Fejtetű – Tények és tévhitek

A fejtetű legfőbb tünetei a viszkető fejbőr, előfordulhat csiklandós érzés is, mintha valami mászna a fejen, és kipirosodott fejbőr a vakarózás miatt, valamint piros kiütések a nyak hátsó részén.

A fejtetű 1-3 mm hosszú, petéit, az ún serkéket pár milliméterre a fejbőrtől rakja le, főként a fül mögötti és a tarkótáji területet kedveli, ahol a hajszálakra nagyon erősen rögzíti ezeket. Eltávolításuk nem könnyű.

Mivel táplálkoznak a tetvek?

A tevek vért szívnak, szájszervükkel erre specializálódtak.

– Terjesztenek valamilyen betegséget?

Szerencsére nem terjesztenek kórokozókat.

– Tudnak repülni a fejtetvek?

A fejtetvek nem tudnak repülni, szárnyaik nincsenek.

– Elkaphatja-e háziállatunk?

Háziállataink nem kaphatják el, mert a fejtetű csak az embert fertőzi.

– Ha bekenjük hajzselével a hajat, azzal távol tarthatók a tetvek?

Sajnos, a hajzselé nem nyújt védelmet a tetvek ellen. Ajánlatos extra időt tölteni a haj kifésülésével, és hátrakötni lófarokba. Egy kevés mentás spray is segíthet.

– Miért hatástalanok a samponok?

A tetűirtó samponok csak a felnőtt egyedeket képesek megölni.  A samponok a rovar központi idegrendszerét támadják. Minthogy a lárváknak még nem alakult ki az idegrendszere, rájuk ezek a szerek hatástalanok. Ezért még ha el is pusztítjuk a felnőtteket, az utódok zavartalanul fejlődnek tovább, és kezdődik a folyamat előlről. Ezért olyan nehéz megszabadulni a fejtetvektől. Ráadásul a samponokban lévő méreganyagokra a tetvek ellenállóvá válhatnak, így a szer használata teljesen eredménytelen is lehet. A legbiztosabb módja a tetvek eltávolításának, ha kézzel szedegetjük le az összes rovart és serkét.

– Otthonunkat is meg kell tisztítani a tetvektől?

Erre nincsen szükség. Ugyanis ha a tetű le is esik a fejről, 24-48 óránál tovább nem képes élni a fejen kívül, ezek az egyedek biztosan elpusztulnak.

– Milyen a fejtetű életciklusa?

Egy nőstény tetű naponta 3-5 petét (serkét) rak le, melyekből 7-10 nap alatt kelnek ki a lárvák. Ezekből további 7-10 nap alatt lesznek ivarérett egyedek, ami után már újabb petéket tudnak lerakni. Egy nőstény körülbelül négy héten keresztül rakja a petéket, ami azt jelenti, hogy egyetlen rovar ez alatt az idő alatt 80-140 petével „gazdagítja”a fejet.

– Uszodában elkapható a fejtetű?

Valójában az úszás nem jelent nagyobb kockázatot a fertőzés szempontjából, mint bármely más tevékenység. A vízben a tetvek nem pusztulnak el, szilárdan kapaszkodnak a hajszálakba, és akár három órát is kibírnak levegő nélkül.

Gyakori tévhitek a fejtetűvel kapcsolatban:

1. A fejtetvesség a rossz higiéniára utal.

Nem igaz, a tevek valójában sokkal jobban kedvelik a tiszta, egészséges hajat és fejbőrt.

2. A fejtetű-irtó szerek teljesen biztonságosak.

Sajnos nem, mérgező szereket tartalmaznak, melyek a fejbőrön át a mi szervezetünkbe is felszívódhatnak.

3. Ha már egyszer volt fejtetűnk, másodszorra már kisebb az esély a fertőzésre.

Valójában éppen az ellenkezője igaz. A tetvek ugyanis olyan illatanyagot hagynak a hajon, ami más tetvek számára azt üzeni, ez egy jó hely, érdemes idejönni táplálékért.

4. Hosszas hajmosás során megfulladnak a tetvek, és lemoshatók a hajról?

A felnőttek három órán át vissza tudják tartani a levegőt, és szorosan kapaszkodnak, a peték pedig olyan erősen oda vannak ragasztva a hajszálhoz, hogy nem moshatók le.

A fejtetvektől nehéz megszabadulni, ezért a legfontosabb, hogy mindenképpen próbáljuk megelőzni a tetvességet.-forrás: PRLog.Org 

Kapcsolódó cikk:

Hogyan előzzük meg a fejtetvességet?

Random Posts

 • Háromszor több sót eszünk, mint amennyit kellene

  A magyar gyerekek akár négyszer, míg a felnőttek háromszor több sót esznek meg a napi ajánlott mennyiségnél, álltja az ÁNTSZ. Ez […]

 • Mennyire segít az almaecet a fogyásban?

  Az almaecet nem csupán a súlycsökkentő étrendet teheti hatásosabbá, de egész szervezetünk egészségére pozitívan hat. Az almaecet kiválóan csökkenti az […]

 • 6 egyszerű tipp otthonunk környezetbarát tisztításához

  A sokak életét megkeserítő allergiaszezon évről-évre az enyhülő időjárásnak köszönhetően nem csak korábban érkezik, de az elmúlt tíz évben egyre […]

 • A döntésképtelenség réme

  Imádjuk a laptopunkat, az okos telefonunkat, a GPS-t az autóban, a programozható sütőt, a tévét és így tovább. A mai […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.