Miért jó a bio-eledel kedvencünknek?

Manapság, akárcsak az emberi élelmiszereknél, a kutya- és cicatápoknál is az organikus, azaz a bio-eledeleket tartják a legegészségesebb tápláléknak. Aki megteheti, hogy ezeket a magasabb árkategóriájú termékeket vásárolja kedvencének, az biztosan ezzel eteti.

De mit is jelent, hogy egy eledel bio, és milyen egészségügyi előnyei vannak?

A biotápok összetevői kizárólag ellenőrzött gazdálkodásból származnak, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaznak tartósítószereket, hormonokat és antibiotikumokat, továbbá nem találunk bennük glutént, szóját, színezékeket, mesterséges adalék- és aromaanyagokat, valamint hozzáadott cukrot, csak biogazdálkodásból származó húst, zöldségeket és gyümölcsöket, melyeket egyedi recept alapján különböző finomságokkal –  fűszerekkel, húslevessel és más hozzátevőkkel – ízesítenek.

A gazdik éppen azért választják ezeket kedvencük táplálékául, mert nem tartalmaznak olyan adalékanyagokat, melyek megterhelnék az állat szervezetét. A legtöbb kutya- és cicagazdi szerint a hatás nem is marad el, mert a biotápoknak köszönhetően kedvencük sokkal életrevalóbb, energikusabb és aktívabb.

Ezek az eledelek tele vannak olyan fontos tápanyagokkal és egészséges összetevőkkel, melyek tökéletesen megfelelnek a kutya és cica igényeinek, és támogatják az immunrendszer működését, ezáltal kedvenceink ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben. Tartalmazzák az összes szükséges fehérjét, vitamint és ásványi anyagot, melyre a társállatoknak szüksége van, de speciális igényeket kielégítő változatban is kaphatók – allergiás, érzékeny, hízásra vagy húgykőképződésre való hajlam esetén.

A bioeledelek tápanyagai könnyen emészthetők, gyorsan felszívódnak, a lehető legjobban hasznosulnak és nem terhelik meg az állat emésztőrendszerét.

Bár ezeknek a tápoknak az ára valóban magasabb, mégsem akkora az árbeli különbség a nem-bio eledelekhez képest, mint első pillantásra látszik. Ugyanis az organikus eledelekből elegendő kevesebbet vásárolni, mivel kedvencünk is kisebb adagot kell, hogy fogyasszon belőlük. Mellesleg a távozó salakanyag mennyisége is kevesebb lesz, köszönhetően a tápanyagok jobb hasznosulásának.

Ha ezek után meggyőződtünk arról, hogy valóban számos egészségügyi előnye van a biotápnak, akkor már csak ki kell választanunk a kedvencünk fogára valót, meg fogunk lepődni, milyen nagy a választék. És bár olyan nincsen, hogy félig-bio, ha mégsem ezek mellett döntünk, akkor is lehetőleg válasszunk olyan eledelt, amiben nincsen tartósítószer, színezék és mesterséges aromaanyag.

 • Önzetlenek a csimpánzok

  A korábban vélttel szemben nem önzők, hanem alaptermészetüknél fogva önzetlenek a csimpánzok, szeretik megosztani ennivalójukat társaikkal – figyelték meg amerikai […]

 • Bill Clinton elárulja a titkát: „Hogyan fogytam tíz kilót?”

  Bill Clinton, az Egyesült Államok egykori elnöke, egy növényi alapú diétával több mint tíz kilótól szabadult meg. Az általa követett […]

 • Lassan magához tér a ritka kaukázusi bölény állománya

  Az utolsó szabadon élő kaukázusi bölények állománynövekedése derűlátásra ad okot: a veszélyeztetett állatfaj egyedszáma mindössze egy év alatt tíz százalékkal […]

 • James Marsters újra eljátszaná Spike-ot

  James Marsterst a nagyközönség szélesebb körben a ’Buffy,a vámpírok réme’ gonosz, majd jó útra térő, szerelmes vámpírjaként ismerte meg. Hihetetlen, […]