Vérszegénység esetén nem csak a vaspótlás, hanem az étrendünk összeállítása is fontos

Hiába gondoskodunk a megfelelő vasbevitelről, ha eközben olyan élelmiszereket fogyasztunk, melyek meggátolják a vas felszívódását és hasznosulását.

Csak néhány a vasfelszívódást gátló élelmiszerek közül

Az anémia vagy vérszegénység azt jelenti, hogy a szervezetben a hemoglobin-szint a normális érték alatt van. A hemoglobin az a fehérje, mely a vörösvértestekben szállítja az oxigént testünk minden egyes pontjára. A vérszegénység lehet átmeneti állapot, de akár krónikus betegség is. Fő tünetei a szokatlan fáradtság, gyengeség, fejfájás, légszomj, zavartság érzése, koncentráló képesség csökkenése, szédülés, esetleg ájulás, szapora szívverés, mellkasi fájdalom, ingerlékenység, erősen sápadt bőr, halvány színű ajak, a fogíny, a szemhéj belső oldala, a körömágy és a tenyér, hideg kezek és lábak, fázósság, szomorúság, levert hangulat, depresszió.

Az anémia leggyakoribb típusa a vashiányos vérszegénység, melyet a szervezet alacsony vasszintje vált ki. A vashiányt okozhatja a vashiányos táplálkozás, a vasfelszívódás zavara, esetleg vérzés az emésztőrendszerben. A megfelelő vasbevitelre különösen oda kell figyelni a fogamzóképes korú nőknek, terhesség és szoptatás idején valamint vegetáriánus táplálkozás esetén. A legbiztosabb módja, hogy megtudjuk, vérszegények vagyunk-e, egy vérkép csináltatása.

A vas lassan ürül ki a szervezetből, vérszegénység nem egyik napról a másikra alakul ki. Pótlása is hosszú folyamat, míg a szervezet vasraktárait ismét feltöltjük. Ez történhet vasban gazdag táplálkozással, túl alacsony vasszintnél azonban vaskiegészítő, például vastabletta szedését is javasolhatja az orvos. Az egészséges vörösvértestek képződéséhez nélkülözhetetlen a  B12-vitamin és a folsav is.

A vaspótlásnál nagyon fontos, hogy olyan tápanyagokat vigyünk be a szervezetbe a vassal egyidejűleg, melyek segítik a felszívódását, ugyanakkor kerüljük azokat az élelmiszereket, melyek ezt a folyamatot gátolják.

     A vasfelszívódását segítik C-vitamin, béta-karotin, cukor és méz
gátolják Savlekötő gyógyszerek, kalcium, tojás, oxalátok, polifenolok, fitátok

A C-vitamin gazdag forrásai a zöldségek és a gyümölcsök, de gyakran fogyasztjuk étrednkiegészítő formájában. Egy átlagos vastartalmú étkezés során 100 mg C-vitamin a vasfelvételt négyszeresére növeli, tehát ez az egyik legfontosabb felszívódást segítő tápanyag.

Szintén segíti a vas felszívódását a béta-karotin, mely az A-vitamin elővitaminja. A piros és narancssárga színű zöldségek és gyümölcsök különösen gazdagok béta-karotinban, melyet aztán a szervezet alakít A-vitaminná. A cukor és a méz hatására akár háromszor több vasat képes szervezetünk felszívni, ez persze nem jelenti azt, hogy vérszegénység esetén öntsük magunkba az édességet, hiszen ez is problémákat okozhat. De a vastabletta mellé egy-két kanál méz mindenképpen jót fog tenni.

Hosszabb a sora azoknak a tápanyagoknak, vegyületeknek és élelmiszereknek, melyek a vas felszívódását csökkentik, illetve gátolják.

A savlekötő gyógyszerek elsődleges célja, hogy lekössék a gyomorsavat valamint mérsékeljék a savtermelést. Mivel a vas a gyomorsav, azaz sósav hatására szabadul fel az élelmiszerekből, a savcsökkenés a vas hasznosulásának csökkenését vonja maga után.

A kalcium az egyetlen olyan ismert anyag, mely mind a növényi eredetű ún. nem-hem vas, mind az állati eredetű ún. hem-vas felszívódását gátolja.

A tojás egy ún. foszvitin nevű fehérjét tartalmaz, mely képes megkötni a vasat, és valószínűleg ez tehető felelőssé azért is, hogy a tojásban lévő vas olyan rosszul hasznosul a szervezetben. Egy darab főtt tojás egy étkezés vastartalmának felszívódását csaknem 30 százalékkal csökkenti.

Az oxalátok a nem-hem vas felszívódását rontják. Az oxalátok az oxálsavból származó vegyületek. Oxálsavat találunk a spenótban, a kelkáposztában, a céklában, a dióban, a csokiban, a teában, a búzakorpában, a rebarbarában, az eperben és számos fűszernövényben, például az oregánóban, a bazsalikomban és a petrezselyemben.

A polifenolok a fő vasfelszívódást gátló vegyületek közé taroznak. A polifenolok közé tartozik a kakaóban, kávéban található klorogénsav; az almában, borsmentában és egyes gyógyteákban található fenolsav; a kávéban, fekete teában, kakaóban, fűszerekben, dióban, almában, szederben, málnában és áfonyában található tanninok. Egyes teák akár 90 százalékban is gátolhatják a vasfelszívódást. Egy magas tannin és klorogénsav tartalmú kávé egyetlen csészényi mennyisége pedig 60 százalékkal.

A fitátok a szójafehérjében és a rostokban található vegyületek. Már az alacsony fitáttartalom is erősen gátolja a vas biológiai hasznosulását, akár 50-60 százalékkal. Fitátokat találunk a dióban, a mandulában, a szezámmagban, a szárazbabban, borsóban, lencsében, gabonafélékben és a teljes kiőrlésű gabonákban.

Étrendünk összeállításánál arra figyeljünk, hogy az ilyen vasfelszívódást gátló illetve csökkentő élelmiszerek valamint a vasban gazdag táplálék vagy vastabletta bevétele között legalább két óra teljen el.forrás: healthfinder.gov

Random Posts

 • Dohányzás a terhesség alatt

  A dohányzásról való leszokás nem könnyű feladat, és sokan nem tudják megtenni saját egészségük érdekében. Egy kismama azonban nem csupán […]

 • Miről árulkodik a kutyák mimikája?

  A kutyáknak nem csupán a farkuk mozgása árulkodik érzelmeikről, hanem a szemöldökük is, sőt egész pofájuk mimikája beszédes – állítják […]

 • A levegőből számolják az elefántokat Kenyában

  A Tsvao Nemzeti Park az orvvadászok hátborzongató mészárlásának színhelye volt az elmúlt évben, ezért Kenyában most intenzív erőfeszítéseket tesznek az […]

 • B3-vitaminnal a szuperbaktériumok ellen

  A B3-vitamin extra nagy dózisa segíthet abban, hogy testünk felvegye a harcot a világ néhány leghalálosabb szuperbaktériuma ellen. Egy új tanulmány […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.