A riboflavin fontos antioxidáns szervezetünk számára

Akárcsak a többi B vitamin, a B2-vitamin, más néven riboflavin is energiát termel szervezetünk számára, ugyanakkor antioxidánsként is jelentős szerepe van.  Semlegesíti a káros szabad gyököket, melyek károsítják a sejteket, a DNS-t és hozzájárulnak az öregedési folyamatokhoz, valamint a szívbetegségek és a rákos betegségek kialakulásához.

A riboflavin, a B6-vitamin és a folsav hasznosítható formába való alakításához is szükséges. A növekedéshez és a vörösvérsejtek képződéséhez is nélkülözhetetlen. A riboflavinnak egyes kutatások szerint szerepe lehet a szürkehályog megelőzésében, és enyhítheti a migrénes fejfájást.

Főbb forrásai

Természetes forrásai: élesztő, tej, joghurt, tojás, máj, belsőségek, gabona, búzacsíra, mandula, gomba, szója, brokkoli, kelbimbó, spenót.

Napi ajánlott mennyisége:

Életszakasz Napi ajánlott mennyiség milligrammban
Születéstől hathónapos korig 0,3 mg
7-12 hónapos korig 0,4 mg
1-3 éves korig 0,5 mg
4-8 éves korig 0,6 mg
9-13 éves korig 0,9 mg
14-18 éves korig (fiúk) 1,3 mg
14-18 éves korig (lányok) 1 mg
19 éves kortól (férfiak) 1,3 mg
19 éves kortól (nők) 1,1 mg
Terhesség idején 1,4 mg
Szoptatás idején 1,6 mg

A riboflavin a főzésnek ellenáll, de fény hatására lebomlik, ezért a B2-vitamint tartalmazó élelmiszereket fénytől elzártan kell tartani. Bár a hő valóban nem semmisíti meg, a vízben való forralás során elvész a főzővízben, ezért a zöldségeket érdemes inkább párolni, hogy megmaradjon B2-vitamin tartalmuk.

Hiánya főként idősebbeknél, elégtelen táplálkozás és alkoholizmus esetén fordul elő.

Hiánytünetei: gyengeség, fáradtság, lassú növekedés, emésztési zavarok, a szájnyálkahártya, a nyelv és a szájüreg gyulladása, fekélyek és berepedezés a száj sarkában, fáradt szemek, fájdalmas és duzzadt torok, fényérzékenység.

Túladagolása csak nagyon nagy adagban lehetséges, ha több mint 10 mg-ot fogyasztunk naponta. Ebben az esetben szemsérülést szenvedhetünk a napon, ezért UV-szűrős szemüveg viselése szükséges, ha  például orvosi javallatra ilyen nagy mennyiséget fogyasztunk a vitaminból. Nagyon magas dózisban a fényérzékenységen túl okozhat viszketést, zsibbadást, égő, bizsergő érzést, narancssárga vizeletet.

Számos gyógyszer hatóanyaggal kölcsönhatásba lép, ha kiegészítőként fogyasztjuk, például az antikolinerg szerek, tetraciklin, triciklikus antidepresszánsok, antipszichotikumok, doxorubicin, metotrexát, fenitoin, probenecid és tiazid hatóanyagokkal. Bármilyen gyógyszert szedünk, beszéljük meg orvosunkkal, ha mellette vitaminkészítményt vagy étrendkiegészítőt kívánunk fogyastani. – Az írásban szereplő adatok forrásai a University of Maryland Medical Center és a National Academy of Sciences.

Random Posts

 • Olvadó világunk

  2011 augusztusában egy akkora jégdarab szakadt le Grönland északnyugati partján, és sodródott ki a tengerre, amire 1962 óta nem volt […]

 • Egyre gyakoribbak a súlyos áradások az Amazonason

  Egyre gyakoribbak a helybeliek megélhetését és egészségét veszélyeztető katasztrofális áradások az Amazonas folyón a klímaváltozás következtében: míg az elmúlt száz […]

 • A méregtelenítő gyömbér

  A gyömbért Kínában már a Krisztus előtti évszázadokban is használták. A távol-keleti országokban jól ismerik a benne rejlő gyógyító erőt. […]

 • Itt a jó idő! – Készítsük fel kedvenceinket a szezonra!

  A hosszúra nyúlt tél után végre itt a jó idő, amit kedvenceink legalább annyira élveznek, mint mi. A meleg időben […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.