A jóga enyhíti a hát- és derékfájdalmakat

A jógának szerves részét képezik a nyújtógyakorlatok, a különböző légzési technikák és a relaxáció. Segítségével minden izomcsoportot megtudunk erősíteni, és át tudunk mozgatni. Akár komplett jógagyakorlatokat végzünk, akár csak a nyújtásra fókuszálunk, egyaránt hatékonyan csökkenthetjük a hát- és deréktáji fájdalmakat, sőt a mindennapok során is tudjuk kamatoztatni, mert a hétköznapi mozdulatok többé nem fognak fájdalmat okozni.

A mélyen előrehajló póz nem csak a hát- és ágyéki izmokat nyújtja, hanem megmasszírozza a hasűri szerveket, fokozza az agy vérellátását, és felfrissíti a szellemi munkában elfáradtak elméjét (fotó:Iveto)

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet tanulmánya szerint három hónapon át végzett heti egy óra jógázás után a fájdalmak csökkennek, és ugyanilyen hatása van az intenzív nyújtógyakorlatoknak is. A pozitív változás ráadásul a háromhónapos edzés végeztével sem szűnik meg, hanem még hónapokig kitart. Min a jógázók, mind az izomnyújtó edzéseken résztvevők sokal jobban érezték magukat további három hónapon át.

Ugyanakkor a kutatókat meglepte, hogy a két fajta gyakorlatsor ugyanazt a hatást váltotta ki, mert előzőleg arra számítottak, hogy a jógánál erősebb lesz a fájdalomcsillapító hatás. Bár annak tükrében, hogy a jógában fontos szerep jut az izmok nyújtásának, talán mégsem olyan váratlan az eredmény.

A hát– és derékfájdalom nagyon gyakori panasz szinte minden korosztálynál. Annak ellenére, hogy sokféle kezelés létezik rá, egyik sem bizonyult még kiemelkedően hatékonynak a krónikus, hosszan tartó fájdalom ellen.

A kutatók szerint mind a jóga, mind az izomnyújtás hatásos és biztonságos módszer azok számára, akik szeretnék csökkenteni a fájdalmakat, melyek akadályozzák a fizikai aktivitást, és a mindennapi tevékenységeket.

Kapcsolódó cikkek:

Győzzük le a hátfájást!

 • Az antarktiszi mohatelepek is megsínylik az éghajlatváltozást

  A kelet-antarktiszi térségben nyaranta előbukkanó mohatelepek is megsínylik a klímaváltozás és az ózonréteg vékonyodásának hatásait – állítják kutatók a Nature […]

 • A krokodilok eddig nem ismert vadászati technikáját leplezték le

  Kevés olyan állatfaj létezik, mely eszközt használ, hogy álcázza magát zsákmánya előtt, s így sikeresebbé tegye a vadászatot. Ezen néhány […]

 • Kiszáradt Hercegovina ‘gyöngyszeme’, a Ramsko-tó

  Kiszáradt a 12 kilométer hosszú, 1500 hektáron elterülő Ramsko-tó Észak-Hercegovinában, medréből régi dzsámi, gyümölcsösök, házak, valamint temetők maradványai bukkantak elő […]

 • Richard Armitage: „Nem vagyok egy szépfiú”

  Mondja magáról a 39 éves angol színész, pedig sok hölgy felfigyelt átható tekintetére az ’Észak és Dél’ című sorozatban. Honfitársai […]