Az élelmiszerbiztonság kedvenceinknél is fontos

Mikor saját magunknak készítünk ételt, mindig odafigyelünk, hogy tisztán készítsük el, és tiszta tányérra tálaljuk. A húsok és tojásos ételek elkészítésénél gondoskodnunk kell a megfelelő hőkezelésről, ezek az élelmiszerek ugyanis Salmonella baktériummal lehetnek fertőzöttek. De még az alaposan átfőtt-átsült ételeket sem tanácsos szobahőmérsékleten tárolva két óra múltán elfogyasztani, mert a baktériumok ennyi idő alatt könnyen elszaporodhatnak rajta.

Kedvencünknek sem tanácsos nyers vagy félig átfőtt húst adni (cicának tilos is a nyers sertéshús fogyasztása), mert ők is megbetegedhetnek a Salmonella baktériumtól.

Ezt a baktériumot nem csak a házi koszt, hanem az állateledelek is tartalmazhatják, ezért fontos, hogy kedvencünknek mindig frissen tálaljuk a szaftos eledeleket, és ne hagyjuk a tányérjukon fél óránál tovább. Fontos, tudni, hogy a gazdinak tanácsos kezet mosni az eledel megfogása után, ugyanúgy, ahogy a nyers hússal és tojással való érintkezés után is eljárunk.

Embereknél a szalmonellózis fő tünetei a láz, a hasmenés és a gyomorgörcsök. A hasmenés olyan súlyossá válhat, hogy főként gyerekeknél és idősebbeknél életveszélyes állapotot is előidézhet.

Az állatoknál a betegség fő tünetei a hányás, hasmenés, láz, étvágytalanság, csökkent aktivitás. Elsősorban a fiatal állatok érzékenyek a megbetegedésre.

A legtöbb állateledel természetesen megfelelően kezelt, és általában nem kell tartani a fertőzéstől, de ha mégis előfordul benne baktérium, azt szabad szemmel nem vehetjük észre, ezért nem árt az elővigyázatosság.

A száraz eledeleket mindig jól lezárva, száraz helyen tároljuk, nedves eledelt azonban, felbontás után, ha nem fogy el egyszerre, akkor lefedve, hűtőben kell tárolni. Tálaláskor azonban szobahőmérsékletűnek kell lennie. A langyosításra a legegyszerűbb mód, ha kedvencünk tiszta tányérjára kiszedjük az aktuális adagot, majd meleg vízzel teli kis edénybe állítjuk pár percre, míg nem lesz az étel fogyasztásra kész hőmérsékletű.

Edényeiket mindig mossuk tisztára mosogatószerrel – akárcsak saját tányérjainkat – két étkezés között, és ez a vizes edényükre is vonatkozik. Nem csak az ételen és a vízben lehetnek baktériumok, hanem kedvencünk, akárcsak az ember szájában, szintén élnek baktériumok, és ezekkel is „gazdagítja” ételét és italát.

Ha azt szeretnénk, hogy kedvencünk étkezése is biztonságos legyen, tartsuk ugyanolyan tisztán az edényeit, akárcsak a saját tányérjainkat.

Random Posts

 • Természetvédelmi terület lett a gigászi szeméttelepből

  Természetvédelmi terület lett Európa egyik legnagyobb szemétlerakójából, méghozzá olyan, amelyen ritka növény- és állatfajok élnek.     A telep Angliában, Essexben van […]

 • A mediterrán étrend megvédhet a környezetszennyezés káros hatásaitól

  Az antioxidánsokban, zöldségben, gyümölcsben, olívaolajban és fehér húsban gazdag mediterrán étrend megvédhet a légszennyezés egyes hosszú távú káros hatásaitól, és […]

 • A csiripelő csengőhangok ártanak a madaraknak

   Brownsea-szigetre látogató turisták telefonjukon játsszák le a kecskefejő madár hangját, hogy magukhoz csalogassák és lefényképezzék az állatokat – mondta a […]

 • A fokhagyma már egy hónap alatt kifejti jótékony hatását

  A fokhagyma (Allium sativum) évezredek óta használt fűszer- és gyógynövény. Vértisztító, görcsoldó, fertőtlenítő, sebgyógyító, vérnyomáscsökkentő, fertőzésgátló, fejfájás elleni hatása régóta […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.