Állateledelek: zavarba ejtő a választék, de melyik a legjobb?

Az, hogy milyen eledelt választunk kutyánk vagy cicánk számára, sok tényezőtől függ. A megfelelő eledel kiválasztásánál figyelembe kell vennünk kedvencünk életkorát, egészségi állapotát, aktivitását, és egyéb speciális igényeit. Kevésbé számít, hogy melyik eledel reklámja vagy csomagolása tetszik nekünk, mert az állatoknál is igaz a mondás, hogy az leszel, amit eszel. A tápok összetétele alapvetően befolyásolhatja kedvencünk egészségét, erőnlétét, bőrének, szőrének állapotát.

Különösen igaz ez a megállapítás a speciális igényű – érzékeny, allergiás, emésztési problémás, szívbetegséggel küzdő, cukorbeteg, húgyúti betegségre hajlamos – állatok esetén. Náluk egyáltalán nem luxus, ha a legjobb minőségű, állatorvosnál vagy állatpatikában kapható gyógytápokat kapják, mert ezek mellett sokszor nincs is szükség egyéb gyógyszerre, és komoly betegségek kialakulását előzhetjük meg segítségükkel. Ebben a kategóriában kiemelkedő minőségűek a Royal Canin és a Hill’s gyógytápok.

Ha kedvencünknek speciális táplálásra van szüksége, mindig kérjük ki az állatorvos tanácsát, hogy melyik eledelt válasszuk. Bár állateledel boltokban magunk is válogathatunk ilyen eledelek között, de egyazon egészségi problémára ajánlott tápok összetétele között is igen nagy lehet a különbség, és nem biztos, hogy éppen a megfelelőt tudjuk kiválasztani.

A gyógytápokat csak állatorvos segítségével lehet megfelelően kiválasztani, hiszen ő állítja fel a betegség diagnózisát, és a táp alkalmazásának időtartamát is az orvos állapítja meg. Kedvencünk állapotának javulása esetén sem szabad abbahagyni a speciális etetést, hanem az előírt ideig kell alkalmazni. Első pillantásra jóval drágábbnak tűnhetnek ezek az eledelek, de ha kiszámoljuk, hogy az ajánlott napi adagolással mennyi ideig tartanak, és hogy ezek egyben az állat gyógyszerei is, illetve súlyosabb betegségek kialakulását előzhetjük meg velük, akkor hamar rájövünk, hogy bőven megérik az árukat, és még az sem biztos, hogy sokkal többe kerülnek, mint kedvencünk régi eledele.

Előfordulhat, hogy kedvencünk kárán tanuljuk meg, hogy az a táp, amit eddig kapott, nem megfelelő. Struvit kövesség kialakulásánál például gondolnunk kell arra, hogy az általunk vásárolt eledel túl sok magnéziumot és foszfátot tartalmaz, amit fontos hajlamosító tényező a betegség kialakulása szempontjából. Ha nem vagyunk biztosak egy eledel összetételében, bátran írjunk a gyártónak (címük, e-mail címük mindig fel van a terméken tüntetve), és készséggel válaszolni fognak a táp összetételével kapcsolatban feltett kérdéseinkre.

A táplálásnál nem hagyhatjuk figyelmen kívül kedvencünk életkorát sem. Nem szabad ugyanazzal a táppal etetni egy kölyök, egy felnőtt és egy nyugdíjas korú állatot, illetve egy vemhes vagy szoptató nőstényt, mert nem ugyanazok az igényeik.

Egy fejlődésben lévő kölyöknek sok fehérjére, kalciumra van szüksége az erős izmok és csontok kialakulásához. Egy felnőtt illetve egy idősebb állat esetén a túl sok fehérje vesebetegséget idézhet elő, és különösen veszélyes a fehérjében gazdag etetés, ha már kialakult a vesebetegség, csak éppen még nem tudunk róla.

Külön oda kell figyelni a nagytestű kutyafajták kölyökkori etetésére, náluk ugyanis nem kívánatos a túl gyors fejlődés, mert csontfejlődési és ízületi betegségek jelentkezhetnek náluk. Ezért őket érdemes olyan táppal etetni, amit kifejezetten a nagytestű fajták kölykeinek etetésére készítettek, vagy állatorvostól kérjünk tanácsot az etetésükre vonatkozóan.

A felnőtt korú állatot felnőtt táppal, az idősebb korút pedig az idős állatoknak gyártott ún. senior eledelekkel kell etetni, kutyáknál és cickáknál ez egyaránt így van. Állatorvosunkkal beszéljük meg, hogy mikor térjünk át egyikre vagy másikra.

Idős állat etetésénél is nagyon fontos a megfelelő választás, ha nem térünk át a nekik való etetésre, azzal könnyen megrövidíthetjük az életüket, a veséjük ugyanis károsodhat a felnőtt állatoknak szánt tápok összetétele miatt.

Amire még érdemes odafigyelni! Az eledelek mindig tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, mégpedig a napi ajánlott mennyiséget. Ezért ha ezen túl még jutalomfalatokkal is “tömjük” kedvencünket, akkor könnyen túladagolhatjuk ezeket, ráadásul nagyon hizlalják is őket. Néha persze egy-egy jutalomfalat belefér, de ne vigyük túlzásba, és lehetőleg olyat vásároljunk, amelyikben nincs sok kalória. Mellesleg a rendesen adott szárazeledel egy-egy darabkájával is jutalmazhatjuk kedvencünket, nem kell rászoktatni az ízesített, színes, emberi szemnek tetsző falatokra, mert ezek nem használnak az egészségüknek. (Kivéve, ha vitaminban és ásványi anyagban szegény házi kosztot kapnak, mert akkor az ezekben található tápanyagokra szüksége lehet a szervezetüknek.)

Ha életkorának, kondíciójának, aktivitásának megfelelő eledellel etetjük, akkor hosszú, boldog életet biztosíthatunk számára, helytelen etetéssel azonban kárt is okozhatunk. Gondoljuk át, hogy vajon megfelelően tápláljuk-e kedvencünket. Ha az eddig adott eledel mellett nincsenek egészségügyi problémái, akkor az azt jelenti, hogy valószínűleg jól választottuk ki a tápot. De hogy ebben biztosak legyünk, kedvencünk egészségi állapotát legalább évente egyszer ellenőriztessük állatorvossal.

A legjobb táp tehát az, ami kielégíti kedvencünk  igényeit minden szempontból.-fotó: Jeffrey O. Gustafson

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.