Előzzük meg a bőrrákot!

Naponta nő azoknak a száma, akiknél a betegséget diagnosztizálják. A bőrrákot a bőr különböző részeiből származó rákos sejtek szétterjedése okozza. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente több mint 2 millió embernél diagnosztizálnak nem melanómás bőrrákot, 130000 embernél melanómás bőrrákot (a bőr pigmentsejtjeiből kiinduló rosszindulatú bőrrákot). A melanóma Európában a nőknél a nyolcadik, a férfiak esetében a tizenhetedik leggyakrabban elforduló rákbetegség. Évente hatvanhatezer ember idő előtti halálát okozza.

A korai szakaszban diagnosztizált bőrrák egyszerű sebészi beavatkozással gyógyítható.

Ezért óriási jelentősége van annak, hogy idejében felismerjük a betegséget. A legfőbb kóroki tényezők a genetikai hajlam és a nem megfelelő napozás. A megelőzés három legfontosabb lépése: a fényvédelem, az önvizsgálat és évente egyszer bőrgyógyászati vizsgálat.

Nem szabad napozni 12 és 16 óra között, ügyeljünk rá, hogy fokozatosan barnuljunk, ne égjünk le, és a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet használjunk. Négyféle bőrtípust különböztetünk meg a nagyon világos, világos, világosbarna és a barna színűt. Az előbbi kettőhöz vörös, szőke vagy világos hajszín társul, utóbbi két típushoz barna vagy fekete hajszín. Az egyes és kettes típusba tartozóknak fokozottan kell ügyelniük a fényvédelemre, mert náluk sokkal magasabb a bőrrák kialakulásának a kockázata, mint a másik két típus esetében.

A krémet sem használja mindenki megfelelően, ugyanis a fényvédőt bőségesen kell felkenni, és ha folyamatosan napnak vagyunk kitéve 2-3 óránként ismételten fel kell vinni a bőrre.

Az önvizsgálat során figyeljük meg alaposan anyajegyeinket, nincs-e rajtuk elváltozás, méretben, alakban vagy színben. Az újonnan megjelent, szabálytalan formájú, színes jegyeket feltétlenül mutassuk meg bőrgyógyásznak.

Kapcsolódó cikkek:

A dinnye megvéd a bőrráktól!

A koffein csökkenti a bőrrák kockázatát

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.