Öt egyszerű tipp vízfogyasztásunk csökkentésére

A tudatosabb otthoni vízhasználat nem csak a környezet számára hasznos, hanem magunknak is sok pénzt takaríthatunk meg vele. Ráadásul a legtöbb ésszerű lépés semmibe kerül, vagy elenyésző befektetés ahhoz képest, mint amennyit a vízszámlán spórolhatunk.

Ha megfogadja a következő öt tippet, az a számláján is meg fog mutatkozni!

1. Ellenőrizzük a csapokat és a csöveket otthonunkban, nem-e szivárognak. Ha csak egy kicsit is csöpög valahol a víz, naponta akár 80 liter víz is elfolyhat feleslegesen.

2. Ne használjuk a vécét alternatív szemetesként. Ha csak egy arctisztító kendőt húzunk le rajta, máris legalább 7  liter vizet elpazaroltunk.

3. Ma már a legtöbben tudják, hogy fürdés helyett tusolással sok vizet spórolhatunk. De azt már kevesebben, hogy a vízfogyasztást még tovább csökkenthetjük, ha lecseréljük vagy egy kicsit átalakítjuk a zuhanyrózsát. Ha beszerzünk egy víztakarékos tusolófejet, melynél úgy van kialakítva a vízáteresztő képesség, hogy az víztakarékos legyen, percenként akár 10 liter vizet is spórolhatunk! De akkor is jóval kevesebb vizet használunk, ha egy tusolófejhez szerelhető zuhanyvíz adagolót vásárolunk, mellyel szintén jóval kevesebb vizet fogunk használni tusolás közben. Előbbi kevesebb, mint 15 ezer forintba, utóbbi kevesebb, mint 3 ezer forintba kerül.

4. A mosógépet csak akkor használjuk, ha már összegyűlt annyi szennyes, amivel megtölthetjük, ugyanis egy félig teli mosógép ugyanannyi vizet használ, mint egy teli.

5. Lassan újra itt van a locsolási szezon. A gyepet mindig kora reggel vagy késő este locsoljuk, így kevesebb víz párolog el. Csak a növényeinket locsoljuk, az automata öntözőt is úgy állítsuk be, hogy ne pazarolja a vizet az útra vagy a járdára. A lehető legjobb és legtakarékosabb megoldás mindenképpen az, ha gyűjtjük az esővizet, és azzal locsolunk.

Egy kis odafigyeléssel az évi megtakarítás a több tízezer forintot is elérheti!

 

 

 

Random Posts

 • A fertőző herpesz

  A legtöbb embernek már volt része abban az „élményben”, hogy megtapasztalja a herpesz tüneteit. Talán akadnak olyanok, akikben felmerül a […]

 • Mandulával csökkenthetjük az éhségérzetet, és fedezhetjük az E-vitamin szükségletet!

  Az European Journal of Clinical Nutrition étkezéstudományi szaklapban megjelent friss tanulmány szerint naponta körülbelül 35 szem mandula elfogyasztása elűzi az […]

 • Egy karibi békafaj utolsó két túlélőjének randevúja

  A karib-tengeri Montserrat-sziget egy ritka békafaja, a Leptodactylus fallax utolsó szabadon élő hím és nőstény túlélőjének “randevúját” szervezték meg természetvédők, […]

 • Nehézkesnek bizonyul a pandák vadonba való visszatelepítése

  Kínában a veszélyeztetett óriáspandák szaporítási programja sikeresnek bizonyult, ám egy neves amerikai ökológus szerint a medvék visszatelepítése a vadonba már […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.