A kutyák, a cicák és a görények szívférgessége

A szívférgesség egy főként kutyáknál, de cicáknál és görényeknél is előforduló súlyos betegség, mely tüdőbetegséget, szívelégtelenséget, egyéb szervek károsodását, és súlyos esetben az állatok halálát eredményezheti. Az okozója egy parazita fonálféreg, a Dirofilaria, melynek több, betegséget kiváltó faja is létezik. A Dirofilaria immitis Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban gyakoribb, a D. repens viszont hazánkban sem ritka előfordulású. A férget szúnyogok terjesztik vérszívásuk során. A kutya, cica és a görény számít a végleges gazdaszervezetnek, a férgek a testükben válnak ivaréretté, ott szaporodnak és hozzák létre utódaikat.

Ezeket a fonálférgeket szívférgeknek nevezik, mert a felnőtt férgek a fertőzött állat szívében, tüdejében, és a kapcsolódó artériákban élnek.

A szívférgesség nem fertőző, azaz egy kutya nem kaphatja el egy fertőzött kutyától, csak és kizárólag szúnyogcsípésen keresztül.

A kutya szervezetében a férgek élettartama 5-7 év. Egy fertőzött kutyában átlagosan 15 spagettire hasonlító féreg él, de a férgek száma 1 és 250 között változhat.

A betegséget elsősorban vérteszttel, ún. antigén-teszttel lehet kimutatni. A felnőtt nőstény férgek ugyanis speciális fehérjéket juttatnak a kutya vérébe, ezeket az antigéneket lehet felderíteni a teszt által. A legtöbb esetben viszont a vizsgálat csak  egy vagy két nőstény féreg jelenlétét tudja kimutatni, azt is csak akkor, ha a férgek már 7-8 hónaposak, mert az 5 hónaposnál fiatalabb férgeket a teszt általában nem deríti fel.

A betegség diagnosztizálására más lehetőség is van, a férgek utódainak, az ún. mikrofiláriáknak a kimutatására is létezik vérvizsgálat. Ezek a kutya vérében keringenek, és a fertőzött szúnyogcsípést követően 6-7 hónappal lelhetőek fel.

Az, hogy milyen gyakran végeztetjük el kutyánkon a teszteket, több tényezőtől is függ:

– hány éves korában kezdődtek meg a kutyánál a megelőző kezelések

– a gazda mióta nem gondoskodott a megelőzésről

– a kutyát szabadban tarjuk-e, rendszeresen megfordul-e olyan területeken és régiókban, ahol a fertőzés gyakoribb előfordulású – víz mellett, erdőben

– milyen hosszú a szúnyogszezon lakóhelyünkön

A betegség leggyakrabban a 3-8 éves kutyákat érinti.

A 6-7 hónaposnál idősebb kutyáknál a megelőzés megkezdése előtt  el kell kell végezni a szívféreg-tesztet. A kutya a fertőzés ellenére teljesen egészségesnek is tűnhet. Bár a megelőző kezelés lerövidítheti a szívféreg élettartamát, a felnőtt férgeket nem pusztítja el. Ha egy szívférgességben szenvedő kutyát nem tesztelnek a megelőzés előtt, a kutya továbbra is fertőzött marad, és a betegségre egészen addig nem derülhet fény, míg a kutyán nem mutatkoznak látható jelei a betegségnek. Ráadásul a megelőző kezelés ebben az esetben nem csak káros, hanem végzetes is lehet.

Az évenkénti teszt ajánlott a betegség felderítésére, ennek időpontját az állatorvossal beszéljük meg.

A betegség súlyossága nagyban függ attól, hogy hány féreg él a kutya testében, mióta fertőzött a kutya, és a szervezete hogyan reagál a férgek jelenlétére. A betegség felderítésében nagy segítséget jelent, ha alaposan megfigyeljük kutyánk aktivitását. Ha kutyusunkban nem él sok féreg, nem régóta fertőzött, és nem is nagyon aktív, akkor nehezen ismerhetők fel a tünetek, ellenben ha sok féreg él benne, hosszabb ideje fertőzött és sokat szeret mozogni, akkor a tünetek könnyebben felismerhetők.

A betegségnek négy stádiuma van a tünetek alapján, és ezek minél jobban észlelhetőek, annál súlyosabb állapotot jeleznek:

1. állapot: nincsenek vagy csak enyhék a tünetek, ami a kutya alkalmankénti köhögésében jelentkezik

2. állapot: enyhe vagy mérsékelten súlyos tünetek, úgy mint alkalmankénti köhögés és mérsékelt mozgás után fellépő fáradtság

3. állapot: a kondíció általános romlása, állandó köhögés, és kevés mozgás után is fellépő fáradtság. Gyakori nehézlégzés, ami a szívelégtelenségre utal. A 2-es és 3-as állapotban a szív és tüdő elváltozásai általában röntgenfelvételen is kimutathatók.

4. állapot: ezt szokták kavális szindrómának is nevezni. Ritkán fordul elő. Ebben a stádiumban már olyan súlyos a féregfertőzés, hogy a véráramlást a szívbe a férgek tömege fizikálisan elzárja. Az állat hirtelen gyengesége, nehézlégzése és ájulása jelentkezik ilyenkor. Ez az életveszélyes állapot csak egy gyors műtéti beavatkozással orvosolható, ám a műtét igen kockázatos, és sajnos gyakran így sem lehet segíteni az állaton.

Ha a féregfertőzést nem diagnosztizálják és nem kezelik, a betegség folyamatosan súlyosbodik, miközben károsítja a kutya szívét, tüdejét, veséjét, ami végzetes lehet.

A felnőtt férgeket speciális gyógyszerekkel lehet elpusztítani, ezek arzéntartamú szerek, melyek hazánkban nem is kaphatók, de az EU-ból beszerezhetők. Minél súlyosabb a betegség stádiuma, annál kockázatosabb a gyógymód is, mert a gyógyszerek által elpusztult férgek érelzáródást okozhatnak az állatban. A mikrofiláriák elpusztítása hasonló kockázatokkal járhat.

A legjobb ezért a megelőzés! Azokat a szereket, melyek elpusztítják az állatba került lárvákat, az állatorvos tudja felírni, de nagyon fontos a szúnyogok elleni védekezés is, melyre nagyon hatékonyak a piretroid tartalmú készítmények.

A cicáknál is jelentkezhet szívférgesség. Esetükben szintén a szúnyogok okozzák a fertőzést, de nem annyira fogékonyak a betegségre, mint a kutyák. Sokszor ellenállónak bizonyulnak, mert a férgek a macska testében nem boldogulnak olyan jól, mint a kutyákéban.

Nem csak kinti, hanem lakásban tartott cica is megfertőződhet. A macskákban a férgek nem élnek olyan hosszú ideig, mint a kutyákban, „csak” két-három évig, nem is nőnek olyan nagyra, és kevesebb válik ivarérett felnőtté. A férgek száma is sokkal kevesebb náluk, általában egy vagy kettő él bennük. Míg a fertőzött kutyák 80-90 százalékánál található a vérben mikrofilária, addig a cicáknál ez az arány csak 20 százalék, és a férgek utódai rövidebb életűek.

A cicák szívférgességét viszont nehezebb felfedezni, mert sokszor semmilyen látható jele nincsen a betegségnek. Sok cica spontánul képes megszabadulni a férgektől, de a betegség akár hirtelen halált is okozhat, anélkül hogy valaha is bármilyen tünet mutatkozott volna. A fertőzés vértesztekkel, röntgennel és szív-ultrahanggal deríthető fel.

A még nem ivarérett férgek 3-6 hónappal azután jutnak a szív és tüdő artériákba, miután egy fertőzött szúnyog megcsípte a macskát. A legtöbb ilyen féreg elpusztul, ami viszont súlyos gyulladásos válaszreakciót okoz a macska tüdejében. Ennek következtében léphetnek fel észlelhető tünetek: nehézlégzés, köhögés, melyeket sokszor nehéz megkülönböztetni egyéb macskákat érintő légúti betegségektől.

Ha egy felnőtt féreg elpusztul, olyam méreganyagok jutnak a macska vérébe, amelyek károsítják a macska tüdejét, légzési problémákat vagy hirtelen halált okozhatnak.

Szívgyengeségre utaló tüneteket ritkán mutat egy fertőzött cica, ellenben olyan tünetek előfordulhatnak, melyek nem szívférgességre jellemzőek elsősorban, mint például hányás, étvágytalanság, csökkent aktivitás, súlycsökkenés.

A cicák szívférgességére bizonyított gyógyszeres kezelés nincsen, bár a szimptómákra léteznek gyógyszerek. Az ultrahanggal kimutatott férgek eltávolítása műtéti úton indokolt lehet, bár a beavatkozás náluk is nagyon kockázatos.

A cicáknál is a legjobb a megelőzés, ezeket a szereket állatorvos írja fel, és más férgek ellen is hatásosak lehetnek. A 6-7 hónaposnál idősebb cicáknál – és aztán évente – el kell végezni a férget kimutató teszteket, mielőtt megkezdenénk a megelőző kezelést.

Népszerű házi kedvencek a görények, és sajnos, ők is megbetegedhetnek egy fertőzött szúnyog csípése által. A görények a kutyákhoz hasonló fogékonyságot mutatnak a betegségre, tüneteik azonban jobban hasonlítanak a cicáknál jelentkezőkre.

A görények testében is kevés szívféreg élhet, és a fertőzött állatok  50-60 százalékánál mutathatók ki mikrofiláriák a véráramban. A betegség fő tünetei a csökkent aktivitás, köhögés, nehézlégzés, és általános gyengeség. A szívgyengeség csak súlyos esetekben jelentkezik.

A görényeknél a szívféreg jelenlétét röntgennel és szív ultrahanggal lehet kimutatni, a vérvizsgálat esetükben nagyon megbízhatatlan.

A görények számára nincsen megelőző vagy a betegséget kezelő szer, az állatorvos döntheti el, hogy melyik kutyának vagy cicának való szert írja fel számukra.

Esetükben is a legjobb a megelőzés, amit évente el kell végezni.

Az emberek nem kaphatják el háziállataiktól a szívférgességet, hiszen csak a szúnyogok terjesztik ezt a betegséget. Ritkán az ember is megfertőződhet, ha egy fertőzött szúnyog csípi meg. Mivel azonban az ember nem természetes végleges gazdája a féregnek, a lárva bár eljut a szív és a tüdő artériákba, elpusztul, mielőtt felnőtt féreg válna belőle. –forrás: FDA

Random Posts

 • Egyre nagyobb fenyegetést jelent az emberiség az állatvilágra

  A világnépesség növekedése és az élelem, az ivóvíz, valamint a lakható területek iránti növekvő igény miatt ötven éven belül “soha […]

 • Ne rendeljen interneten, külföldről Hoodiát!

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által postaforgalomban végrehajtott vámellenőrzések során az tapasztalható, hogy Távol-keletről érkező, egyre növekvő számú küldemény tartalmaz […]

 • Erre cseréld a finomított gabonát, ha fogyni szeretnél

  Ha a finomított gabonát teljes kiőrlésűre cseréljük az étrendünkben, az segítheti a súlycsökkenést, mivel fokozza a kalóriavesztést, és felgyorsítja az […]

 • Cukkinis lecsó

  Ez a recept tulajdonképpen olyan, mint a francia lecsó, a ratatouille, csak padlizsán nélkül. (Ha valaki szereti a padlizsán markáns […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.