Omega-3-zsírsav a gyerekeknek is!

Ha elégedetlen gyermeke iskolai teljesítményével, úgy veszi észre, hogy nem tud megfelelően koncentrálni a tanulásra, netán zavarják gyermeke magatartási problémái, lehetséges, hogy mindez amiatt van, hogy az étrendjük nem tartalmaz elegendő omega-3-zsírsavat.Azok a gyerekek ugyanis, akik kellő mennyiségben fogyasztanak ebből a zsírsavból, intelligensebbek és jobban is viselkednek.

Modern világunkban a gyerekek igényei egyre növekednek, és ez a szülőket nap mint nap új kihívások elé állítja, melyek közvetlen hatással vannak a gyermek tanulmányi eredményeire és magatartására.

A gyerekek – akárcsak a szüleik – egyre több feldolgozott élelmiszert esznek, ami azonban nem feltétlenül elégíti ki az élettani és táplálkozási szükségleteiket.

A gyerekeknél gyakran fordulhatnak elő a következő problémák, melyek a táplálkozásukkal is összefüggésben állhatnak: szorongás, depresszió, agresszió, zavarok a társas kapcsolatokban – családdal és barátokkal – , rossz iskolai teljesítmény, fóbiák, félelmek, ujjszopás, dadogás, szaggatott beszéd, rossz magaviselet, figyelemzavarok, hiperaktivitás.

 A világ számos részein készített tanulmányok alapján egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy azok a gyerekek, akik elegendő omega-3-zsírsavat esznek, jobban tanulnak, intelligensebbek, és még az allergiára is kevésbé hajlamosak.

Az omega-3 zsírsav egyike azon többszörösen telítetlen, ún. esszenciális zsírsavaknak, melyek létfontosságúak a szervezet egészségében, és elengedhetetlenek a normális növekedéshez.

Egy brit kutatásban, ahol a gyerekek étrendjét omega-3-zsírsavval egészítették ki, drámai mértékben nőtt az iskolai teljesítményük. Az omega-3 javította az agysejtek közötti ingerület átvitelt, és az agyműködést is javította azáltal, hogy fokozta a vér áramlását az agyban.

A londoni Imperial College a következőket állapította meg az omega-3-mal kapcsolatban:

az omega-3-zsírsav napi fogyasztásával a gyerekek agyának teljesítménye 3 hónap alatt 3 évnek megfelelő szinttel fejlődik. Növekszik az agy szürkeállományának a területe, melynek következménye a magasabb intelligencia.

javítja az olvasási képességeket, a koncentrációt és a rövid távú memóriát.

A kutatók ezért ajánlják, hogy az étrendet gazdagítsák a szülők alfa-linolénsavval, mely nem csak a gyermeknek, hanem még a felnőtteknek is hasznára válik, mert fogyasztásukkal csökkenek a szívritmuszavarok, a szívbetegség és stroke kialakulásnak kockázata.

Fő forrásai: a hal, a dió, a repceolaj, a lenmagolaj.

Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy étrendünk elég omega-3-mat tartalmaz, pótolhatjuk étrendkiegészítő formájában is, és nem csak a gyermek, de még a szülők szervezete is meg fogja hálálni.

 Forrás: PRLog.Org

 

Random Posts

 • A rostok megvédhetnek az elhízástól és a szívbetegségtől

  A Georgia Állami Egyetem új tanulmánya szerint az élelmi rostok rendszeres fogyasztás segíthet megelőzni az elhízást, a metabolikus szindróma kialakulását, […]

 • A dohányzás az agyat is károsítja

  A dohányzás árt az agynak is, mert károsítja a memóriát, a tanulási és a gondolkodási képességeket – állapították meg közel […]

 • A zöld tea csökkenti az emésztőrendszeri daganatok kockázatát

  A Vanderbilt-Ingram Rákközpont kutatóinak legújabb tanulmánya szerint, a zöld tea fogyasztása csökkenti bizonyos emésztőrendszeri daganatok – különösen a nyelőcső, a gyomor, […]

 • Ez a vitamin segíthet szívizomgyengeség esetén

  A D-vitamin szedése segítheti a szívizomgyengeség gyógyulását egy kevés résztvevővel végzett angol kutatás alapján. A 163 szívbeteg részvételével folytatott Leedsi […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.