A testmozgás megállítja az izomvesztést szívelégtelenség esetén

Mindannyian tudjuk, hogy a fizikai aktivitás jót tesz egészségünknek. Egy új kutatás azt sugallja, hogy a testmozgás nem csak izmainkat tartja karban, hanem az öregedés folyamatát is lassítja, és a szívelégtelenségben szenvedők számára is jótékony hatású.

A kutatók szerint a rendszeres testedzés azon túl, hogy erősíti az izmokat, gátolja az izmok leépülését, csökkenti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, és jó kondícióban tart. Ráadásul teljesen mindegy, hogy hány évesek vagyunk – ezek a pozitív hatások minden életkorban érvényesülnek!

Stephan Gielen, a németországi Martin Luther Egyetem Egyetemi Kórházának kardiológiai igazgatója, a tanulmány vezető szerzője szerint, sok orvos azt hiszi, hogy időskorban a szívbetegek rehabilitációja (kardiális rehabilitáció) nem jelent segítséget, ez a tanulmány azonban megcáfolja ezeket a vélekedéseket.

A szívelégtelenség egy potenciálisan halálos állapot, akkor fordul elő, mikor a szív teljesítménye csökkent, és a szívizom nem képes elegendő vért pumpálni, hogy kielégítse a test szövetetinek vér- és oxigénigényét. Következésképpen a betegségben szenvedők könnyen elfáradnak, és gyakran jelentkezik náluk légszomj. Olyan mindennapi tevékenységek, mint a séta vagy a lépcsőzés, vagy bármilyen enyhe megerőltetést jelentő testmozgás is igen nehézzé válik a betegek számára. Amerikában a becslések szerint 5,7 millióan szenvednek szívelégtelenségben a 20 évesnél idősebbek körében.

2005-ben és 2008-ban a kutatók százhúsz önkéntest toboroztak a tanulmányukban való részvételre, közülük hatvanan egészségesek voltak, hatvanan vizsont szívelégtelenségben szenvedtek. A csoportokat életkor alapján is megfelezték, az 55 évesnél fiatalabb illetve 65 évesnél idősebb csoportra. A korcsoportok egyik felének négyhetes aerobikedzést írtak elő, míg a másik csoport semmilyen edzést nem végzett.

Az ’aerobikos’ csoport a hét öt napján naponta négyszer 20 perces edzésen vett részt, valamint hetente egyszer egy hatvan perces csoportos edzésen. A négyhetes testmozgás előtt és után is megmérték a résztvevők lábizmának erejét.

A kutatók úgy találták, hogy mindazok, akik részt vettek az edzéseken, növelni tudták izomerejüket, állóképességüket és fokozódott a test oxigénfelvétele is. A szívelégtelenségben szenvedőknél az 55 évnél fiatalabb csoportban az oxigénfelvétel 25 százalékkal, míg a 65 évnél idősebb résztvevők esetében 27 százalékkal nőtt.

Mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztályoknál megnőtt az izomerő a négyhetes edzésprogram után, miközben az izmok mérete változatlan maradt. A gyakorlatok hatására ugyanis az izmok a „növekedési pályára” állnak, ami ellensúlyozza az izomvesztést a szívelégtelenségben szenvedőknél. A kutatók úgy vélik, hogy tanulmányuk nyomán új kezelési lehetőség nyílik meg a szívelégtelenségben szenvedő betegek számára. – forrás: VOA-Voice of America

 • Ennyi ideig kell napon tartózkodni a kellő D-vitaminszinthez

  Spanyol kutatók kiszámolták, hogy mennyi ideig kell napon tartózkodni, hogy a szervezet hozzájusson a szükséges D-vitamin mennyiséghez: míg tavasszal és […]

 • Kutyahús fesztivállal ünneplik a nyári napfordulót Dél-Kínában

  Az idén is tömegek gyűltek a dél-kínai Jülin város utcáira pénteken, hogy hódoljanak az ősi szokásnak és kutyahús fesztivállal ünnepeljék […]

 • Eduardo Yáñez, a vonzó „vadember”

  A mexikói színészt hazánkban először a 90-es évek elején láthatták a nézők Alejandro Aldama szerepében a ’Megveszem ezt a nőt’ […]

 • Igyunk vizet, aludjunk és fogyjunk!

  A karcsú női test nem csak a XXI. század szépségideálja, a férfiak többségének már régóta ez a hölgytípus tetszik a […]