A stroke fő kiváltó okai, és tünetei

Stroke (agyvérzés, agyérgörcs) akkor fordul elő, mikor az agy valamely részében elzáródik a véráramlás útja. Az egyik legfőbb kockázati tényezője a magas vérnyomás. Emellett számos más rizikófaktor létezik, de a magas vérnyomás jelentősen megnöveli kialakulásának esélyét.

Akiknél szintén nagyobb a stroke kialakulásának esélye: az idősebbek, a férfiak, a cukorbetegségben szenvedők, a dohányosok, és a rendszeresen, nagy mennyiségű alkoholt fogyazstók.

A magas vérnyomás  által kiváltott agyvérzés károsítja a kisebb artériák falát az agy belső részében. A leggyakrabban az agy bazális ganglionjai károsodnak. A bazális ganglionoknak az agykéreg alatt elhelyezkedő idegsejt-csoportok összességét nevezzük. De a károsodás érintheti a thalamust (a fő érző pályákon érkező ingerek fogadója és továbbítója) és a kisagyat is. Az agyvérzés fő tünete a zsibbadás és a gyengeség a test valamelyik oldalán az arcon, karon vagy a lábban. Ha valaki elkezd értelmetlenül beszélni, vagy a szavai elmosódottak, akkor azonnal kórházba kell szállítani.

A stroke-ra utaló fő tünetek:

– szokatlan testtartás

– hirtelen fellépő beszédzavar

– féloldali végtaggyengeség

– szájzsibbadás

– esetleg hányás

– fejfájás

– kettős látás

Ha valaki magán vagy környezetében valakin ezt tapasztalja, haladéktalanul orvost kell hívni. Nem szabad megvárni, míg túl késő lesz, figyeljünk oda a tünetekre. Amennyiben a beteg három órán belül megfelelő orvosi ellátásban részesül, jó esélye van rá, hogy teljesen felépüljön a betegségből maradandó károsodás nélkül.

Ha helyes életmódot folytatunk, megfelelően táplálkozunk és aktív életet élünk, nagy esélyünk van arra, hogy soha nem kell stroke-ot vagy szívrohamot elszenvednünk, még akkor sem, ha a családban jelen van, mint örökletes tényező. A megelőzés legfőbb forrása az egészséges szervezet.

Forrás: PRLog.Org     

Kapcsolódó cikk:

Heti két adag hallal kisebb a stroke kockázata  

Az agy mágneses stimulálása segítheti a stroke utáni felépülést

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.