Vas: hiánya és többlete is súlyos problémákat okozhat

A vas a legtöbb élőlény számára nélkülözhetetlen ásványi anyag. Fontos része számos létfontosságú fehérjének és enzimnek, szükséges az oxigénszállításhoz és a sejtek növekedésének szabályozásához. Vashiány esetén a sejtekhez nem jut elegendő oxigén, csökken a teljesítőképesség, gyengül az immunrendszer, és gyakran szédülhetünk. Ezzel szemben túladagolása is gondokat okozhat: súlyos mérgezést, ami akár halálos kimenetelű is lehet.

A testünkben található vas kétharmada a vörösvértestek hemoglobinjában található. Ez egy olyan fehérje, mely az oxigént szállítja a szövetekhez.

Kétféle vasat különböztetünk meg. Az állati eredetű táplálékban található az ún. hem-vas, melyhez a vörös húsok, halak, szárnyasok fogyasztásával juthatunk hozzá. A növény eredetű vas, a nem-hem vas, melyet megtalálunk többek között a lencsében, a babban és a vassal dúsított élelmiszerekben. A hem-vas jobban felszívódik testünkben, de a legtöbb vashoz nem-hem vas formájában jutunk hozzá a táplálkozás során.

A vas legfőbb természetes forrásai:

– csirkemáj, marhamáj, marhahús, pulykahús, tonhal (hem-vas források)

– lencse, bab, borsó, szójabab, tofu, spenót, cékla, rizs, fehér kenyér, kukorica (nem-hem vas források)

A vas felszívódását számos tényező befolyásolja. Ha szervezetünk csak keveset képes tároni belőle, a felszívódás fokozottabb, ellenkező esetben csökken a felszívódás. A húsokban található fehérjék és a C-vitamin fokozzák a felvételét, míg a kávéban és teában található csersav, a kalcium, a polifenolok, valamint a fitát (salátában és teljes kiőrlésű gabonában található) csökkentik. A szójababban található egyes fehérjék is gátolják a nem-hem vas felszívódását.

Napi ajánlott adagja:

Életszakasz Napi ajánlott adag milligrammban
7-12 hónapos korig 11 mg
1-3 éves korig 7 mg
4-8 éves korig 10 mg
9-13 éves korig 8 mg
14-18 éves korig (lányok) 15 mg
14-18 éves korig (fiúk) 11 mg
19-50 éves korig (nők) 18 mg
19-50 éves korig (férfiak) 8 mg
51 éves kor fölött 8 mg
Terhesség idején 27 mg
Szoptatás idején 9-10 mg

Születéstől hat hónapos korig a napi ajánlott adag 0,27 mg. Az anyatejben található vasat a csecsemők jól fel tudják venni. Ennek körülbelkül 50 százalékát tudják hasznosítani, míg a tápszerek esetén csak maximum 12 százalékot. A tehéntejben kevés a vas, és a csecsemők nem is tudják jól felvenni. Tehéntejet egyéves kor alatt nem is ajánlott nekik adni. Legalább hathónapos korig az anyatej a legfontosabb táplálék számukra.

A vas hiánya

Az Egészségügyi Világszervezet szerint, a világ népességének 80 százaléka szenved vashiánytól, és körülbelül 30 százaléka vashiányos vérszegénységben.

A vashiány fokozatosan alakul ki, ha hosszú időn át nem fedezzük a napi ajánlott mennyiséget. De okozhatja a felszívódás zavara is, vagy nagymértékű vérveszteség. A vashiánynak fokozott a kockázata a termékenykorú nőknél, a kis születési súlyú csecsemőknél, serdülőkorú lányoknál, és veselégtelenség (dialízis) esetén.

A felnőtt férfiak és a menopauzán átesett nők esetében olyan kis mennyiségű a vas kiválasztása a szervezetből, hogy náluk kicsi a vashiány kialakulásának esélye.

Az A-vitamin segíti a vas mobilizációját, ezért az A-vitamin hiánya korlátozza a vas hasznosulását.

A vashiányos anémia tünetei:

– gyengének és fáradtnak érezzük magunkat

– gyerekeknél lassú a tanulási és szociális fejlődés

– csökken a teljesítményünk

– a normális testhőmérséklet fenntartása nehezére esik a szervezetnek

– gyengül az immunrendszerünk

– gyulladt nyelv

Vashiány esetén abnormális étkezési szokás is jelentkezhet, például agyag evése.

Krónikus fertőzés, gyulladás, arthritis és rákos megbetegedések esetén szintén kialakulhat vashiány. Bár ez a hiányállapot különbözik a vashiányos anémiától, és nem mindig orvosolható pusztán vaspótlással.

A vashiánynak több oka is lehet, melyet az orvosnak kell megállapítania, és csak ezután írja fel a szükséges kezelést.

A vas egészségre gyakorolt egyéb hatásai:

– egyes kutatások szerint a vas stimulálja a szabad gyökök aktivitását, és a kutatók azt is feltélezik, hogy hozzájárul a rossz, LDL-koleszterin oxidációjához, ami miatt károsan hat az artériák és a szív egészségére

– férfiaknál és nőknél egyaránt a gyakori testedzés – futás, versenyszerű úszás, kerékpározás  – hatására csökken a szervezet kellő vasellátottsága. A vasszükséglet intenzív sportolás mellett akár 30 százalékkal is nagyobb lehet, az általánosan javasolt mennyiségnél.

– a vas, a cink és a kalcium között is tapasztalható összefügggés. Ha kiegészítők formájában szedjük ezeket vízben oldva, étel nélkül, akkor a nagy mennyiségű vas csökkentheti a cink felszívódását. Ha étkezés közben vesszük be ezeket, akkor ilyen hatás nem jelentkezik. A természetes és a kiegészítőként szedett kalcium gátolhatja a vas felszívódását, ezért tanácsos nem egyidejűleg bevenni a vassal.

Milyen kockázatai vannak a vas-toxicitásnak?

Mivel kevés vas választódik ki a szervezetből (kivéve a termékeny korú nőknél), a vas felhalmozódása a szervezetben veszélyes lehet, mert akkor is elraktározódik a szervekben és a szövetekben, ha a vasraktáraink már tele vannak. Hemakromatózis (örökletes betegség) esetén még nagyobb ennek a kockázata. Nagyon fontos, hogy a vaskészítményeket gyerekek elől elzárva, nem hozzáférhető helyen tároljuk.

Biztonságos felső határa:

Életszakasz Biztonságos felső határ milligrammban
7-12 hónapos korig 40 mg
1-13 éves korig 40 mg
14-18 éves korig 45 mg
19 éves kor felett 45 mg
Terhesség és szoptatás idején 45 mg

Forrás: NIH-National Institutes of Health

Random Posts

 • A szép és egészséges bőr titka

  Vitaminokkal, ásványi anyagokkal és különleges formulákkal teli krémek állnak rendelkezésünkre, hogy szép és ragyogó kinézetű legyen a bőrünk. Csakhogy, ha […]

 • Viggo Mortensen: szeretne mindent látni a világból

  Argentínában nőtt fel, ahol édesapja, akit szintén Viggonak neveztek, csirkefarmot tartott fenn. Gyermekként élt Venezuelában is, és a sok költözésnek […]

 • A nélkülözhetetlen magnézium

  A magnézium szervezetünkben a negyedik leggyakoribb ásványi anyag. Testünkben található mennyiségének körülbelül a fele a csontokban található, másik fele a […]

 • A fekete tea a vörös szőlővel együtt erősebb a rák ellen

  A rák megelőzésében a természetes táplálékforrások kiemelkedő jelentőségűek, nem csupán a megelőzés, hanem a biztonságos alkalmazás szempontjából is. A hatóanyagok […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.