A jóga enyhíti a hát- és derékfájdalmakat

A jógának szerves részét képezik a nyújtógyakorlatok, a különböző légzési technikák és a relaxáció. Segítségével minden izomcsoportot megtudunk erősíteni, és át tudunk mozgatni. Akár komplett jógagyakorlatokat végzünk, akár csak a nyújtásra fókuszálunk, egyaránt hatékonyan csökkenthetjük a hát- és deréktáji fájdalmakat, sőt a mindennapok során is tudjuk kamatoztatni, mert a hétköznapi mozdulatok többé nem fognak fájdalmat okozni.

A mélyen előrehajló póz nem csak a hát- és ágyéki izmokat nyújtja, hanem megmasszírozza a hasűri szerveket, fokozza az agy vérellátását, és felfrissíti a szellemi munkában elfáradtak elméjét (fotó:Iveto)

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet tanulmánya szerint három hónapon át végzett heti egy óra jógázás után a fájdalmak csökkennek, és ugyanilyen hatása van az intenzív nyújtógyakorlatoknak is. A pozitív változás ráadásul a háromhónapos edzés végeztével sem szűnik meg, hanem még hónapokig kitart. Min a jógázók, mind az izomnyújtó edzéseken résztvevők sokal jobban érezték magukat további három hónapon át.

Ugyanakkor a kutatókat meglepte, hogy a két fajta gyakorlatsor ugyanazt a hatást váltotta ki, mert előzőleg arra számítottak, hogy a jógánál erősebb lesz a fájdalomcsillapító hatás. Bár annak tükrében, hogy a jógában fontos szerep jut az izmok nyújtásának, talán mégsem olyan váratlan az eredmény.

A hát– és derékfájdalom nagyon gyakori panasz szinte minden korosztálynál. Annak ellenére, hogy sokféle kezelés létezik rá, egyik sem bizonyult még kiemelkedően hatékonynak a krónikus, hosszan tartó fájdalom ellen.

A kutatók szerint mind a jóga, mind az izomnyújtás hatásos és biztonságos módszer azok számára, akik szeretnék csökkenteni a fájdalmakat, melyek akadályozzák a fizikai aktivitást, és a mindennapi tevékenységeket.

Kapcsolódó cikkek:

Győzzük le a hátfájást!

Random Posts

 • Az ember irthatta ki a valaha élt legnagyobb madarakat

  Az ősember irthatta ki a valaha élt legnagyobb szárnyasokat, a madagaszkári elefántmadarakat – állapították meg kutatók egy tízezer éves csontmaradványon […]

 • A korallok mégis ellenállnak a savas környezetnek?

  Ausztrál kutatók szerint a korallok sokkal ellenállóbbak az óceánok savasodásának, mint azt korábban gondolták. Eddig ugyanis a tudományos világ úgy […]

 • Gyaloglás: az első lépés a helyes irányba!

  Fizikai aktivitásunk fokozásának talán legegyszerűbb módja a gyaloglás. Nem csak kemény edzésekkel, vagy ugrálós tornagyakorlatokkal fokozhatjuk ugyanis állóképességünket, az egyszerű […]

 • Sárgaborsó leves

  Egy fej apróra vágott vöröshagymát megdinsztelünk egy kis olajon. Beleteszünk 2 félbevágott zöldpaprikát, 3 gerezd fokhagymát, egy szál zellerzöldjét, evőkanálnyi […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.