A vörösbor hatóanyaga lesz az első öregedésgátló szer alapja?

Legújabb kutatások megerősítették, hogy a vörösborban található egyik hatóanyag, a rezveratrol ellensúlyozza az öregedés káros hatásait, és azzal, hogy a korral járó betegségek kialakulásának kockázatát minimalizálja, képes az élettartam megnövelésére is.

Ezen eredmények illetve korábbi megállapítások alapján néhány éven belül megszülethet az első öregedésgátló tabletta, mely nem csak az öregedés folyamatát késlelteti, hanem számos súlyos betegség kialakulását is.

A rezveratrol régóta a kutatások középpontjában áll, és ma már számos olyan termék  kapható, amiben megtalálható. Laboratóriumi kísérletekben egyértelműen bebizonyosodott, hogy jelentősen csökkenti a rákos megbetegedések és a szívbetegségek kockázatát, ezáltal pedig hosszabb és jobb életminőségre számíthatunk fogyasztásával. A kutatók szerint a rezveratrol úgy fejti ki a hatását, hogy növeli a mitokondriumok aktivitását. Ezek a sejtszervecskék a sejt energiatermelésében vesznek részt, tulajdonképpen olyanok, mint kicsiny energiagyárak. A rezveratrol fokozza a mitokondrium energiatermelését, azáltal, hogy a szirtuinoknak nevezett géncsoportot aktiválja, különösen az ún. SIRT1 gént. Amikor a kutatók ezt a gént „kikapcsolták”, akkor a rezveratrol nem tudta kifejteni hatását, azaz a mitokondrium működése nem fokozódott. A SIRT1 gén tehát az egyik legígéretesebb célpont lehet a rezveratrol-alapú öregedésgátló szerek alkalmazásánál.

A kutatók célja, hogy olyan betegségek, mint például az Alzheimer-kór vagy a cukorbetegség korai stádiumban egy rezveratrol hatóanyagú gyógyszerrel egyszerűen kezelhetők legyenek, a szer mellékhatásként pedig védve lennénk a rák és szívbetegségek ellen, és ráadásul még energikusabbak is lennénk tőle.

A kutatók úgy érzik, jó úton haladnak egy ilyen szer kifejlesztésének irányába, a humán kísérletek már folynak, és úgy vélik, öt éven belül nem csak megszületik, hanem elérhetővé is válik ez a csodaszer.-forrás: VOA-Voice of America

Kapcsolódó cikk:

A vörösbor a hosszú élet titka?

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.