Az a fránya viszkető bőr!

A bőrkiütések kellemetlen érzését már mindenki megtapasztalta akár egy csaláncsípés akár a bárányhimlő által. De sajnos, viszkető, vörös kiütések nem csak ilyen esetekben jelentkezhetnek a bőrön. Bőrünk, testünk első számú védelmi vonala, mely teli van az immunrendszer speciális sejtjeivel, melyek védelmet nyújtanak a baktériumokkal, vírusokkal és egyéb kórokozókkal szemben. Mikor ezek a sejtek felismernek egy idegen behatolót, az láncreakciót indít el, ami gyulladáshoz vezet. Így alakulnak ki a kiütések, melyeket orvosi nyelven dermatitisznek nevezünk. A bőrgyulladásnak számos típusa létezik, melyek különböző kezelést igényelnek. A gyulladást nem csak az válthatja ki, ha a bőr immunsejtjei érintkeznek egy idegen anyaggal, hanem előfordul az is, hogy a szervezeten belül zajló betegség vagy fertőzés hat a bőr immunsejtjeire, és okoz kiütést.

Bár a kiütések okai többfélék, bizonyos tünetek nagyon hasonlóak. Ilyen a viszketés, de a bőr kivörösödése is gyakori jelenség, ami fájdalommal és irritációval jár. Bizonyos típusú kiütések pedig hólyagokat és a bőr foltos hámlását okozzák. A legtöbb kiütés általában hamar elmúlik, de olyanok is vannak, melyek hosszabb ideig megmaradnak, és gondos kezelésre szorulnak.

Az atópiás dermatitisz (bőrgyulladás) más néven ekcéma, száraz, vörös, viszkető bőrrel jár, mely csecsemőknél és kisgyermekeknél gyakrabban fordul elő, akár minden ötödik gyermeket érinthet. Általában idővel javulás következik be, de folytatódhat felnőttkorban is, sőt, későbbi életszakaszban is jelentkezhet először. Ebben az állapotban csökken a bőrsejtek vízmegkötő kapacitása, aminek következtében a nedvesség könnyen távozik, míg más anyagok könnyebben jutnak be. Emiatt fogékonyabbak a dermatitiszben szenvedők a különböző fertőzésekre, és fokozottabban kell ügyelni bőrük hidratálására.

Az allergiás reakciót külső és belső tényezők egyaránt kiválthatják, olyan idegen anyagok, melyek többnyire ártalmatlanok, az immunrendszer mégis megtámadja őket. Az első találkozás az allergénnel sokszor nem is vált ki reakciót, csak később, miután az immunrendszer egyre érzékenyebbé válik az adott anyagra. Külső allergének a különféle kémiai anyagokat tartalmazó szerek, mosóporok, szappanak, illatanyagok, krémek, gombaspórák, virágpor, poratka, nikkel, mérges szömörce, tölgy. Belső allergének a különféle élemiszerek, melyeket elfogyasztunk, főként a húsok, a tej és tejtermékek, a tojás, a magvak (dió, mogyoró), a gabonák, hüvelyesek, fűszerek és élelmiszer-adalékanyagok. A tüneteket súlyosbíthatja a száraz levegő (fűtés, légkondi), a sok napozás, és nem jól szellőző, műszálas ruha viselése. Baktériumok és vírusok is okozhatnak kiütést, illetve bizonyos gyógyszerek, például antibiotikumok. Természetesen ha gyógyszer váltja ki a bőrgyulladást, szedését azonnal abba kell hagyni, és másfajta gyógyszert iratni.

A bőrgyulladás kialakulásában a felsoroltakon kívül öröklött tényezők is szerepet játszanak, az immunrendszer helytelen működése és a vegetatív idegrendszer zavara. Utóbbira utal, ha bőrünket megkarcolva nem piros, hanem fehér csík jelenik meg.

A kutatók a közelmúltban olyan géneket is azonosítottak, melyek részt vésznek a bőr ellenálló képességének fenntartásában. Ezeknek a géneknek bizonyos változatai gyakran észlelhetők dermatitiszes betegeknél.

Enyhébb esetben az allergiás reakció csak néhány napig vagy hétig áll fenn, de ha ennél tovább is megmarad, vagy nagyon kellemetlen módon az arcon jelentkezik, akkor keressük fel orvosunkat, aki felír olyan gyógyszert, melynek hatására a bőr immunreakciója enyhébb lesz, csökken a duzzanat, enyhül a viszketés, és nem lesz kiütés az arcunkon.

A legtöbb bőrgyulladás magától elmúlik, de vannak, melyek egy életen át tartanak, hol fellángolnak, hol nyugodtabb periódusban szunnyadnak. Ilyenek a psoriasis vagy pikkelysömör, mely egy komplex genetikai betegség. Kialakulásáért nem egy, hanem több gén tehető felelőssé. A bőrfarkas szintén olyan autoimmun betegség, mely hosszú távon okoz bőrkiütést, és egyes  daganatos betegségeknél is gyakori a bőrgyulladás.

Ha bőrünkön viszkető vagy fájdalmas kiütések jelennek meg, kétszer is gondoljuk meg, mielőtt elrohannánk a gyógyszertárba venni rá valamilyen krémet vagy gyógyszert. A megfelelő kezeléshez ugyanis előbb tudnunk kell, mivel állunk szemben. Bizonyos szerek az állapoton csak tovább ronthatnak. A bőrgyógyász pontosan fel tudja tárni, hogy mi áll a bőrkiütés hátterében – baktérium, vírus, gyógyszer, allergia vagy genetikai rendellenesség – és ennek ismeretében kezdődhet meg a megfelelő kezelés.

Bőrünk nem egyszerűen testünk kültakarója, hanem első számú védelmi szervünk. Vigyázzunk rá, és akkor ő is vigyázni fog ránk.-forrás: NIH-National Institutes of Health

Random Posts

 • Még az ötévesek vére is elárulja, ha az anyjuk ezt tette

  Még ötéves korukban is találni a gyerekek vérében molekuláris bizonyítékot arra, ha anyjuk dohányzott a várandósság idején – állapították meg […]

 • Donald Trumpról neveztek el egy apró molylepkét

  Egy különleges “hajviseletű”, apró molylepke lett az első élőlény, amely Donald Trump megválasztott amerikai elnökről kapta a nevét.   A Neopalpa […]

 • Behurcolt varangyok fenyegetik Madagaszkár állatvilágát

  Behurcolt mérges varangyok fenyegetik Madagaszkár állatvilágát egy új genetikai kutatás szerint.   Az ázsiai közönséges varangy (Duttaphrynus melanostictus) mérgével megöli vetélytársait, […]

 • Hogyan lehet formás felkarunk?

  A férfitest egyik ékessége a kidolgozott bicepsz, amit kemény súlyzózással lehet elérni. A hölgyek általában nem kívánnak ennyire izmos formákat, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.