Az óceánok melegedéséért szinte kizárólag az ember felelős

Egy új tanulmány megerősítette, hogy a világ óceánjainak az elmúlt ötven évben tapasztalható folyamatos melegedése nem magyarázható természetes okokkal.

A világ óceánjainak hőmérséklete egyidejűleg emelkedik, köztük a képen látható Atlanti-óceáné is

Már korábbi elemzések is kimutatták, hogy a melegedés az emberi tevékenységgel áll összefüggésben, az új kutatás azonban számos klímamodellt felhasználva jutott ugyanerre a következtetésre.

Peter Gleckler, a Lawrence Livermore National Laboratory klímakutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint, az óceánok melegedésének egyetlen magyarázata az elmúlt fél évszázad egyre növekvő üvegházhatású gázkibocsátásában rejlik. Az óceánok nagymértékű melegedését nem is lehetne mással indokolni, és csak természetes jelenségként kezelni.

A kutatók a Föld klímarendszerének természetes ingadozását vizsgálták meg, a variációkat számítógépes szimulációk segítségével elemezték az elmúlt ezer évre vonatkozóan. Ez a leghosszabb időszak, amiről valaha is feljegyzés készült.

A kutatók az elemzés segítségével nyomon tudták követni az évtizedek és évszázadok alatt bekövetkezett változásokat, és azt is, hogy az egyes modellek mennyiben különböztek egymástól. Az összevetés alapján egyértelműen kitűnt, hogy az óceánok melegedéséhez a természetes változók csak kismértékben, nagyjából 10 százalékban járultak hozzá. A melegedés nagyrészt a hőt csapdába ejtő üvegházhatású gázoknak, többek között a légkör magas szén-dioxid koncentrációjának köszönhető.

Az extra hőmennyiség tekintélyes részét az óceánok nyelik el. Az óceánok felső rétege, a felszíntől egészen a hétszáz méteres mélységig átlagosan 0,1 Celsius fokkal melegedett az elmúlt ötven évben. Ez talán nem is tűnik soknak, de valójában nagyon jelentős növekedés.

A melegedés nem csak az óceáni áramlatokra lehet hatással, hanem a légköri áramlásokra is.

Gleckler szerint a világ óceánjainak egyidejű emelkedése nem magyarázható természetes okokkal. Világos, hogy az emberi tevékenység, az autók, az épületek és az erőművek üvegházhatású gázkibocsátása játssza a főszerepet ebben a nem kívánt folyamatban.

A tanulmány a ’Nature Climate Change’ című folyóiratban jelent meg. – forrás: VOA-Voice of America

Random Posts

 • A hosszú és egészséges élet 5 kulcsa

  Benjamin Franklin híres mondása, mely szerint „egy csipetnyi megelőzés többet ér, mint egy nagy adag gyógykezelés”, még ma is megállja […]

 • Hatalmas állatvándorlások indultak el a tengerekben

  A világóceán melegedése a tudósok szerint tengeri állatfajok olyan méretű vándorlását indította el, amilyenre több mint kétmillió éve nem volt […]

 • Miért jobb a barna rizs, mint a fehér?

  A rizs az egyik legegészségesebb gabonaféle, köretként, sós és édes ételek alapanyagaként egyaránt fogyasztjuk. Ázsiában, ahol az egyik fő étel […]

 • Újabb érv a cigi ellen – A nikotin fokozhatja az Alzheimer-kór kockázatát

  A dohányzás és az Alzheimer-kór közötti összefüggést feltáró első tudományos vizsgálat szerint, a cigaretta fokozhatja a betegség kockázatát vagy akár […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.