A kozmetikumok veszélyei

Egyre több kutatási bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a különféle kozmetikumokban található vegyi anyagok, melyekkel naponta kenjük bőrünket, káros hatással lehetnek egészségünkre. Rendszeres használatukkal ezek a vegyületek felszívódnak a bőrön át, ahonnan egyenesen a véráramba jutnak, onnan pedig szerveinkbe. A káros hatásokat akkor tudjuk elkerülni, ha természetes összetevőjű termékeket választunk, melyekben bizonyítottan természetes eredetű (Certified Organic) hatóanyagok vannak.

 A kozmetikai termékek összetevőinek mintegy 89 százalékáról el lehet mondani, hogy hatóságilag nem végezték el a tesztelésüket a biztonságos alkalmazás szempontjából. A maradék 11 százalék is csak önmagában kerül bevizsgálásra, azaz nem lehet tudni, hogy a vegyületek hogyan viselkednek, ha egymással is kölcsönhatásba lépnek. Ez hasonló az élelmiszerekben található E-számokkal jelölt adalékanyagokhoz, melyek külön-külön talán veszélytelenek, de együttes fogyasztásuk már veszélyes lehet.

A kozmetikumok egyik legvitatottabb összetevői az ún. parabének: butylparaben, ethylparaben, izobutylparaben, M-E-P-B paraben, propylparaben, sodium ethyl paraben és sodium methyl paraben néven találhatjuk meg ezeket a termékcímkén.

 A parabének a kozmetikai termékek legnépszerűbb tartósítószerei, a termékek 90 százalékában megtalálhatók. Kétségtelen előnyük baktérium- és gombaölő hatásuk, és az, hogy olcsó az előállításuk.

A parabénnel szemben viszont felmerült az a gyanú, hogy köze lehet bizonyos rákos megbetegedésekhez.

Az Edinburgh-i Egyetem professzora, Phillippa Dubre kutatásaiban kimutatta, hogy húsz mellrákban szenvedő nő esetében tizennyolcnál parabén maradványokat találtak a rákos szövetekben.

Számos kozmetikai cég komolyan vette ezt, és az ehhez hasonló kutatási eredményeket, és úgy döntött, termékeikből elhagyják a parabén vegyületeket.

 Szintén aggodalomra adnak okot az ún. ftalátok (phthalate), melyek egyes kozmetikumokban és parfümökben, illetve a termékek műanyag tégelyeiben és flakonjaiban található, valamint a babacumikban (az európai parlament ezeket egyébként már 2005-ben betiltotta), és képes kioldódni a műanyagból.

Már évek óta számos tudományos vizsgálat született a ftalátokról, és ismert tulajdonságuk, hogy megzavarják az endocrin (belső elválasztású hormonális) rendszerünket, és negatívan befolyásolják a hímivarsejtek, és a férfi nemi szervek működését, valamint nemi szervi elváltozásokat okozhatnak a fiú csecsemőkön.

 Dán kutatók vizsgálatai szerint, az a tény, hogy a hímivarsejtek minősége 50 százalékkal romlott az elmúlt 50 évben – ami kapcsolatban áll a hererák és a sterilitás előfordulásával is – összefüggésbe hozhatók ezekkel a vegyi anyagokkal. Nagyon veszélyesek terhesség és szoptatás idején is, hiszen az anya szervezetéből könnyen átkerülhetnek a magzatba.

Több száz rúzsmárkában található mérgező ólom, amely szintén súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Különösen a gyerekekre és a terhes kismamákra jelent veszélyt. A szervezetbe jutva hónapok, évek alatt lerakódva súlyos mérgezést okozhat, kiszoríthatja a létfontosságú vasat, cinket és kalciumot, károsíthatja az agyat, gyerekeknél szellemi és növekedési zavarokat okozhat, terhesség idején koraszülést vagy akár vetélést eredményezhet.

Terhesség és szoptatás idején a kismamának kell eldöntenie, használ-e veszélyes anyagot tartalmazó szépítőszereket, vagy sem, ez az ő személyes döntésük, állítják a kozmetikai ipar részéről. Egyelőre a cégeknek nem áll szándékában változtatni a szépészeti cikkek összetételén, azaz nekünk kell odafigyelni, mit kenünk magunkra.

 Egészségünk érdekében inkább válasszunk természetes összetevőjű termékeket, illetve szánjunk időt arra, hogy ha még nagyítóval is, de elolvassuk a termékek cimkéjén az apró betűkkel leírt összetevők listáját.-Forrás: wirecenter.ca

Random Posts

 • Galápagos óriás teknősei

  A Galápagos-szigetek egyik legjellegzetesebb lakói az óriásteknősök, melyek nem csak termetükkel tűnnek ki, hanem életkorukkal is, ugyanis jócskán túlélhetik az […]

 • Az Egyesült Államokban egyre többen mozoghatnak irodai munka közben

  Egyre több olyan amerikai cég létezik, mely lehetőséget nyújt dolgozói számára, hogy az irodai munka közben ülés helyett mozoghasson. Ezt […]

 • Karalábéleves

  Egy fej vöröshagymát kevés olajon megdinsztelünk. 4 szem gombát felkockázunk, egy nagy fej karalábét megpucolunk, kis kockára vágunk, és egy […]

 • Mennyire egészséges és gazdaságos az otthonunk?

  Október éppen megfelelő időpont arra, hogy felülvizsgáljuk otthonunk hatékonyságát energiamegtakarítás szempontjából. Pár egyszerű lépés elég ahhoz, hogy a hely, ahol […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.