Egy hatásos segítség a fogyásban: Caralluma fimbriata

A Caralluma fimbriata nevű növényt sokan az új Hoodia gordoniinak nevezik, mindkettőt erős étvágycsökkentőnek tartják, de előbbit hatásosabb és biztonságosabb testsúlycsökkentőként tartják számon. Ráadásul az Afrikából származó Hoodia már védelemre szorul természetes élőhelyén a nagymértékű keresettsége miatt, emiatt termesztik is, de termesztett változatai nem bizonyultak olyan hatásosnak, mint az eredeti élőhelyen termő növény.

A Caralluma fimbriata a meténgfélék családjába tartozó szukkulens növény. Ázsiából származik, Indiában már évszázadok óta fogyasztják nyersen fűszerekkel vagy savanyúságként. Az éhség és az étvágy csillapítására, valamint az állóképesség növelésére is használják.

A Caralluma égeti a zsírt és a kalóriákat, azáltal, hogy gátolja a zsír építésében részt vevő enzimeket, és serkenti a már lerakódott zsírsejtek elégetését is. A vércukorszintet is csökkenti.

Tudományosan is bizonyított, hogy ez a széles körben fogyasztott indiai növény elnyomja az étvágyat és emellett számos, anyagcserére gyakorolt pozitív hatása is van.

Több módon is hat: egyrészt gátolja a zsírsejtek növekedését és differenciálódását, másrészt csökkenti az ún. ghrelin nevű éhséghormon szintézisét a gyomorban. Ez a hormon felelős többek között az éhségérzet kialakulásáért.

Egy 2010-es tanulmányban pedig először mutatták ki a Caralluma másik egészségvédő hatását, mégpedig, hogy kivonata erős érelmeszesedést gátló hatással is bír, ugyanis segít megakadályozni a lipidek felhalmozódását az aortákban, ami egyébként összefügg a Caralluma-kivonat antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásával is.

A fehér zsírszövet testünkben úgy viselkedik, mint egy belső elválasztású szerv, és olyan bioaktív molekulákat termel (IL-6, TNF-alfa, PAF-1), melyek számos betegség kialakulásában érintettek, például a cukorbetegségben és érelmeszesedésben.

A zsírszövet az ún. leptin nevű hormont is termeli, mely a jóllakottság érzését továbbítja az agyba (a hipotalamuszba).

Annak ellenére, hogy az elhízottsággal párhuzamosan magas leptinszint figyelhető meg a szervezetben, ez nem társul étvágycsökkenéssel, amiből arra lehet következtetni, hogy az elhízás leptin-rezisztenciát vagy érzéketlenséget okoz. Ezért a leptinérzékenység visszaállítása egy lehetséges új megoldásnak tűnik az elhízás elleni harcban.

A Caralluma fimbriata kivonata a klinikai vizsgálatokban csökkentette a vér leptin koncentrációját, sőt a leptin-rezisztenciát is megszüntette.

A klinikai vizsgálatok azt mutatják, a növény kivonata valóban képes megfékezni az elhízást, azonban azt is figyelembe kell venni, hogy hatása dózisfüggő, azaz, ha egy termék tartalmaz is Caralluma kivonatot, nem biztos, hogy olyan mennyiségben, mely ugyanolyan hatással rendelkezik, mint amit a vizsgálatokban kimutatattak.-forrás: J Nutr Metab. 2010; 2010: 285301

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.