Cink: nélkülözhetetlen immunrendszerünk működéséhez

A cink alapvetően fontos egészségünk fenntartásához: segíti az immunrendszer működését, hogy felvehessük a harcot a baktériumokkal és vírusokkal szemben, továbbá részt vesz a fehérje és DNS anyagcserében. Terhesség idején, csecsemő- és gyermekkorban szükséges a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez. Szerepe van a sebgyógyulásban, és a megfelelő szag- és ízérzékeléshez is elengedhetetlen.

Napi szükséges mennyisége:

Életszakasz Napi szükséges mennyiség milligrammban
Születéstől 6 hónapos korig 2 mg
7-12 hónapos korig 3 mg
1-3 éves korig 3 mg
4-8 éves korig 5 mg
9-13 éves korig 8 mg
14-18 éves korig (lányok) 9 mg
14-18 éves korig (fiúk) 11 mg
Felnőtteknek (nők) 8 mg
Felnőtteknek (férfiak) 11 mg
Terhesség idején 11-12 mg
Szoptatás idején 12-13 mg
A főbb cinkforrások

Természetes forrásai:

– vörös húsok, szárnyas húsok, tenger gyümölcsei, rák

– hüvelyesek, magvak, teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek

A reggeli gabonapelyheket gyakran dúsítják cinkkel, ezek is megfelelő cinkforrások.

Étrendkiegésíztő formájában is pótolhatjuk, kapható önmagában vagy más ásványi anyagokkal, kalciummal, magnéziummal és vitaminokkal kombinálva. Mesterséges formában cink-glükonát, cink-szulfát és cink-acetát formájában juttathatjuk szervezetünkbe. Nincsenenek arra vonatkozó adatok, hogy bármelyik forma hatékonyabb lenne a másiknál.

Az egyes orrba fújható készítményekben lévő cink a szaglás érzékelésének csökkenését okozhatja hosszútávon.

Cinkhiány veszélye fokozottabban veszélyezteti:

az emésztőszervi rendellenességben, Crohn-betegségben (regionális bélgyulladás), és fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőket.

a vegetáriánusokat, mert nem fogyasztanak húst, ami a legfőbb cinkforrás.

– a hat hónaposnál idősebb anyatejjel táplált csecsemőket, mert e kor fölött az anyatej már nem tartalmazza a fejlődéshez szükséges mennyiséget. Ilyenkor a babának speciálisan csecsemőknek szánt cinkkészítmény adható.

a túlzott alkoholfogyasztókat.

a sarlósejtes vérszegénységben szenvedőket.

A cinkhiány tünetei

csecsemőknél és gyerekeknél lassabb fejlődést, kései nemi érést, férfiaknál impotenciát okoz

hajhullás, hasmenés, szem- és bőrgyulladás, étvágytalanság

testsúlycsökkenés, lassú sebgyógyulás, gyengébb ízérzékelés, csökkent éberség is előfordulhat

Ezek a tünetek más betegségeknél is jelentkezhetnek, ezért forduljunk orvoshoz, aki meg fogja állapítani, hogy pontosan mi áll a panaszok hátterében.

A cink egészségre gyakorolt hatásai:

– az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlen, hiányában nagyobb a tüdőgyulladás és más fertőző betegség kockázata. A bőr egészségéhez is szükséges. Fekély esetén a cinkkiegésíztés segíthet, de csak akkor, ha a fekélyt cinkhiány okozza.

gyerekeknél a hasmenéses tünetek enyhítésére és időtartamának csökkentésére adható cink kiegészítés 10-14 napig (20 mg/ nap, hat hónaposnál fiatalabb csecsemőnél 10 mg/nap). Fejlődő országokban a hasmenés és hasmenéses járvány halálos kimenetelű is lehet. A hasmenést mindig komolyan kell venni, és orvoshoz fordulni vele, mert gyerekeknél nagyon hamar kiszáradáshoz vezethet.

– a megfázás tüneteit a cink enyhíti, és a betegség időtartamát lerövidíti.

– időskori makuladegeneráció esetén egyes tanulmányok szerint a betegség korai stádiumában a cink kiegészítés megelőzheti az állapot romlását. Más tanulmányok kimutatták,  hogy napi 80 mg ciink, 500 mg C-vitamin, 400 NE E-vitamin, 15 mg béta-karotin(A-elővitamin), 2 mg réz hat éven át tartó szedése után csökkent ennek a szembetegségnek, illetve a betegséggel összefüggő látásromlásnak a kockázata.

A túladagolás jelei

Előfordulhat, hogy túl sok cinket veszünk be, ilyenkor hányinger, hányás, étvágytalanság, hasi görcsök, hasmenés, fejfájás jelentkezhet. Hosszú időn át tartó túladagolása rézhiányt okozhat, gyengébb immunitást és a HDL „jó” koleszterinszint csökkenését.

Felső biztonságos határa (ez nem vonatkozik azokra, akik orvosi utasításra szednek cinkkiegészítést):

Életszakasz Felső biztonságos határ
Születéstől hathónapos korig 4 mg
7-12 hónapos korig 5 mg
1-3 éves korig 7 mg
4-8 éves korig 12 mg
9-13 éves korig 23 mg
14-18 éves korig 34 mg
Felnőtteknek 40  mg

Mint bármely étrendkiegészítő, a cinkészítmények is kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógyszerekkel, illetve ezek is befolyásolhatják a cink felszívódását. Ilyenek egyes antibiotikumok, a penicillamin (rheumatoid arthritisre), a klórtalidon, hidroklorotiazid, tiazid (vízhajtók). Ezért, ha gyógyszer mellett bármilyen étrendkiegészítőt szedünk, tájékoztassuk orvosunkat.-forrás:NIH-National Institutes of Health

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.