Dohányzás, vízipipa és HPV: a fiatalok körében is egyre gyakoribbak a szájüregi daganatok

Az egyre népszerűbb vízipipa

A dohányzás, a marihuánás cigaretta és az egyre népszerűbb vízipipa miatt a fiatalabb korosztályok is egyre jobban ki vannak téve a szájüregi daganatok kockázatának.

A múltban a száj- illetve a garatrák elsősorban  45 év feletti felnőttek körében volt gyakori, az utóbbi években azonban egyre gyakrabban fordul elő a 20 és 30 év közötti korosztályoknál.

Ezek nagy része a humán papillóma vírussal, HPV-vel és a szexuális élettel illetve szokásokkal hozható összefüggésbe. A HPV vírusról legtöbbször a méhnyakrákkal kapcsolatban hallunk, holott az esetek nagy részében felelőssé tehető a végbél, valamint a száj- és garatrák kialakulásáért is. Éppen ezért nem csak a lányoknak, hanem a fiúknak is indokolt a HPV-oltás beadatása, lehetőleg még a szexuális élet megkezdése előtt.

A legújabb kutatási eredmények szerint az említetteken túl a száj- és garatrák kialakulásában igen nagy szerepe van a dohányzásnak – beleértve a marihuánás cigarettát, valamint a vízipipázást is.

A marihuana azért veszélyesebb még a cigarettánál is, mert módosítja az immunrendszert, és ezáltal megkönnyíti a HPV terjedését a szexuális (orális) kapcsolat létesítése során. A vírus szétterjedése után a marihuana kannabinoid hatóanyagai támogatják a fertőzés fennmaradását, valamint a tumorok kialakulását azáltal, hogy elnyomják az immunrendszer azon részét, melyek védelmet nyújtanának a rák ellen.

Összehasonlítva a nem dohányzókkal, a marihuanát használóknak négyszer nagyobb az esélye HPV-okozta daganat kialakulására.

A vízipipa népszerűsége a világon mindenütt növekszik az iskoláskorú fiatalok körében a szülők teljes jóváhagyásával, holott nem ártatlan szórakozásról van szó.

A vízipipa ugyanúgy okozhat függőséget, mint a dohányzás, és még veszélyesebb, mint a cigarettázás. A víz ugyanis nem szűri ki a káros anyagokat, mint sokan hiszik, a füst itt is tartalmaz kátrányt, nikotint és nehézfémeket, ráadásul használója magas szén-monoxid szintnek van kitéve.

Ami pedig növeli a veszélyt az nem más, mint hogy a víz hűtő hatása és a kellemes ízanyagok miatt a füstöt mélyebben lélegzi be a használója, ráadásul akár 45 percen keresztül is „füstölhet”, tehát sokkal tovább van kitéve a szén-monoxidnak, mint a hagyományos cigarettát elszívók. Egy-egy ilyen hosszú vízipipázás során 100 cigarettával egyenértékű füstöt lehet belélegezni. A rákkeltő anyagok közvetlenül jutnak be a szájba, a tüdőbe, és ez növeli a rákos daganatok kockázatát.

A vízipia másik veszélye, hogy a közös használat miatt könnyen terjednek olyan betegségek, mint a herpesz, hepatitisz és a tuberkulózis.

A tízenéves korosztály sosem gondolná, hogy szájüregi daganatok náluk is előfordulhatnak, ezért nagyon fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, hogy a szájüregben bármilyen elváltozást idejében lehessen diagnosztizálni.-forrás: health-e org.

Random Posts

 • Jógával visszanyerhető az egyensúlyérzék szélütés után

  A rendszeres jóga segített visszanyerni szélütött emberek egyensúlyérzékét abban a kis méretű amerikai tanulmányban, amelynek eredményét a Stroke című orvosi […]

 • Egyre magasabb a Vezúv

  Nyolcvan centimétert emelkedett az utóbbi húszezer év alatt a Vezúv, Európa egyik legnagyobb vulkánja évente négy milliméterrel lesz magasabb.  “Az […]

 • A túlzott alkoholfogyasztás négyszeresére növeli a szájrák kockázatát

  A szájrák egyik fő kockázati tényezője a mértéktelen alkoholfogyasztás, amely akár négyszeresére növelheti a betegség kialakulásának kockázatát. Ha az alkoholfogyasztás […]

 • A BMI-érték megtévesztő lehet

  A manapság olyan népszerű BMI-érték, azaz testtömeg-index, mely arra szolgál, hogy megtudjuk, ideális-e a testsúlyunk, hibás eredményt is mutathat. Egy […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.