Az élelmiszerbiztonság kedvenceinknél is fontos

Mikor saját magunknak készítünk ételt, mindig odafigyelünk, hogy tisztán készítsük el, és tiszta tányérra tálaljuk. A húsok és tojásos ételek elkészítésénél gondoskodnunk kell a megfelelő hőkezelésről, ezek az élelmiszerek ugyanis Salmonella baktériummal lehetnek fertőzöttek. De még az alaposan átfőtt-átsült ételeket sem tanácsos szobahőmérsékleten tárolva két óra múltán elfogyasztani, mert a baktériumok ennyi idő alatt könnyen elszaporodhatnak rajta.

Kedvencünknek sem tanácsos nyers vagy félig átfőtt húst adni (cicának tilos is a nyers sertéshús fogyasztása), mert ők is megbetegedhetnek a Salmonella baktériumtól.

Ezt a baktériumot nem csak a házi koszt, hanem az állateledelek is tartalmazhatják, ezért fontos, hogy kedvencünknek mindig frissen tálaljuk a szaftos eledeleket, és ne hagyjuk a tányérjukon fél óránál tovább. Fontos, tudni, hogy a gazdinak tanácsos kezet mosni az eledel megfogása után, ugyanúgy, ahogy a nyers hússal és tojással való érintkezés után is eljárunk.

Embereknél a szalmonellózis fő tünetei a láz, a hasmenés és a gyomorgörcsök. A hasmenés olyan súlyossá válhat, hogy főként gyerekeknél és idősebbeknél életveszélyes állapotot is előidézhet.

Az állatoknál a betegség fő tünetei a hányás, hasmenés, láz, étvágytalanság, csökkent aktivitás. Elsősorban a fiatal állatok érzékenyek a megbetegedésre.

A legtöbb állateledel természetesen megfelelően kezelt, és általában nem kell tartani a fertőzéstől, de ha mégis előfordul benne baktérium, azt szabad szemmel nem vehetjük észre, ezért nem árt az elővigyázatosság.

A száraz eledeleket mindig jól lezárva, száraz helyen tároljuk, nedves eledelt azonban, felbontás után, ha nem fogy el egyszerre, akkor lefedve, hűtőben kell tárolni. Tálaláskor azonban szobahőmérsékletűnek kell lennie. A langyosításra a legegyszerűbb mód, ha kedvencünk tiszta tányérjára kiszedjük az aktuális adagot, majd meleg vízzel teli kis edénybe állítjuk pár percre, míg nem lesz az étel fogyasztásra kész hőmérsékletű.

Edényeiket mindig mossuk tisztára mosogatószerrel – akárcsak saját tányérjainkat – két étkezés között, és ez a vizes edényükre is vonatkozik. Nem csak az ételen és a vízben lehetnek baktériumok, hanem kedvencünk, akárcsak az ember szájában, szintén élnek baktériumok, és ezekkel is „gazdagítja” ételét és italát.

Ha azt szeretnénk, hogy kedvencünk étkezése is biztonságos legyen, tartsuk ugyanolyan tisztán az edényeit, akárcsak a saját tányérjainkat.

Random Posts

 • Mikor segít, és mikor árt a szója mellrák esetén?

  Régóta vita tárgyát képezi, hogy a szója fogyasztása fokozza, vagy éppen csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, és hogy a már […]

 • Mi kerülhet a komposzthalomba?

  Akinek kertje van, a komposztálással nem csupán környezetét óvja, hanem önmagának is szívességet tesz. A komposzthalomba a növényi anyagokon kívül […]

 • Teafaolaj: a bőr- és körömgomba házi ellenszere

  Ausztráliában a bennszülött emberek már évszázadok óta használják gyógyászati célokra a teafa (Melaleuca alternifolia) leveléből nyert olajat. A teafa illóolaját […]

 • Mégis “csodaital” a kávé?

  Régóta vita az orvosok körében, hogy egészséges vagy egészségtelen-e a kávé, illetve mennyi az egészséget nem károsító, napi megengedett mennyiség. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.