […]

 • Nagyrészt ezek számlájára írható a rák

  A Nature-ben megjelent friss tanulmány szerzői többféle megközelítést használva jutottak arra, hogy a rákos megbetegedéseknek csak 10-30 százaléka írható a […]

 • A dinoszauruszokat kipusztító aszteroida 2 évre sötétségbe borította a Földet

  Majdnem két évre sötétségbe borította a Földet az a hatalmas mennyiségű korom, amely a dinoszauruszok kipusztulását okozó aszteroida becsapódását követő […]

 • Finom parfümök és bőrápolók alapanyaga: a gerániumolaj

  A Geraniaceae, azaz Gólyaorr-félék családjába tartozó Pelargonium nemzettség olyan növényeket foglal magába, melyek szerte a világon fontos forrást jelentenek az […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.