Milyen betegségek gyógyítására jó a macskakarom?

A macskakarom (Uncaria tomentosa) a buzérfélék családjába tartozó lián, mely Közép- és Dél-Amerika trópusi területein, főként az amazonasi esőerdőben nő vadon. Nevét a szárán növő görbe, karomszerű tüskékről kapta. Gyógynövényként való felhasználása egészen az inka civilizációig nyúlik vissza.

A macskakarom az amazonasi esőerdő ajándéka

A macskakarmot már évszázadok óta használják Dél-Amerikában különböző betegségek megelőzésére és kezelésére, úgy mint vírusos betegségek – herpesz és HIV -, Alzheimer-kór, daganatos betegségek, gyomorfekély, gyulladások, láz, vérhas és ízületi gyulladás. A növényt az immunrendszer erősítésére, valamint az egészséges veseműködés támogatására is használták, valamint terhesség megelőzésére és megszakítására.

Gyógyszerként a növény belső kérgének és gyökerének kivonatát fogyasztották, melyek ma is kaphatók folyékony kivonat, kapszula és tea formájában.

Az eddigi tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a macskagyökér hatásos lehet osteoarthritis és rheumatoid arthritis esetén, valamint, hogy részben stimulálja az immunrendszer működését, antioxidáns hatású, csökkenti a gyulladást, baktérium- és vírusellenes hatású. Az Alzheimer-kórral összefüggő tanulmányok azt jelzik, hogy a macskakarom új utat nyithat a betegség kutatásában.

Értágító hatása révén csökkenti a vérnyomást, vízhajtó hatásánál fogva segít kihajtani a szervezetből a felesleges vizet.

Az Uncaria tomentosa 17 különböző alkaloidot tartalmaz – köztük tanninokat és flavonoidokat-, de a növény leginkább vizsgált hatóanyagai immunerősítés és gyulladáscsökentés szempontjából, azok az ún. oxindol-alkaloidok, melyek szerepe az immunműködés megváltoztatásában még nem teljesen tisztázott. Potenciális felhasználási területük: az öregedés gátlása, ízületi gyulladás, daganatos megbetegedések, krónikus hepatitis C vírus (HCV), HIV és fibromyalgia.

/1./Egy 2011-es kutatásban az Uncaria tomentosa vírusellenes és immunerősítő hatását vizsgálták. A vírusos megbetegedések világszerte aggodalmat váltanak ki, hiszen egyetlen gyógymód ellenük a megelőző oltás, ha létezik ilyen. Ennek hiányában a vírusokkal szemben csak immunrendszerünk áll, ezért olyan fontos, hogy támogassuk a működését. Egy növény illetve bármilyen hatóanyaga akkor tekinthető vírusellenes hatásúnak, ha a vírusfertőzés folyamatának legalább egy lépését gátolja anélkül, hogy hatással lenne a gazdasejtre, azaz a megtámadott sejtre. A vírusellenes hatás továbbá azt is jelenti, hogy az antivirális tevékenysége széles körű, és nem gátolja az immunrendszer működését. A macskakarom a vírusellenes hatás szempontjából kevés figyelmet kapott, immunerősítő hatása vizsgálatakor  viszont kimutatták, hogy növelte a fagocitózis mértékét, melynek során a falósejtek bekebelezik, és lebontják a szervezetet megtámadó baktériumokat, vírusokat és a daganatos sejteket.

Az ajánlott adagolás betartása mellett nincsen mérgező hatása, biztonságosan szedhető, és nem igen okoz mellékhatást. Ritkán fejfájás, szédülés, hányás és enyhe hasmenés fordulhat elő fogyasztása során, ami főként keserű ízének köszönhető.

Természetesen terhességmegszakító hatása miatt nem szabad terhesség idején szedni, és akkor sem, ha egy nő teherbe kíván esni. Immunmoduláns hatása miatt nem ajánlott szerv- vagy szövetátültetésen átesettek számára sem az immunszupresszív kezelés során.

Nem tanácsos a fogyasztása autoimmun betegségben szenvedőknek, tbc, leukémia és alacsony vérnyomás esetén. Vese- és májbetegek kérdezzék meg kezelőorvosukat, mielőtt szedni szeretnék. Gyerekeknek csak orvosi javallat mellett adjunk macskakarmot. A gyökér és a kéreg kivonatok hatása nagyban függhet attól, hogy az év mely szakaszában takarították be a növényt. Bármilyen kivonat vásárlásánál győződjünk meg arról, hogy a termék megfelelő minőségű, lehetőleg ismert gyártótól vásároljunk. – Forrás: NCCAM-National Center for Complementary and Alternative Medicine, 1. Altern Med Rev. 2001 Dec;6(6):567-79. Fotók:Hjvannes, Johannes Keplinger (U.tomentosa)

Random Posts

 • Olvasással és írással segíthetjük megőrizni agyunk egészségét

  A mentális tevékenységek, úgy mint az olvasás vagy az írás nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy idősebb korban megőrizzük agyunk szerkezeti integritását, […]

 • A sok számítógépezés alváshiányt okozhat

  A legtöbb gyerek nem alszik eleget éjszaka. A rengeteg számítógép és tévé előtt töltött idő alvási problémákhoz vezethet, aminek azonban […]

 • Súlyos ételallergia gyerekeknél – Mi segíthet?

  A tejre, a tojásra és egyéb élelmiszerekre érzékeny gyerekek egyre gyakrabban reagálnak súlyos allergiás reakcióval, állítja egy 2012-ben készült tanulmány. […]

 • A légszennyezés még az idegrendszert is támadja

  A levegő szennyezettségének hatásait eddig is kutatták, főként azt vizsgálták, milyen légzőszervi és keringési megbetegedések kialakulásáért lehet felelős. A magas […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.