A D-vitamin szükségességéről

A D-vitamin elsősorban a csontok egészségéhez szükséges. Segíti a kalcium felszívódását a tápanyagból illetve a mesterséges étrendkiegészítőkből, együttesen peedig segítenek megelőzni a csontritkulás kialakulását. Hiányában a csontok vékonnyá, puhává, törékennyé válnak. Ezt az állapotot gyermekkorban angolkórnak, felnőtteknél csontlágyulásnak (osteomalacia) nevezzük.

A D-vitamin ezen túl fontos szerepet tölt be az izommozgásban, az ideg-ingerület átvitelben és az immunrendszer működésében.

Napi ajánlott mennyisége:

Életszakasz Napi ajánlott mennyiség

(NE-Nemzetközi Egységben)

Születéstől 12 hónapos korig 400 NE
1-13 éves korig 600 NE
14-18 éves korig 600 NE
19-71 éves korig 600 NE
71 éves kor felett 800 NE
Terhesség és szoptatás idején 600 NE

Természetes forrásai:

gazdagabb források a zsíros halak, tonhal, makréla, lazac, halmájolajok

– szegényebb források a marhamáj, a sajt, tojás, vaj, margarin, gomba (egyes gombákat újabban úgy termesztenek, hogy ultraibolya sugárzásnak teszik ki őket, hogy megnöveljék D-vitamin tartalmukat)

Néhány joghurtot, margarint, narancs dzsúzt mesterségesen dúsítanak D-vitaminnal, így ezek is fontos forrásnak számítanak.

D-vitamint a szervezetünk is képes előállítani, ha bőrünket elegendő napfény éri. A legtöbben így jutnak a szükséges mennyiséghez. Ha csak az ablakon át ér minket a napfény, vagy ruhával fedjük be bőrünket illetve fényvédőt használunk, akkor nem termelődik elegendő, és más forrásból kell pótolnunk. Annak ellenére, hogy a napozásnak fontos szerepe van a D-vitamin-szintézisben, nem tanácsos fényvédő nélkül sok időt tölteni a napon, mert jelentősen növeli a bőrrák kockázatát.

A vitaminkiegészítőkben két formában fordul elő: D2 (ergokalciferol) és D3 (cholecalciferol) formában, mindkettő növeli a vér D-vitamin szintjét.

A vérben a 30 nmol/liter (12 ng/ml) mennyiség túl alacsony a csontok egészségéhez, a 125 nmol/liter (50 ng/ml) viszont már túl magas. A legtöbb ember számára az 50 nmol/liter (20 ng/ml) vagy e feletti érték megfelelőnek számít.

Az anyatejen táplált csecsemőknek szüksége lehet napi 400 NE D-vitamin-kiegészítésre, ugyanis az anyatej nem tartalmaz elgendő D-vitamint.

Az idősebbeknél is kevesebb D-vitamin termelődik a bőrben, és a vese sem alakítja már olyan hatékonyan át a D-vitamint az aktív formába, ezért számukra is fontos a plusz bevitel.

Szintén hiány jelentkezhet a sötétebb bőrű embereknél, a Crohn-betegségben (regionális bélgyulladás) és lisztérzékenységben szenvedőknél, valamint az elhízott embereknél, mert a testzsír megkötheti a D-vitamint, megakadályozva, hogy a vérbe kerüljön és felszívhatóvá váljon. Mivel a világos bőrű emberek kevés időt tölthetnek a napon, számukra szükség lehet mesterséges pótlásra.

A D-vitamin egészségre gyakorolt hatásai:

ha kevés van belőle, nő a csontritkulás kockázata. Egy tanulmány szerint 62-85 éves kor között napi 700-800 NE D3-vitamin és 500-1200 mg kalcium kiegészítés csökkenti a csontvesztés kockázatát. Nagyon fontos, hogy a megfelelő kalciumbevitelről már 30 éves kor felett gondoskodjunk, hiszen a csontvesztés folyamata egyeseknél már ekkor fokozottabban elkezdődhet. A menopauza után a csontvesztés folyamata felgyorsul, ilyenkor még jobban megnövekszik a csontritkulás kockázata.

széleskörűen tanulmányozzák a D-vitamin és a rákos megbetegedések közötti összefüggést. Egyes vizsgálatok eredményei azt sugallják, hogy védelmet nyújthat a vastagbél-, a prosztata- és a mellrák ellen, ugyanakkor magas dózisa éppen növeli bizonyos rákos betegségek, például a hasnyálmirigyrák esélyét.

A túladagolás veszélyei

A túladagolás tünetei a hányinger, hányás, étvágytalanság, székrekedés, gyengeség, fogyás. A túl sok D-vitamin a vér kalciumszintjét is növeli, ami zavartságot, tájékozódási zavart és szívritmus problémákat okozhat. A túlzott D-vitamin bevitel a vesét is károsíthatja.

Biztonságos felső határa:

Életszakasz Biztonságos felső határ

(NE-Nemzetközi Egységben)

Csecsemőknél 100-1500 NE
1-8 éves korig 2500-3000 NE
9 éves kor feletti gyerekeknél, felnőtteknél, valamint terhesség és szoptatás idején 4000 NE

A D-vitamin túladagolás csak akkor szokott előfordulni, mikor valaki mesterségesen előállított kiegészítők formájában szedi ezt a vitamint. A túlzott napozás nem okoz D-vitamin mérgezést, mert a szervezet szabályozza a termelődő vitamin mennyiségét.

Mint minden vitamin és étrendkiegészítő, a D-vitamin is kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel, és befolyásolhatja hatásukat. Ilyenek  a kortikoszteroid gyulladáscsökkentők, koleszterinszint-csökkentők (kolesztiramin), görcsoldók (epilepsziára: fenobarbitál, fenitoin). Ezek a gyógyszerek csökkentik a D-vitamin felszívódását. Ezért bármiylen vitamin- vagy étrendkiegészítőt szedünk gyógyszer mellett, tájékoztassuk orvosunkat!forrás: NIH-National Institutes of Health

Random Posts

 • Hogyan tápláljuk idős kedvencünket?

  Az egyre kifinomultabb állatorvosi ellátásnak és az egyre egészségtudatosabb gazdik kedvencük egészségéért való növekvő aggódásának köszönhetően, kedvenceink átlagos életkora folyamatosan […]

 • Sabah harcol a cápák védelméért

  Sabah egyike Malajzia tizenhárom szövetségi államának, azok között a második legnagyobb területtel rendelkezik. Borneó szigetének északi részén terül el. Szokás […]

 • A baba agyának fejlődéséhez legjobb az anyatej

  Számos kutató úgy vélte, hogy az újszülöttek szellemi fejlődéséhez az anyatejnél is jobb táplálékot lehet készíteni. Egészséges csecsemők vizsgálata viszont […]

 • Egy évtized után még mindig tarol a Föld Órája

  A 2007-ben indult WWF kezdeményezés mára a világ legnagyobb önkéntes akciójává nőtt ki magát. Tavaly 178 ország vett részt a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.