Milyen kockázatokat rejt a zsírleszívás?

A zsírleszívás a kozmetikai sebészet egyik legnépszerűbb formája. Világszerte már több millió emberen végezték el ezt a beavatkozást. A test bármely részén elvégezhetik az orvosok, a hason, a csípőn, a combon, a vádlin, a fenéken, a háton, a nyakon, de még az arcon is, ám utóbbi két beavatkozás még nagyobb precizitást igényel. Azonban mielőtt bárki úgy döntene, hogy belevág a műtétbe, jó, ha tisztában van azzal, hogy mi is az a zsírleszívás, és milyen kockázatai vannak.

A zsírleszívás célja az alakformálás, és nem a fogyás egyik eszköze! A hagyományos beavatkozás egy üreges, toll-szerű eszközzel, az ún. kanüllel történik, melyet a sebész a bőr alá szúrva vákuum segítségével szívja le a zsírt, akár egy porszívó. Ma már újabb, modernebb módszerek is léteznek, mint például az ultrahangos zsírleszívás, melynek során a zsírsejtek felbomlanak, és gyakorlatilag elolvadnak.

Milyen jól hangzik! Sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint a fáradtságos zsírégető edzés, vagy egy teljes életmódváltás. De mindennek ára van, és mint bármely műtétnek, a zsírleszívásnak is vannak kockázatai.

Melyek a lehetséges kockázatok?

– fertőzések: komoly problámát okozhatnak, ha a seb nincsen tisztán tartva.

– embólia fordulhat elő, ha az eljárás során a fellazított zsírsejtek belépnek a véráramba, és elzárnak egy érszakaszt. Bár a sebészek szerint igen ritkán fordul elő, a zsírembólia tartós fogatékosságot okozhat, egyes esetekben pedig halálos kimenetelű is lehet. Ha a beavatkozás után rosszul érezzük magunkat, fájdalmaink vannak, feltétlenül szóljunk orvosunknak.

– a hegyes eszköz szúrt sebeket okozhat a belső szerveken (zsigeri perforáció), emiatt újabb, korrigáló műtétre lehet szükség. A zsigeri perforáció is lehet végzetes.

seroma kialakulása esetén a vér savós részei (sárga színű folyadék) felgyülemlenek a beavatkozás helyén, ami duzzanattal, fájdalommal és fertőzéssel járhat.

– paresztézia, azaz érzészavarok léphetnek fel a zsírleszívás területén. Megnyilvánulhat fokozottt érzékenységben, fájdalomban, zsibbadásban. Egyes esetekben ezek az érzések állandósulhatnak.

– duzzanat: néhány esetben a zsírleszívás után hetekig, sőt hónapokig is megmaradhat.

bőrnekrózis, azaz a bőr elhalása. A bevatakozási terület feletti bőrréteg színe megváltozik, és a bőr leesik. Ha a bőrelhalás nagy területet érint, akkor fennáll a bakteriális vagy más mikrorganizmus általi fertőzés veszélye.

– égési sérülések az ultrahangos zsírleszívás során fordulhatnak elő, ha az ultrahangos szonda felforrósodik.

a folyadékegyensúly felborulása akkor jelentkezhet, mikor már hazatértünk a műtét után. Ez szív- vagy veseproblémákat okozhat, illetve fennál a veszélye, hogy felesleges folyadék gyűlik össze a tüdőben.

– altatás csak nagyobb mennyiségű zsír leszívásánál szükséges, kisebb mennyiség eltávolítását helyi érzéstelenítéssel végzik el, amihez az érző idegvégződéseket bénító lidokaint szokás használni. Ennek több mellékhatása is lehet, úgy mint szédülés, nyugtalanság, fülcsengés, a beszédképesség csökkenése, fémes íz a szájban, az ajak és a nyelv zsibbadása, hidegrázás, izomrángás és görcsök. A lidokain mérgezés halált is okozhat.

– hegek maradhatnak a beavatkozás helyén, melyek idővel általában halványulnak és kisebbek lesznek, de hegképződési zavar esetén nagyobbak és vastagabbak lesznek.

– bőrfelszín egyenetlenség, göröngyösség, hullámosság, a beavatkozás után fordulhatnak elő, amelyek pár hét alatt tűnnek el általában.

Ha a beavatkozás mellett döntünk, hagyjunk időt magunknak, hogy alaposan átgondoljuk, és mérlegeljük a lehetséges kockázatokat is. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy vajon elégedettek leszünk-e az alakunkkal a műtét után? Sokan tényleg meg vannak elégedve az eredménnyel, de nem biztos, hogy mindig azt kapjuk, amire előzőleg számítottunk. Tudnunk kell, hogy egyáltalán milyen elvárásaink  lehetnek a műtéttel kapcsolatban, mert nem feltétlenül azt a szupermodell alakot fogjuk kapni, mint amit a reklámokban látunk. Azt is figyelembe kelll vennünk, hogy az eredmény nem mindig tartós. Ha hízunk, akkor a zsír olyan területekre is visszatérhet, ahol a zsírleszívást végrehajtották rajtunk.

Vannak olyan okok, amelyek miatt eleve nem is javasolt a műtét, például ha túlsúlyosak vagy elhízottak vagyunk, és éppen fogyókúrázunk, ha valamilyen betegségünk van, vagy olyan gyógyszert szedünk, mely befolyásolja a sebgyógyulást, vagy ha bőrünk rugalmassága nem megfelelő. Utóbbi esetben a zsírleszívás területén a bőrünk ki fog nyúlni, és lógni fog.

Mindenkinek magának kell mérlegelnie a kockázatokat, és azt is, hogy egyáltalán kibírja-e a műtét költségeit fizetni.

Ne feledjük, hogy mindig vannak alternatívák, amelyek teljesen egészségesek és biztonságosak, melyekkel lehet, hogy csak hosszút távon érünk el eredményt, de hatásuk tartós lesz, és általános egészségi álapotunk javulását is várhatjuk tőlük. Nagy a kísértés, hogy egyik napról a másikra megváltozzunk, de tényleg minden áron olyan  fontos ez? Vagy talán fontosabb, hogy megtanuljuk szeretni, és elfogadni ömnagunkat. –forrás: FDA-Food and Drug Administration

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.