Képesek a kutyák az empátiára?

Azoknak a kutyagazdiknak, akik nagy szeretetben élnek kedvencükkel, teljesen egyértelmű a válasz erre a kérdésre. Hogyne lennének empatikusak, mikor rendíthetetlenül fekszenek szomorkodva a gazdi ágya mellett, ha az éppen betegeskedik? Izgatottak lesznek, ha mi is idegesek vagyunk, ha pedig sírunk, addig puszilgatnak, dörgölőznek, és fúrják magukat az ölünkbe, míg abba nem hagyjuk, és meg nem nyugszunk, vagy el nem nevetjük magunkat.

A kutatók számára azért még nem jelent bizonyítékot, hogy szeretett kedvencünk együttérzéséről áradozunk. De a gazdik dicsérő szavai mellett már a tudomány is talált bizonyítékot arra, hogy a kutyák képesek együtt érezni az emberrel.

Az empátia persze több mint együttérzés, beleérző képességet jelent, képességet arra, hogy a másik helyzetébe tudjuk képzelni önmagunkat, s ezáltal nem csak megértjük, hogyan érzi magát a másik, hanem sokkal hatékonyabb társadalmi kommunikációt tudunk folytatni. Az empátia már régóta a filozófusok és a pszichológusok egyik fő érdeklődési területe, de újabban az evolúcióbiológusok figyelmét is felkeltette a nem-emberi empátia.

Egyes kutatók szerint (Preston és de Wall), az állati empátia szintjei párhuzamba állíthatók a gyerekeknél tapasztalható empátiafejlődéssel. Az emberi fejlődés korai szakaszában az empátiát egy automatikus mechanizmus váltja ki, azaz egy látott érzelmi állapot hasonló lelkiállapotot okoz a másikban. Később, ahogy fejlődnek kognitív képességeink, akkor ezt az automatikus érzést felváltja a valódi empátia.

Az automatikus érzést, az ún. érzelmi fertőzést már megfigyelték egereken, csimpánzokon és orangutánokon is. Mi, emberek is utánozzuk mások arckifejezését, mozdulatait, testtartását, és érzelmileg is azonosulunk ilyenkor embertársainkkal. De ez annyiban különbözik az empátiától, hogy míg az empátia tudatos, addig az érzelmi fertőzés egy automatikus jelenség.

A háziasított kutya már régóta szoros kapcsolatban él az emberrel. A kutya és ember között kialakult különleges kapcsolatban nagy szerepe van a kölcsönös megértésnek és a közös érzelmeknek, de eddig még nem nyert bizonyítást, hogy a kutya képes-e empátiára az emberrel, és ha igen, milyen szinten.

Annak azonban határozott indokai vannak, hogy feltételezzük, a kutyák rendelkeznek beleérző képességgel.

A feltételezésnek legalább három fő oka van. Először is, a kutyák a farkasoktól származnak, melyek rendkívül társas lények, nagyon együttműködőek, és ezért valószínűleg képesek némi empatikus érzelemre.

Másodszor, a háziasítás során számos biológiai változáson mentek keresztül a kutyák, például szelídek lettek, és ezek a folyamatok lehetővé tették számukra, hogy az őseiktől örökölt képességeket szinkronizálják az emberekkel, és ezáltal sokkal rugalmasabban képesek előre megjósolni a viselkedésüket.

Harmadszor, a fajták kialakulása során a kutya egyre összetettebb kognitív képességekre tett szert, és ez az empátia egy olyan komplex formájának kialakulásához vezethetett, amely bizonyos szempontból nagyon hasonlít az emberek érzelmi kommunikációjához.

Annyi bizonyos, hogy a kutyák reagálnak az ember érzelemváltozásaira, az emberi stresszre, és ők is idegesek és szomorúak lesznek, akárcsak a gyerekek, ha környezetükben valakin azt látják, hogy stressz alatt van. Mindez azt sugallja, hogy képesek az együtt érző aggodalomra.

Azt is feljegyezték, hogy még a képzetlen kutyák is érzékenyek lehetnek az emberi vészhelyzetekre, és képesek segítséget kérni. Ez is az empátia megnyilvánulására utalhat.

Abban, hogy a kutya hogyan értékel egy vészhelyzetet, a szaglása is szerepet játszik, ugyanis a szenvedő személy által termelt feromonok hozzájárulnak ahhoz, hogy a kutya helyesen értékeljen egy vészhelyzetet, és ennek megfelelően reagáljon rá.

Más tanulmányokban kimutatták, hogy a kutyák sokkal gyorsabban csenik el a tiltott ételt, ha az ember nem látja őket. Azaz, képesek levonni a következtetést, hogy az ember is lát, tud és érez.

Persze minden kutatási eredménynek vannak cáfolatai, és azok, akik úgy vélik, hogy a kutyák nem képesek empátiára, azt mondják, mindezek, csak automatikus, ösztönös érzelmek. Mindenesetre, a kutyák empatikus képességeinek kutatása tovább folytatódik, aminek egyik fontos kérdése, hogy vajon milyen egyéni eltérések mutathatók ki az egyes kutyáknál, ugyanis nekünk, embereknek sem egyformák az empátiás képességeink.

Az ez irányú kutatás azért is különösen fontos, mert a kutyák egyre inkább részt vesznek mindennapjainkban és a különféle emberi tevékenységekben, és ahhoz, hogy az ő igényiket is ki tudjuk elégíteni, tisztában kell lennünk az érzéseikkel. Különösen fontos a terápiás kutyák vizsgálata, mert esetükben még egyértelműebbek az arra vonatkozó jelek, hogy átveszik gazdájuk érzelmeit.–forrás: Biology Letters, ‘Canis empathicus’? A proposal on dogs’ capacity to empathize with humans, Karine Silva, Liliana de Sousa, © 2011 The Royal Society

Random Posts

 • Így ápold a száraz ajkadat télen!

  A hideg időben az egyik leggyakoribb problémát jelenti az ajkak kiszáradása. A hideg és a szél a szép ajkak legfőbb […]

 • Rendszeresebbé válhatnak a pusztító árvizek a felmelegedés miatt

  A klímaváltozás hatására világszerte rendszeresebbé válhatnak a súlyos árvizek, egyebek között a Gangesz, a Nílus és az Amazonas tekintetében is, […]

 • Hajdina: étel és orvosság

  A hajdina, népies nevén pohánka vagy tatárka, az egyik legértékesebb gabonaféle, mely nem csupán a korszerű táplálkozásnak, hanem a különféle […]

 • Felmérés: odafigyelnek kedvenceik táplálására a macskatartók

  A ELTE Etológia Tanszék és a Friskies közös kutatása szerint a válaszadók 90 százaléka táppal eteti kedvencét, a macskatartók több […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.