Hogyan kezelhetjük a stresszt sikeresen?

A stresszre a legtöbben úgy gondolkodnak, hogy egy rossz dolog, pedig sokszor segít megvédeni bennünket a veszélyes helyzetekben. Ha egészséges szinten tudjuk tartani, akkor motiváló tényező is lehet az életünkben, ha viszont krónikussá válik, akkor valóban megkeseríti a mindennapokat, ráadásul növeli a szívbetegségek, a magas vérnyomás  és a depresszió kockázatát.

Mi okozhat az életünkben stresszt?

A stresszt sokszor valamilyen változás hozza magával. Akár még a pozitív változások, egy új állás elnyerése is kiválthatja. Lehet rövid vagy hosszútávú.

A rövid ideig tartó stressz legyakoribb okai:

– túl sok tennivaló, amire kevés az idő

– apró kis kellemetlenségek sora egy nap (forgalmi dugó, siettség)

– vitatkozás másokkal

A hosszú távú stressz leggyakoribb kiváltó okai:

– egy szerettünk elvesztése

– krónikus betegség

– egy súlyos beteg ápolása

– munkahelyi problémák

– pénzgondok

Honnan tudhatjuk, hogy stresszhatás alatt vagyunk?

A stressznek egyaránt vannak lelki és fizikai tünetei is. Ilyenek:

– aggodalom, szorongás, depresszió érzése

– düh, ingerültség

– koncentrációzavarok, képtelenek vagyunk odafigyelni arra, amit csinálunk

– testi tünetei lehetnek a fejfájás, hátfájás, alvási problémák, gyomorpanaszok, gyomoridegesség, testsúlygyarapodás vagy éppen fogyás, feszült izmok, gyakori, makacs megfázás (a meggyengült immunrendszer miatt)

Mit nyerhetünk, ha sikeresen tudjuk kezelni a stresszt?

– jobban tudunk aludni

– kontroll alatt tudjuk tartani testsúlyunkat

– immunrendszerünk erősebb lesz, ritkábban leszünk betegek, és gyorsabban fogunk megygógyulni

– kevesebb nyak- és hátfájás kínoz

– jobb lesz az általános hangulatunk, jobb kedvűek leszünk

– jobban kijövünk a családtagokkal és barátokkal

Hogyan kezeljük a stresszt megfelelően, hogyan lehet megelőzni iletve csökkenteni?

 Tervezzünk előre! Sokan azt gondolják, mindent fejben tudnak tartani, nem kell papírra vetniük a tennivalóikat. Pedig nagyon sokat segíthet, ha leírjuk a feladatainkat, és reálisan azt is melléjük írjuk, hogy elvégzésük mennyi időt fog igénybe venni.

– Rangsoroljuk a tennivalóinkat, melyeket akarunk előbb elvégezni, így nem fognak fölénk tornyosulni és ellepni bennünket, nem kell kapkodnunk, és nem leszünk olyan idegesek.

– Készüljünk fel a stresszes helyzetekre. Ha például állásinterjúra készülünk, vagy más, nehéz helyzetben kell helyt állnunk, építsük fel előre képzeletben a szituációt. Gondoljuk el, mit fogunk mondani, képzeljük el, milyen lesz a szoba, ahol beszélnünk kell, és mindig legyen egy B-tervünk, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy akartuk.

– Lazítsunk! Relaxálásra számtalan lehetőség van, melyre szabadidőnkből áldozhatunk. De már néhány mély lélegzetvétel is sokat segíthet. Az izmok is tele vannak feszültséggel, ha stresszesek vagyunk, egy forró fürdő segíthet ellazítani őket.

– A fizikai aktivitás segít megelőzni és csökkenteni a stresszt. Hetente szánjunk két és fél órát a mozgásra, ami bármi lehet az egyszerű sétától egészen egy komolyabb edzésig, bármi. A lényeg, hogy örömet okozzon. Egy napi félórás mozgástervet három részletre is eloszthatunk, csak arra figyeljünk, hogy egyszerre tíz percet mindig mozogjunk.

– Étkezzünk egészségesen, mindig együnk elegendő gyümölcsöt, zöldséget és fehérjét.

– Alkoholt csak mértékkel fogyasszunk. Próbáljuk meg a stresszt ne alkohollal és gyógyszerrekkel legyőzni, hanem helyes, tudatos életmóddal.

A stresszre tekintsünk úgy, mint a normális élet részére. Elkerülni nem tudjuk, de sikeresen kézben lehet tartani.

Ha azonban a fenti tanácsok ellenére sem javul a helyezt, vagy súlyosbodik, akkor valószínűleg extra segítségre is szükségünk lesz, különben súlyosabb állapotok, depresszió és szorongás is kialakulhat Ha lelkileg padlón vagyunk, el vagyunk keseredve, reménytelennek érezzük a helyzetünket, szorongunk, akkor kérjünk segítséget. Nagyon sokan fordulnak ilyen gondokkal orvoshoz, ne higgyük, hogy problémánkkal egyedül vagyunk, emiatt semmi szégyenkeznivalónk ne legyen!-forrás: healthfinder.gov

Random Posts

 • A fekete tea a vörös szőlővel együtt erősebb a rák ellen

  A rák megelőzésében a természetes táplálékforrások kiemelkedő jelentőségűek, nem csupán a megelőzés, hanem a biztonságos alkalmazás szempontjából is. A hatóanyagok […]

 • A D-vitamin csökkentheti a cukorbetegség kockázatát gyerekeknél és serdülőknél

  Az elmúlt évtizedekben egyre nő azoknak a gyerekeknek és serdülőknek a száma, akik túlsúllyal, elhízással küzdenek. A túlsúlyosság  azonban fokozza […]

 • A szúnyogok áldozataikat a kilélegzett szén-dioxid alapján választják

  Az ember által kilélegzett szén-dioxid, valamint a bőr kipárolgása alapján választják ki potenciális áldozataikat a nőstényszúnyogok, a malária, a dengue-láz […]

 • 5 furcsa cicaszokás

  A cicák intelligensek, kíváncsiak, igazi kis felfedezők és sokszor titokzatosak. Több olyan szokásuk is van, ami különösnek tűnhet a szemünkben, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.