Miért jó a bio-eledel kedvencünknek?

Manapság, akárcsak az emberi élelmiszereknél, a kutya- és cicatápoknál is az organikus, azaz a bio-eledeleket tartják a legegészségesebb tápláléknak. Aki megteheti, hogy ezeket a magasabb árkategóriájú termékeket vásárolja kedvencének, az biztosan ezzel eteti.

De mit is jelent, hogy egy eledel bio, és milyen egészségügyi előnyei vannak?

A biotápok összetevői kizárólag ellenőrzött gazdálkodásból származnak, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaznak tartósítószereket, hormonokat és antibiotikumokat, továbbá nem találunk bennük glutént, szóját, színezékeket, mesterséges adalék- és aromaanyagokat, valamint hozzáadott cukrot, csak biogazdálkodásból származó húst, zöldségeket és gyümölcsöket, melyeket egyedi recept alapján különböző finomságokkal –  fűszerekkel, húslevessel és más hozzátevőkkel – ízesítenek.

A gazdik éppen azért választják ezeket kedvencük táplálékául, mert nem tartalmaznak olyan adalékanyagokat, melyek megterhelnék az állat szervezetét. A legtöbb kutya- és cicagazdi szerint a hatás nem is marad el, mert a biotápoknak köszönhetően kedvencük sokkal életrevalóbb, energikusabb és aktívabb.

Ezek az eledelek tele vannak olyan fontos tápanyagokkal és egészséges összetevőkkel, melyek tökéletesen megfelelnek a kutya és cica igényeinek, és támogatják az immunrendszer működését, ezáltal kedvenceink ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben. Tartalmazzák az összes szükséges fehérjét, vitamint és ásványi anyagot, melyre a társállatoknak szüksége van, de speciális igényeket kielégítő változatban is kaphatók – allergiás, érzékeny, hízásra vagy húgykőképződésre való hajlam esetén.

A bioeledelek tápanyagai könnyen emészthetők, gyorsan felszívódnak, a lehető legjobban hasznosulnak és nem terhelik meg az állat emésztőrendszerét.

Bár ezeknek a tápoknak az ára valóban magasabb, mégsem akkora az árbeli különbség a nem-bio eledelekhez képest, mint első pillantásra látszik. Ugyanis az organikus eledelekből elegendő kevesebbet vásárolni, mivel kedvencünk is kisebb adagot kell, hogy fogyasszon belőlük. Mellesleg a távozó salakanyag mennyisége is kevesebb lesz, köszönhetően a tápanyagok jobb hasznosulásának.

Ha ezek után meggyőződtünk arról, hogy valóban számos egészségügyi előnye van a biotápnak, akkor már csak ki kell választanunk a kedvencünk fogára valót, meg fogunk lepődni, milyen nagy a választék. És bár olyan nincsen, hogy félig-bio, ha mégsem ezek mellett döntünk, akkor is lehetőleg válasszunk olyan eledelt, amiben nincsen tartósítószer, színezék és mesterséges aromaanyag.

Random Posts

 • A gyerekek erős csontjaihoz nem csak a kalcium, hanem a magnézium is fontos

  A szülők odafigyelnek arra, hogy a csontok egészsége érdekében gyermekük elegendő kalciumot fogyasszon a tejtermékek és egyéb kalciummal dúsított élelmiszerek […]

 • A D-vitamin szükségességéről

  A D-vitamin elsősorban a csontok egészségéhez szükséges. Segíti a kalcium felszívódását a tápanyagból illetve a mesterséges étrendkiegészítőkből, együttesen peedig segítenek […]

 • A halláskárosodás bárkit utolérhet

  Halláskárosodás bármely életkorban felléphet. Sőt, az ez irányú kutatások azt mutatják, hogy száz hallássérült emberből nyolc még nem töltötte be […]

 • A kutya ősének kiléte továbbra is rejtély marad

  Pontosan honnan származik az ember legjobb barátja? Ez továbbra is rejtély marad. Az évezredeken át tartó keresztezések ugyanis megnehezítik a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.