Biztonságos étkezés a terhesség alatt

A legtöbben szeretnek étteremben, gyorsétteremben, pizzériában vagy szendvicsbárban étkezni, áldott állapotban azonban még jobban oda kell figyelni arra, hogy az étel, melyet elfogyasztunk, biztonságos legyen. A terhesség idején az immunrendszer meggyengül, és emiatt a szervezet számára még nehezebbé válik azon káros kórokozók leküzdése, melyek élelmiszer-eredetű megbetegedéseket okozhatnak.

Hogyan tehetjük biztonságossá étkezésünket?

Először is, amit talán nem is kell mondani, hiszen nem szeretünk piszkos helyen enni, ha úgy látjuk, hogy ahol étkezni szeretnénk, nem éppen a leghigiénikusabb hely, nem tiszta, akkor inkább válasszunk másik éttermet.

Fontos, hogy mielőtt asztalhoz ülnénk, mossunk kezet szappanos vízzel. Ha erre nincsen lehetőség, akkor töröljük meg a kezünket fertőtlenítő hatású törlőkendővel.

Terhesség idején ne együnk nyers élelmiszereket!

Bizonyos élelmiszerekben elkészítési módtól függően káros baktériumok lehetnek, ezért nem mindegy, hogy mit rendelünk. Amit egy terhes kismama eszik, legyen kellően hőkezelt, legyen mindig alaposan átfőve vagy átsütve, különösen a húsok, a baromfi, a hal és a tojás. Ha meleg ételt rendelünk, győződjünk meg róla, hogy alaposan meg van főzve, és legyen forró. Ha langyos, akkor ne együk meg.

Nyers ételt enni kockázatos lehet, hiszen ezek nagyobb valószínűséggel tartalmaznak baktériumokat, kórokozókat. Ezért terhesség alatt ne fogyasszunk nyers húsokat, halakat, kerüljük a sushit, és a puhatestűeket, kagylót se együnk nyers állapotban.

Ugyan hazánkban szerencsére nem bevett dolog cápahúst enni, márcsak azért sem, mert veszélyeztetett fajról van szó, egy kismama semmiképpen ne kóstolja meg. A cápahús ugyanis mérgező metil-higanyt tartalmaz, ami károsíthatja a magzatot. Ugyanez a tilalom vonatkozik a király makrélára és a kardhalra is.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy terhesség idején vagy ha egy nő teherbe kíván esni, nem ehet halat vagy kagylót, pusztán arról van szó, hogy ne nyersen együk. Terhesség alatt hetente 30 dkg főtt halat nyugodtan meg lehet enni, egyszeri adagja legyen 10-15 dkg.

Bizonyos zöldségeket, csírákat sem tanácsos nyersen fogyasztani, például retket, lucernát, salátát, kelkáposztát. A baktériumok bejuthatnak a csírázó mag belsejébe apró sérüléseken, repedéseken keresztül, mielőtt a mag kihajtana, és ezeket lehetetlen lemosni a növényről. A szendvicsekbe gyakran raknak salátát, zöldet, ezért jelezzük, hogy mi nem kérünk ilyeneket. Otthon minden zöldséget-gyümölcsöt alaposan mossunk meg, mielőtt megennénk.

A gyümölcslevek is nagyon egészségesek, de terhesség idején ezekkel is óvatosan kell bánni. Ne szabad nyers, pasztörizálatlan gyümölcslevet fogyasztani, akkor sem, ha az orrunk előtt frissen facsarják. Ez nem csak a kismamákra, hanem a gyerekere is vonatkozik.

Nyersen a tojást sem szabad megenni, és olyan szószokat, mártásokat, süteményeket sem, melyek nyersen tartalmazzák, például a majonézt, vagy a cézár-saláta öntetét. 

Ha nem vagyunk bizotsak benne, hogy egy általunk rendelt étel tartalmaz-e nyers hozzávalókat, kérdezzük meg, mielőtt azt választanánk.

Ha magunkkal visszük a megmaradt ételt, akkor azt két órán belül el kell fogyasztanunk. Ne feledjük, hogy az étel még ennél is gyorsabban megromolhat meleg időben, például az autóban nyáron, ahol a melegben a baktériumok még gyorsabban szaporodnak. A legjobb, ha a maradékot azonnal hazavisszük, és hűtőbe tesszük.

Ha meleg, főtt ételt vásárolunk, amit otthon akarunk megenni, akkor hazaérve fogyasszuk el rögtön, mielőtt kihűlne. A hideg ételeket készítésük után két órán belül fogyasszuk el, vagy tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba.

Ha otthonra rendelünk ételt, akkor a megérkezése után két órán belül együk meg, mielőtt a káros baktériumok elszaporodnának rajta. Ha ennyi idő alatt nem fogy el, akkor tegyük a sütőbe, és tartsuk 93 Celsius fokon vagy e fölött.

Ne feledjük, hogy az élelmiszerekben a baktériumok szaporodásának a 4-60 Celsius fok közötti tartomány kedvez leginkább, ezért az ennivalót ez alatti vagy e feletti hőmérsékleti tartományban kell tartani. És a kétórás szabályt is tartsuk szem előtt, minden olyan ételt dobjunk ki, melyet a készítése után több mint két órán át szobahőmérsékleten hagytunk, de nagy nyári melegben, már egy óra után is elszaporodhatnak rajta a baktériumok.

Terhesség idején komoly kockázatot jelentenek az élelmiszer-eredetű bakteriális fertőzések, az E.coli, a szalmonella és a lisztéria fertőzés. Ezek nem csak a kismamának árthatnak, hanem magzatot is veszélyeztethetik. Kerülni kell a feta, brie, camambert sajtokat, a felvágottakat és kolbászokat, melyek ún. Listeria baktériumokat tartalmazhatnak, és akár vetélést is okozhatnak. Ezért fontos a terhesség idején még jobban betartani az élelmiszerbiztonságra vonatkozó szabályokat, és kerülni a nyers és pasztörizálatlan ételek fogyasztását.-Forrás: US Food and Drug Administration

Kapcsolódó cikk:

Egészséges táplálkozás a terhesség alatt

Random Posts

 • A só is szerepet játszhat az autoimmun betegségek kialakulásában

  Egyes kutatók úgy vélik, hogy a túlzott sófogyasztás is felelős lehet az autoimmun betegségek kialakulásáért, amikor is a szervezet immunrendszere […]

 • Mi kerülhet a komposzthalomba?

  Akinek kertje van, a komposztálással nem csupán környezetét óvja, hanem önmagának is szívességet tesz. A komposzthalomba a növényi anyagokon kívül […]

 • A ganajtúró bogarak tisztítják a levegőt

  A tejtermelő gazdaságok és a nagyüzemi állattenyésztés az üvegházhatású gázok egyik legjelentősebb forrásai, különösen a metánnak, mely huszonegyszer erősebb üvegházhatású […]

 • A klímaváltozás milliók vízellátását befolyásolhatja

  A világ számára ma az egyik legsürgetőbb kihívást a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz biztosítása jelenti, különös tekintettel arra, hogy […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.