Védelem a kismamáknak: a kalcium csökkenti a vér ólomszintjét

Az ólom, akárcsak a kalcium, a csontokban tárolódik, és általában nem kering a szervezetben. Terhesség és szoptatás idején az anya szervezetéből azonban a magzati szükségeknek megfelelően kalcium, és ezzel együtt ólom szabadul fel, és bekerülve az anyai véráramba, a magzatot illetve a csecsemőt is fokozott ólomterhelésnek teszi ki.

 Az ólom különösen a gyerekekre és a terhes kismamákra jelent veszélyt. A szervezetbe jutva hónapok, évek alatt lerakódva súlyos mérgezést okozhat, kiszoríthatja a létfontosságú vasat, cinket és kalciumot, károsíthatja az agyat, gyerekeknél szellemi és növekedési zavarokat okozhat, károsítja az agyat és az idegrendszert, terhesség idején koraszülést vagy akár vetélést eredményezhet, az újszülöttnél csökkent mozgási és vizuális képességeket.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy szoptatás idején a kalcium kiegészítés 15-20 százalékkal csökkenti az anya vérének ólomszintjét, és 5-10 százalékkal az anyatejben található ólom mennyiségét.

Egy mexikói tanulmány pedig kimutatta, hogy még az olcsó kalciumkiegészítők fogyasztása is csökkenti az ólomszintet terhesség idején. A vizsgálatban Mexikóvárosban élő várandós kismamák vettek részt 2001 és 2003 között, akik a terhesség első harmadában tartottak. Mexikóvárosban 1997-ben vonták ki a forgalomból az ólmozott benzint, ami azt jelenti, hogy ezek a nők jelentős ólomszennyezésnek voltak kitéve teherbe esésük előtt. De az ólom nem csupán a környezetből került a szervezetükbe, ugyanis a nők több mint egyharmada hasznátja rendszeresen Mexikóban a hagyományos ólommázas kerámiát.

A kismamák fele napi 1200 mg kalcium-kiegészítést kapott, másik csoportjuk hatóanyag nélküli placebót. A vér ólomszintjét az első, a második és a harmadik trimeszterben is ellenőrizték, és a kutatók úgy találták, hogy a vér ólomszintje csökkent, főként a terhesség második harmadában, átlagosan 8-14 százalékkal. A terhesség teljes időszaka alatt azoknál a nőknél történt a legnagyobb, 31 százalékos ólomszint csökkenés, akiknek a vérében a legtöbb volt az ólom, mert ólommázas cserépben főzték, szolgálták fel, és tárolták az ételt.

A kutatók szerint a kalciumkiegészítőkre úgy kell tekinteni, mint elérhető árú, alacsony kockázatú eszközökre, melyekkel a magzati ólomexpozíció csökkenthető.

Annak ellenére, hogy ma már nem tesszük ki szervezetünket az ólmozott benzinnek, mégsem szűnt meg a probléma, hiszen számtalan más forrásból kerül a szervezetbe ólom nap mint nap.

Nőknél elsődleges forrásokat jelentek a kozmetikai cikkek, főként a rúzsok, melyeknél több száz olyan márka van, amelyben megtalálható ez a nehézfém, de tartalmazhatják importált fűszerek és édességek, konyhai edények, peszticidekkel kezelt növények, halak, régi festékporok, gitt, tömítőanyagok és a vízvezetékek.

Mivel nehezen kerülhetjük el, hogy a testünkbe jusson, mindent meg kell tennünk, hogy csökkentsük mennyiségét a szervezetben, amire a kalcium mellett szintén segítséget nyújthat a zöld tea és a huminsavak fogyasztása.forrás: Potera C 2009. Extra Protection for Pregnant Women: Calcium Supplement Reduces Blood Lead. Environ Health Perspect 117:A32-A32. http://dx.doi.org/10.1289/ehp.117-a32a

Random Posts

 • A klímaváltozás egészségügyi következményei

  Az elmúlt 15 év a Földön valaha mért legmelegebb időszak volt, melynek következményei szerte a világon érezhetők voltak soha nem […]

 • Gisele Bündchent választották a „legzöldebb” hírességnek

  A december elején Londonban megrendezésre került Green Awards „Zöld” díjátadón Gisele Bündchen vehette át a legzöldebb nemzetközi hírességnek járó díjat. […]

 • Új nemzeti parkkal védik a kihalófélben lévő gorillákat Kongóban

  Új nemzeti parkkal védi a Kongói Demokratikus Köztársaság a kihalófélben lévő nyugati síkvidéki gorilláinak (G. gorilla gorilla) egyik kulcsfontosságú populációját. […]

 • Szén-dioxidot “lélegez ki” az Amazonas folyó

  Az Amazonas vízében élő baktériumok feldolgozzák a környező esőerdőkből a folyóba kerülő faszármazékokat, amelynek eredményeként a folyamóriás szén-dioxidot “lélegez ki” […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.