Házi praktikák fejtetű ellen

A fejtetvek, ezek a parányi barna élősködők, melyek az emberi vért szívják, alaposan megkeseríthetik az életünket. Könnyen terjednek egyik fejről a másikra, és egyáltalán nem a piszkos fejről kell számítanunk érkezésükre, sőt, inkább a tiszta hajat kedvelik. Elsősorban a gyerekeknél fordulnak elő, akik az óvodai és iskolai közösségben könnyen átadják egymásnak. Nehéz tőlük megszabadulni, hiszen a tetűirtó szerek csak a kifejlett rovarokat pusztítják el, a petéket és a lárvákat nem. Ráadásul a tetűirtó samponok és szerek olyan mérgező vegyületeket tartalmaznak, melyek a bőrön keresztül az emberi szervezetbe is felszívódnak, ezért különösen nagy körültekintéssel kell alkalmazni ezeket. Léteznek bizonyos házi praktikák, amelyeket biztonságosan bevethetünk a kifejlett példányok ellen.

Egy hím fejtetű, fotó: Gilles San Martin

Az egyik legegyszerűbb módszer, ha vöröshagyma levét kenjük a fejre, és ratja hagyjuk három órán keresztül. Ezután mossunk hajat. Érzékeny bőrűek végezzenek előbb próbát, mennyire bírják a hagymalevet. Néhány nap múlva ismételjük meg az eljárást.

Próbát tehetünk az ecettel is. Tegyünk két teáskanálnyi ecetet hat teáskanálnyi vízbe, ezt tegyük a fejbőrre. Csavarjuk be fejünket tiszta ruhával, és így menjünk aludni. Reggel mossuk meg a hajunkat. Hetente kétszer ismételjük meg ezt a módszert.

Szintén egész éjszakára hagyhatjuk a fejünkön a következő keveréket, melyet érzékeny bőrűek is bátran alkalmazhatnak: olívaolaj, majonéz és vazelin keverékét. Miután bekentük a fejünket, húzzunk rá nejlont vagy zuhanyzósapkát, és feküdjünk le. Reggel jöhet a hajmosás!

Természetes tetűgyilkosnak tartják a teafa olajat is. Az olajat kenjünk a hajunkra, és hagyjuk rajta egész éjjel, reggel pedig mossuk le.

A bazsalikom is megoldást jelenthet. Húsz-harminc friss bazsalikomlevelet törjünk vagy turmixoljunk össze, míg paszta nem lesz belőle. Az így kapott bazsalikomkrémet fél órán át, a száradásig hagyjuk a hajunkon, majd mossuk le. Ezt is kétszer alkalmazzuk hetente.

Mindenképpen szerezzünk be egy tetűfésűt, mert ezzel könnyebben levadászhatjuk a tetveket, és kiszedhetjük őket a hajból. Naponta fésüljük át vele a nedves hajat. Sajnos, elkerülhetetlen lehet, ha súlyos a fertőzés, a haj rövidre vágása, mert így könnyebben leszedegethetjük a tetveket és a serkéket a hajszálakról.-forrás: PRLog.Org 

Kapcsolódó cikkek:

Fejtetű – Tények és tévhitek

Hogyan előzzük meg a fejtetvességet?

Random Posts

 • Tartármártás

  4 db nyers tojássárgájához lassan csurgatva 1,5 dl napraforgó olajat keverünk. Ehhez a sűrű mártáshoz hozzákeverünk két poharas tejfölt, egy […]

 • A leggyakoribb újévi fogadalmak – Hogyan tartsuk be őket?

  Sokunk életében az év vége az az időszak, amikor átgondoljuk és összegezzük magunkban, mit értünk el az elmúlt tizenkét hónapban, […]

 • Mit csináljunk, ha süni téved a kertbe?

  Először is: örüljünk neki! A sünök hasznos rovarpusztítók, segítségükkel igazi biokertészetet valósíthatunk meg kertünkben.

 • 2300 leopárd vére áztatja az indiai erdőket

  Hetente legalább 4 leopárdot ejtenek el orvvadászok India különböző részein azért, hogy kielégítsék az állatok bundája és testrészei iránti növekvő […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.